Vesti
Politika

Keljmendi: Vlada Kosova namerava da tuži Srbiju za genocid

Vlada Kosova planira da pokrene tužbu za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde, ali ne ove godine.
Keljmendi: Vlada Kosova namerava da tuži Srbiju za genocid
Vlada Kosova (Foto Kim)

Rozafa Keljmendi, portparol Vlade Kosova, u odgovoru za Kohu, rekla je da se tvrdi da će tužba biti podneta pre kraja sledeće godine.

Prema njenim rečima, potrebna je velika priprema.

„Pre početka izrade tužbe potrebno je finalizovati plan rada koji sadrži mnoge tehničke aspekte koji su uključeni u ovaj plan. Kada se proces izrade ovog plana završi, izrada tužbe može započeti. Nemamo tačan datum za podnošenje tužbe, ali tvrdimo da ga ne možemo podneti pre kraja sledeće godine, s obzirom na to da je potrebna velika priprema“, rekao je Keljmendi.

Premijer Aljbin Kurti izjavio je da je ovo plan u svom prvom govoru u Skupštini, nakon što je izabran za premijera pre mesec dana.

Više stručnjaka strahuje da Kosovo možda neće dobiti slučaj kao prvi put kada je ovaj sud presudio da proglašenje nezavisnosti nije protivno međunarodnom pravu.

Keljmendi kaže da je prerano govoriti o mogućim posledicama presude koja potencijalno ne može da utvrdi da je na Kosovu postojao genocid.

„Smatramo da je na Kosovu bilo genocida i pokušaćemo to da dokažemo. U ovoj fazi nije prikladno govoriti o posledicama takve moguće presude, jer je još uvek u prvoj fazi. Sada se bavimo pitanjem nadležnosti i unutrašnjim i spoljnim analizama domaćih i međunarodnih stručnjaka, koje razmatramo u odnosu na mogućnosti koje Kosovo ima da podnese ovu tužbu“, rekla je portparol vlade.

„Jer je ovaj proces izuzetno složen. Treba imati na umu da je jedna od stvari koja je veoma važna u celom ovom procesu ogroman posao koji se radi iza scene, jer imamo posla sa tužbom koja se podnosi direktno protiv druge države i zahteva dodatnu brigu. Proces tužbe Srbije za genocid je dug, složen i vrlo osetljiv proces, pa će kao takav trebati vremena“.

Isti sud je utvrdio da je ubistvo oko 8.000 bosansko-hercegovačkih muslimana u Srebrenici predstavljalo genocid. Prema MSP-u, Srbija to nije sprečila, ali je rečeno da sudu nedostaje dovoljno dokaza da ovu zemlju smatra odgovornom za genocid.



Ostale vesti

Grubješić: EU da ubedi Kurtija da je dijalog prioritet
Pre nastavka nove runde dijaloga Beograda i Prištine, koju je za drugu polovinu juna najavio šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj, Briselu je, smatra potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić ostalo da ubedi Aljbina Kurtija da dijalog sa Beogradom bude na vrhu prioriteta prištinske vlade. Jer je to, ističe, ona ’’u skladu sa evropskom agendom’’.
  • 11.05.2021
Petković: Jedanaesti napad na hramove i manastire SPC na Kosovu
U selu Dubrava u opštini Istok na Kosovu u ponedeljak je napadnuta imovina dve srpske povratničke porodice, Radoja i Milana Pumpalovića, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, prenosi Tanjug. 
  • 11.05.2021
Premijer Kosova Aljbin Kurti razgovaraće sa liderima opozicionih stranaka pre nego što pristupi dijalogu sa Srbijom, izjavio je portparol kosovske vlade Perparim Krieziu, prenosi Ekonomija onlajn.
  • 11.05.2021
Borelj: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine do kraja juna
Šef diplomatije Evropske unije, Žozep Borelj, najavio je da će se nova rudna dijaloga Beograda i Prištine održati pre kraja juna jer je nova vlast u Prištini tražila dodatno vreme da se upozna sa situacijom iz prethodnih runda dijaloga.  
  • 10.05.2021
Fabrici: Dijalog BG i PR nije preduslov za otvaranje poglavlja
Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici kazao je danas da su reforme u oblasti vladavine prava urgentne za napredak Srbije na putu ka članstvu u EU, istovremeno napomenuvši da dijalog Beograda i Prištine nije preduslov za otvaranje novih poglavlja.
  • 10.05.2021
Bećaj: Kurti je nasledio balast taložen dvadesetak godina
Politički analitičar Beljulj Bećaj rekao je u emisiji “Slobodno srpski”  da je premijer Kosova Aljbin Kurti nasledio, kako je kazao, “balast taložen dvadesetak godina, koji je odraz takozvane zarobljene ili duboke države”.
  • 10.05.2021