Vesti
Politika

Katalonija proglasila nezavisnost. Dačić: Isto kao Kosovo

Katalonski parlament proglasio danas nezavisnost. Španski senat odobrio je vlastima u Madridu da pokrenu član 155 ustava. Ivica Dačić kaže da jednostrano proglašenje nezavisnosti Katalonije za Srbiju nema nikakvo pravno dejstvo i da postoji sličnost sa jednostranim aktom Prištine.

Katalonija proglasila nezavisnost. Dačić: Isto kao Kosovo
Katalonci proslavljaju (Foto AFP)

“Srbija podržava teritorijalni integritet, celovist Španije i taj akt nije u skladu sa španskim ustavnim sistemom”, naveo je Dačić.

Osim toga, srpski šef diplomatije je istakao da postoji sličnost sa jednostranim aktom Prištine.
“Za razlku od toga kako su druge zemlje reagovale na jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, Srbija je principijelna i isto tako ne prihvata bilo kakve jednostrane akte bilo gde u svetu, uključujući i Kataloniju. Naša pozicija je sasvim jasna”, rekao je Dačić.

Dačić kaže i da je čitao šta je rekao predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker i naglasio da je “zaprepašćen time kakva bi tišina nastala kada bi ljudi govorili samo ono što znaju".

“Junker je govorio o nekom pristisku Jugoslavije na Sloveniju i Hrvatsku, i da zato ne može da se poredi Jugoslavija i Španija i Katalonija. Toliko su gluposti izrekli svih ovih meseci. Činjenica da je na takvoj funkciji ne može da mu da za pravo da je u pravu, jer priča neistinu”, poručio je Dačić.

Prema njegovim rečima, sličnost između Katalonije i Kosova postoji u jednoj osnovnoj stvari - a to je da se radi o jednostranom potezu, jednostranom proglašenju nezavisnosti.

“Isti je put Kosova i Katalonije, samo je problem u tome što u ovom slučaju velike sile ne podržavaju Kataloniju, u slučaju Kosova je bio drugačiji interes. Neće valjda svet da se zasniva na tome da li vas vole ili ne vole velike sile, već mora da se zasniva na međunarodnom pravu”, istakao je Dačić. Ostale vesti

Hoti prepustio upravljanje vladom svojoj zamenici
Kosovski premijer, Avdulah Hoti, nakon što potvrđeno da je pozitivan na korona virus, prepustio je upravljanje vladom svojoj zamenici Aljbuleni Baljaj-Haljimaj, članici Socijaldemokratske inicijative, javljaju prištinski mediji.
  • 05.08.2020
Haradinaj ne podržava Hotija u dijalogu s Beogradom

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ponovo je izrazio neslaganje prema načinu na koji je prištinska strana pristupila obnovljenom dijalogu s Beogradom, istakavši da premijer Avdulah Hoti privatizuje taj proces.

  • 05.08.2020
U Prištini u petak o nacrtu zakona o vrednostima OVK
Poslanici kosovske skupštine razmatraće u petak 7. avgusta nacrt zakona o zaštiti ratnih vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, uprkos pozivima stranih diplomata i predstavnika Srba da će njime biti ugrožena sloboda govora i da će pojačati ionako postojeći strah kod svih nealbanskih etničkih zajednica na Kosovu.
  • 04.08.2020
Stano: Dijalog vodi EU, pozdravljamo inicijative SAD

Portparol Evropske unije u Briselu Peter Stano izjavio je da su predstavnici Prištine i Beograda, uz domaćine Miroslava Lajčaka i Žozepa Borelja jedini učesnici dijaloga o Kosovu, a da EU sarađuje sa Vašingtonom, sa kojim ima iste ciljeve u regionu.

  • 04.08.2020
Hiseni najavljuje konkretno uključivanje SAD u dijalog
Koordinator kosovske vlade u dijalogu sa Beogradom Skender Hiseni izjavio je da očekuje konkretno uključivanje Sjedinjenih Američkih Država u taj proces, dodajući da je u razgovoru sa američkim zvaničnicima u Vašingtonu uočio "nepokolebljivu posvećenost podršci dijalogu započetom u Briselu".
  • 04.08.2020
Hiseni pozvao Palmera da SAD aktivno prisustvuje Briselskom dijalogu
Kosovski koordinator u procesu dijaloga sa Srbijom Skender Hiseni sastao se danas u Vašingtonu sa specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmerom, koji je Hiseniju naglasio da SAD ceni konstruktivnu posvećenost vlade i svih kosovskih institucija u procesu dijaloga.
  • 03.08.2020