Vesti
Politika

Kazne za nepoštovanje Zakona o pristupu javnim dokumentima

Novim odredbama Zakona o pristupu javnim dokumentima, predviđena je kazna od tri do 10 hiljada evra za institucije koje se istih ne pridržavaju.
Kazne za nepoštovanje Zakona o pristupu javnim dokumentima
Sa današnje debate (Foto Radio Kontakt Plus)

To je rečeno na današnjoj diskusiji, održanoj u Severnoj Mitrovici, u organizaciji Misije OEBS na Kosovu, a na kojoj su učestvovali predstavnici medija, civilnog društva i lokalnih samouprava sa severa Kosova.

Na diskusiji je istaknuto da Agenciju za zaštitu ličnih podataka, sada po novim odredbama zamenjuje Agencija za privatnost i informisanje čija je nadležnost da primenjuje Zakon o zaštiti ličnih podataka i Zakon o pristupu javnim dokumentima. Pomenuta agencija je takođe zadužena za praćenje primene ova dva zakona, ali i za izricanje kaznenih mera, ispred koje će nastupati poverenik za pristup javnim dokumentima, a koji će uskoro biti imenovan. Poverenik ima pravo da izrekne novčane kazne u rasponu od tri do 10 hiljada evra institucijama koje zakonom propisano ne poštuju.

Na današnjoj diskusiji je ukazano da ukoliko građanin koji je zatražio dokument od javnog značaja nije naišao na pozitivan odgovor određene institucije, ima pravo da se obrati Agenciji za privatnost i informisanje, koja ima ovlašćenja da na upravnom, odnosno administrativnom nivou donosi konačne odluke.

Ukoliko ni tada građanin ne bude bio zadovoljan ishodom, naredna adresa na koju može uputiti žalbu je sud.

Takođe, agencija je odgovorna za sadržaj veb stranica javnih institucija. Zadužena je i za promovisanje programa obuke, ne samo za javne zvaničnike, nego i za organizacije civilnog društva kroz seminare, konferencije i druge vidove obuka. Agencija je još u obavezi da izradi jasna uputstva za primenu ovog zakona u praksi, kako za javnost, tako i za institucije.

U cilju što efikasnije primene ovih zakona, na današnjoj diskusiji preporučeno je da javni službenici treba da prođu kroz obuku, u cilju upoznavanja novih izmena zakona. Naglašena je potreba da organizacije civilnog društva uspostave platformu kako bi pružile podršku opštinama u povećanju transparentnosti. Istaknuto je i da treba dati vremena lokalnim samoupravama da zažive, a građanima da povrate poverenje u institucije.

Zakon o pristupu javnim dokumentima je kreiran po modelu koji se primenjuje u Sloveniji, a dopunjen je juna meseca ove godine.

Inače, opštine na severu Kosova nemaju službenike za javno informisanje.Ostale vesti

Biber: Vučić nije dobio šta je želeo
Direktor Centra za studije Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber smatra da je apsolutna pobeda predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića na izborima "pružila dobar uvid u Srbiju kao nedemokratsku zemlju".
  • 02.07.2020
Hoti uzvraća posetu
Kosovski premijer Avdulah Hoti otputovao je u službenu posetu Tirani.
  • 02.07.2020
Lajčak i Palmer: EU i SAD nisu rivali
Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručili su da SAD i EU nisu rivali i da imaju iste ciljeve i vizije za region Zapadnog Balkana.
  • 01.07.2020
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenio je da uprkos realnim izazovima postoji pozitivna dinamika u odnosima Srbije i SAD koje su, između ostalog i važan partner u procesu postizanja trajnog i prihvatljivog rešenja kosovskog problema.
  • 01.07.2020
Vučić: Niko mi neće naređivati
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić očekuje uskoro važne posete Beogradu, za koji dan, a sve se one tiču Kosova i Metohije.
  • 01.07.2020
Kosovska vlada formirala Savet eksperata za dijalog sa Beogradom

Savet eksperata za dijalog sa Beogradom biće još jedno telo kojim centralne institucije u Prištini ojačavaju pripreme i unutrašnju organizaciju predstojećeg procesa. Odluka o formiranju saveta doneta je danas na sastanku kosovske vlade.

  • 01.07.2020