Kenija neće priznati nezavisnost Kosova

Srpski parlamentarci u prvoj su zvaničnoj poseti Keniji, od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje dugih 56 godina. Potvrđena podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Podeli ovaj članak sa:
  • Maja Gojković (Foto FoNet)

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković istorijsku posetu počela je potpisivanjem memoranduma o saradnji dva parlamenta sa kenijskim kolegom Džastinom Muturijem u Nairobiju.

Gojkovićeva je tokom susreta u Najrobiju upoznala Muturija sa situacijom na Kosovu i jednostranim aktima Prištine, kada je reč o odluci o formiranju vojske Kosova, i uvođenju taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ona je istakla da je ovo istorijska poseta, jer je prva parlamentarna poseta u istoriji naših odnosa, ali i prva uopšte poseta nakon više decenija.

Ukazala je da dve države ne samo da imaju istorijske odnose, već prijateljstvo grade i danas i zahvalila Kenija na tome što nikada na međunarodnim forumima ne donosi odluke supretne interesima Srbije.

Predsednica parlamenta pozvala je Muturija u uzvratnu posetu Srbiji.

Kenija neće priznati nezavisnost Kosova, jer čvrsto poštuje međunarodno pravo i rezolucije Ujedinjenih nacija, poručili su predsednici Skupštine i Senata Kenije Džastin Muturi i Kenet Lusaka.

On je naglasio da će Kenija i u budućnosti zastupati ovakav stav i dodao da podržava dijalog i pronalazak održivog i mirnog rešenja.

Maturi je podsetio da dve zemlje imaju dugu istoriju odnose i da je važno da danas ponovo razvijaju te odnose, a prvi korak ka tome je posete predsednice Skupštine Srbije, saopšteno je iz srpskog parlamenta.

Razgovori o brojnim temama

Kako se navodi u saopštenju, Gojković i Muturi su razgovarali o saradnji i u drugim oblastima od obostranog interesa, kao što su poljoprivreda, informatika, građevinarstvo, obrazovanje, kultura, kao i važnosti borbe protiv terorizma.

Muturi je ukazao da je Kenija, koja je nedavno bila žrtva terorizma, bila i ostala odlučna i rešena da se bori protiv tih pretnji.

Gojković se sastala i sa predsednikom Senata Kenije Kenetom Lusakom, koji je naglasio da su dugi i prijateljskih odnosi, iz vremena sticanja kenijske nezavisnosti i saradnje u Pokretu nesvrstanih zemalja, dobra osnova za njihov razvoj danas u savremenim okolnostima.

Lusaka je po pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosovo ponovio stav da Kenija poštuje međunarodno pravo i da ostaje čvrsto na toj poziciji.

Predsednik Senata zahvalio je na tome što je Srbija dodelila stipendije za studente iz Kenije u okviru programa "Svet u Srbiji", a Gojković i Lusaka su razgovarlali i o saradnji u međunarodnim organizacijama, kao što je Interparlamentarna unija, gde su delegacije dva parlamenta veoma aktivne.

Gojković je pozvala predsednika Senata na 141. godišnje zasedanje Interparlamentarne unije koje se u oktobru održava u Beogradu.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane