Vesti
Politika

KBS delio medicinske maske u Gračanici i Partešu

Pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga danas su u centru Gračanice ali i u Partešu prolaznicima delili medicinske maske.
KBS delio medicinske maske u Gračanici i Partešu
KBS u Gračanici delio maske (Foto Print.scr)

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je saopštila da je prisustvo KBS-a provokacija, i da je uznemirilo srpsko stanovništvo.

"Svima je dobro poznat pravi motiv i cilj osnivanja takozvane „vojske Кosova“, tako da nema sumnje da je reč o opasnoj provokaciji koja se vrši pod izgovorom sprovođenja „epidemioloških mera prevencije“ zbog virusa kovid-19. Oni koji su u jeku pandemije privodili srpske lekare, a vakcine iz centralne Srbije želeli da zaplene, ne mogu se sakriti ni iza kakvih zaštitnih maski", navode iz Kancelarije za KiM.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da ne postoji ni jedan jedini razlog da pripadnici ovih snaga borave u srpskim sredinama, a još manje da, kako navode, sprovode mere zaštite od kovida.

Ističu takođe, da je epidemiološka situacija u srpskim sredinama na Кosovu i Metohiji pod apsolutnom kontorlom od trenutka izbijanja epidemije i za to je isključivo zaslužna država Srbija.

"U srpskim sredinama na КiM registrovan je sporadičan broj slučajeva zaražavanja, a država Srbija, preko Кancelarije za Кosovo i Metohiju i Ministarstva zdravlja je svojim građanima obezbedila sve neophodne količine zaštitnih maski, sredstava za dezinfekciju, neophodnih lekova i svih drugih medicinskih potrepština za borbu protiv virusa kovid-19. U toku je davanje i treće, takozvane buster doze vakcine protiv kovida, zbog čega je i epidemija u srpskim sredinama pod kontrolom".

Po mišljenju iz Kancelarije za KiM, prisustvo KBS-a nema veze sa prevencijom od kovida, "već isključivo služi kao vid zasrašivanja i pritiska na srpsko stanovništvo, posebno pred održavanje lokalnih izbora", stoji u saopštenju.Ostale vesti

Prošao novembar, a obećanje Srpske liste o napuštanju institucija ostalo neispunjeno
“Ukoliko u toku novembra meseca ne započnu razgovori na nivou Beograda i Prištine o formiranju ZSO, Srpska lista će napustiti sve prištinske institucije na svim nivoima na severu”, obećao je predsednik ove stranke, Goran Rakić uoči lokalnih izbora na Kosovu. Novembar je prošao, razgovora delegacija o ZSO u Briselu nije bilo, ali su, prema svemu sudeći, čelnici Srpske liste na severu odlučili da zadrže svoje pozicije, piše KoSSev. A da li će tako i ostati – ovaj portal nije uspeo da sazna, jer se najviši čelnici ove stranke nisu javljali na pozive, ali se i nisu javno oglasili. Sa druge strane, sagovornici KoSSeva podsećaju da se i ranije „obećavalo pa zaboravljalo“, te ne misle da će se bilo šta promeniti.
  • 02.12.2021
CIK: U Klokotu pobedio kandidat SL, a u Prizrenu PDK
Centralna izborna komisija potvrdila je konačne rezultate drugog kruga izbora za gradonačelnike Prizrena i Klokota. Novi gradonačelnik Prizrena je Šaćir Totaj iz PDK, dok će Klokotom u naredne četiri godine upravljati kandidat Srpske liste, Vladan Bogdanović.
  • 01.12.2021
Petković: Komandant Kfora posvećen miru
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Mađarske u Beogradu Atilom Pinterom o dijalogu Beograda i Prištine i izrazio zadovoljstvo što je dužnost komandanta Kfora preuzeo general mađarske vojske Ferenc Kajari, koji će, kako je ocenio, biti posvećen očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu.
  • 01.12.2021
Borelj: Dijalog Beograda i Prištine jedini način za stabilizaciju
Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove Žozep Borelj izjavio je da i dalje postoji potreba da Beograd i Priština obnove dijalog, jer nema drugog načina za stabilizaciju situacije.
  • 01.12.2021
Penzionerima 7. decembra još 20 evra, ostalim građanima dan kasnije
Penzioneri će prvi dobiti još 20 evra pomoći od države 7. decembra, dok će ostalim građanima ta pomoć biti isplaćena 8. i 9 decembra, najavio je ministar finansija Republike Srbije Siniša Mali.
  • 01.12.2021
Nemačka izdvojila milion evra za Kosovske bezbednosne snage
Ambasador Nemačke na Kosovu Jorn Rode saopštio je da je sa ministrom odbrane Armendom Mehajem potpisan sporazum vredan milion evra koji se odnosi na podršku Kosovskim bezbednosnim snagama (KBS).
  • 30.11.2021