Vesti
Politika

Keri: Mnogo smo uložili u Kosovo

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je tokom kratke posete Kosovu da SAD pozdravljaju napredak Prištine u dijalogu sa Beogradom, ali da neće podržati sporazume ukoliko podrivaju integritet Kosova.
Keri: Mnogo smo uložili u Kosovo
Džon Keri u Prištini (Foto Kim)

Američkog državnog sekretara dočekali su na prištinskom aerodromu najviši državni zvaničnici, kao i gardisti Kosovskih bezbednosnih snaga.

Keri je zatim razgovarao sa premijerom Isom Mustafom i zamenicima Hašimom Tačijem i Branimirom Stojanovićem. Teme su bile različite: bezbednost, parlamentarna kriza, ekonomija i zapošljavanje. Neizostavan je bio i dijalog sa Srbijom.

“Podržavamo napore koje su vaši predstavnici napravili tokom dijaloga. Ipak, nemojte pogrešno da shvatite. Nećemo podržati nijedan sporazum koji šteti integritetu Kosova. Uložili smo puno toga zajedno i nećemo Kosovo dovesti u opasnost”, kazao je Džon Keri tokom zajedničke konferencije sa Isom Mustafom.

Premijer Kosova Isa Mustafa kazao je da Kosovo posle potpisivanja SSP-a očekuje liberalizaciju viza, naglasivši posvećenost dijalogu sa Beogradom, ali i sa domaćom opozicijom.

“Radimo na ekonomskom razvoju, političkoj stabilnosti, dobrosusedskim odnosima i evroatlanskim integracijama. Nastavljmo dijalog sa Srbijom za normalizaciju odnosa i integrisanje srpskog stanovništva u politički i ekonomski život zemlje”, kazao je Mustafa.

Zamenik premijera Branimir Stojanović kazao je da je sastanak sa Džonom Kerijem bio sadržajan i da se razgovaralo o svemu onome što muči Srbe.

“Preneo sam najvažniju stvar koja se tiče interesa Srba na Kosovu i Metohiji, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i implementacija briselskog sporazuma”, kazao je Stojanović.

Posetu Kosovu, američki zvaničnik iskoristio je da pozove na dijalog u parlamentu, istakavši da u njemu nema mesta za suzavac, već samo za razgovor.

On je ukazao i na važnost uspostavljanja Specijalnog suda za ratne zločine bivše OVK.

Keri je naglasio i da će SAD nastaviti da sarađuju sa Kosovom kada je u pitanju borba protiv Islamske države i ekstremizma.Ostale vesti

Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021
Lajčak: Dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je večeras da su već dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma između Beograda i Prištine, koji još nisu objavljeni jer, kako je naveo, "ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno".
  • 05.03.2021
Hodžić: Podržaću Kurtijevu vladu i kandidaturu Osmanijeve za predsednicu
Adrijana Hodžić sa liste „Ujedinjena zajednica" koja je osigurala mesto u Skupštini Kosova kao predstavnica bošnjačke zajednice, izjavila da će podržati formiranje vlade koju vodi Aljbin Kurti i kandidaturu Vjose Osmani za mesto predsednice Kosova, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 04.03.2021
Predstavnici Srpske liste razgovarali sa Petkovićem u Raški
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa institucionalnim i političkim predstavnicima Srba sa Kosova kako bi realizovali dogovore i projekte dogovorene s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi Tanjug.
  • 04.03.2021
Stoltenberg: Podržavamo razvoj KBS-a kao snage za civilnu zaštitu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga, ali samo u njihovom prvobitnom mandatu.
  • 04.03.2021