Vesti
Politika

Keljmendi: Vlada Kosova namerava da tuži Srbiju za genocid

Vlada Kosova planira da pokrene tužbu za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde, ali ne ove godine.
Keljmendi: Vlada Kosova namerava da tuži Srbiju za genocid
Vlada Kosova (Foto Kim)

Rozafa Keljmendi, portparol Vlade Kosova, u odgovoru za Kohu, rekla je da se tvrdi da će tužba biti podneta pre kraja sledeće godine.

Prema njenim rečima, potrebna je velika priprema.

„Pre početka izrade tužbe potrebno je finalizovati plan rada koji sadrži mnoge tehničke aspekte koji su uključeni u ovaj plan. Kada se proces izrade ovog plana završi, izrada tužbe može započeti. Nemamo tačan datum za podnošenje tužbe, ali tvrdimo da ga ne možemo podneti pre kraja sledeće godine, s obzirom na to da je potrebna velika priprema“, rekao je Keljmendi.

Premijer Aljbin Kurti izjavio je da je ovo plan u svom prvom govoru u Skupštini, nakon što je izabran za premijera pre mesec dana.

Više stručnjaka strahuje da Kosovo možda neće dobiti slučaj kao prvi put kada je ovaj sud presudio da proglašenje nezavisnosti nije protivno međunarodnom pravu.

Keljmendi kaže da je prerano govoriti o mogućim posledicama presude koja potencijalno ne može da utvrdi da je na Kosovu postojao genocid.

„Smatramo da je na Kosovu bilo genocida i pokušaćemo to da dokažemo. U ovoj fazi nije prikladno govoriti o posledicama takve moguće presude, jer je još uvek u prvoj fazi. Sada se bavimo pitanjem nadležnosti i unutrašnjim i spoljnim analizama domaćih i međunarodnih stručnjaka, koje razmatramo u odnosu na mogućnosti koje Kosovo ima da podnese ovu tužbu“, rekla je portparol vlade.

„Jer je ovaj proces izuzetno složen. Treba imati na umu da je jedna od stvari koja je veoma važna u celom ovom procesu ogroman posao koji se radi iza scene, jer imamo posla sa tužbom koja se podnosi direktno protiv druge države i zahteva dodatnu brigu. Proces tužbe Srbije za genocid je dug, složen i vrlo osetljiv proces, pa će kao takav trebati vremena“.

Isti sud je utvrdio da je ubistvo oko 8.000 bosansko-hercegovačkih muslimana u Srebrenici predstavljalo genocid. Prema MSP-u, Srbija to nije sprečila, ali je rečeno da sudu nedostaje dovoljno dokaza da ovu zemlju smatra odgovornom za genocid.Ostale vesti

Nastavljena blokada prelaza Brnjak i Jarinje
Administrativni prelazi na severu Kosova Brnjak i Jarinje i dalje su pod blokadom zbog protesta Srba nezadovoljnih odlukom prištinskih vlasti o ukidanju tablica sa neutralnom oznakom.
  • 28.09.2021
Stano: Petković i Bisljimi u sredu u Briselu
Portparol EU Peter Stano potvrdio je da će se glavni pregovarači Beograda i Prištine Petar Petković i Besnik Bisljimi sastati u sredu, 29. septembra, u Briselu. Prethodno je Stano naglasio da će "prvi pozitivan korak" u rešavanju trenutne situacije na Kosovu biti dolazak glavnih pregovarača u Brisel.
  • 27.09.2021
Vučić i Kurti u Briselu do kraja nedelje?
Glavni pregovarači Kosova i Srbije će se najverovatnije sastati u toku ove nedelje u Briselu, objavio je danas na redovnoj konferenciji za medije portparol Evropske unije Peter Stano, prenosi Slobodna Evropa.
  • 27.09.2021
Rad Opštine Severna Mitrovica obustavljen zbog kovid pozitivnih
Zbog četiri službenika, kojima je tokom vikenda potvrđen pozitivan test na koronavirus, Opština Severna Mitrovica obustavlja rad do daljeg. Ovo je za Kontakt Plus radio, potvrdila zamenica gradonačelnika Opštine Severna Mitrovica Adrijana Hodžić.
  • 27.09.2021
Vučić: Posvećeni očuvanju mira
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u razgovoru sa ambasadorima Kvinte da je Srbija posvećena očuvanju mira i poštovanju Briselskog sporazuma, ali da nikako neće dozvoliti poniženje ni države, ni njenih građana, saopšteno je iz njegovog kabineta.
  • 27.09.2021
Kriza na severu i predizborna kampanja

Epidemiološka situacija na Kosovu je izvesna prepreka da se predizborna kampanja odvija u redovnim uslovima, a RTV Kim je želela da sazna da li su uspostavljanje reciprociteta u vezi sa srpskim tablicama od 17. oktobra i događaji koji su potom usledili na Brnjaku i Jarinju takođe uticali na njen tok. Analitičari iz Beograda i Mitrovice imaju različita mišljenja.

  • 27.09.2021