Vesti
Politika

Kazne za nepoštovanje Zakona o pristupu javnim dokumentima

Novim odredbama Zakona o pristupu javnim dokumentima, predviđena je kazna od tri do 10 hiljada evra za institucije koje se istih ne pridržavaju.
Kazne za nepoštovanje Zakona o pristupu javnim dokumentima
Sa današnje debate (Foto Radio Kontakt Plus)

To je rečeno na današnjoj diskusiji, održanoj u Severnoj Mitrovici, u organizaciji Misije OEBS na Kosovu, a na kojoj su učestvovali predstavnici medija, civilnog društva i lokalnih samouprava sa severa Kosova.

Na diskusiji je istaknuto da Agenciju za zaštitu ličnih podataka, sada po novim odredbama zamenjuje Agencija za privatnost i informisanje čija je nadležnost da primenjuje Zakon o zaštiti ličnih podataka i Zakon o pristupu javnim dokumentima. Pomenuta agencija je takođe zadužena za praćenje primene ova dva zakona, ali i za izricanje kaznenih mera, ispred koje će nastupati poverenik za pristup javnim dokumentima, a koji će uskoro biti imenovan. Poverenik ima pravo da izrekne novčane kazne u rasponu od tri do 10 hiljada evra institucijama koje zakonom propisano ne poštuju.

Na današnjoj diskusiji je ukazano da ukoliko građanin koji je zatražio dokument od javnog značaja nije naišao na pozitivan odgovor određene institucije, ima pravo da se obrati Agenciji za privatnost i informisanje, koja ima ovlašćenja da na upravnom, odnosno administrativnom nivou donosi konačne odluke.

Ukoliko ni tada građanin ne bude bio zadovoljan ishodom, naredna adresa na koju može uputiti žalbu je sud.

Takođe, agencija je odgovorna za sadržaj veb stranica javnih institucija. Zadužena je i za promovisanje programa obuke, ne samo za javne zvaničnike, nego i za organizacije civilnog društva kroz seminare, konferencije i druge vidove obuka. Agencija je još u obavezi da izradi jasna uputstva za primenu ovog zakona u praksi, kako za javnost, tako i za institucije.

U cilju što efikasnije primene ovih zakona, na današnjoj diskusiji preporučeno je da javni službenici treba da prođu kroz obuku, u cilju upoznavanja novih izmena zakona. Naglašena je potreba da organizacije civilnog društva uspostave platformu kako bi pružile podršku opštinama u povećanju transparentnosti. Istaknuto je i da treba dati vremena lokalnim samoupravama da zažive, a građanima da povrate poverenje u institucije.

Zakon o pristupu javnim dokumentima je kreiran po modelu koji se primenjuje u Sloveniji, a dopunjen je juna meseca ove godine.

Inače, opštine na severu Kosova nemaju službenike za javno informisanje.Ostale vesti

Tači tužio Bahtirija
Predsednik Kosova, Hašim Tači, podneo je kosovskom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija zbog, kako je naveo, direktnih pretnji predsedniku Кosova.
  • 06.04.2020
Lajčak počinje konsultacije o dijalogu BG i PR
Miroslav Lajčak ove nedelje počinje sa konsultacijama fokusiranim na dijalog Beograda i Prištine, izjavio je u Briselu portparol Evropske službe za spoljne poslove Peter Stano.
  • 06.04.2020
U telefonskom razgovoru sa šefom UNMIK-a na Kosovu Zahirom Taninom, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je kazao da je zabrinut zbog širenja virusa Kovid-19 na Kosovu.
  • 06.04.2020
Đurić: Pozitivni na virus idu u izolacione centre
Svako lice koje bude pozitivno na virus Kovid 19, bez obzira na kliničku sliku, ne može biti u kućnoj izolaciji, već mora biti smešteno u Studentski dom u Кosovskoj Mitrovici, КBC Priština u Gračanici ili u Zdravstvenom centru Gnjilane u Pasjanu, saopštio je večeras direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 05.04.2020
Kurti: Tači hoće sukob na severu radi podele Kosova
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti izjavio je da "na Kosovu postoje političari koji žele sukob na severu kako bi vratili ideju teritorijalne razmene sa Srbijom".
  • 05.04.2020
Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020