Vesti
Politika

Katalonija proglasila nezavisnost. Dačić: Isto kao Kosovo

Katalonski parlament proglasio danas nezavisnost. Španski senat odobrio je vlastima u Madridu da pokrenu član 155 ustava. Ivica Dačić kaže da jednostrano proglašenje nezavisnosti Katalonije za Srbiju nema nikakvo pravno dejstvo i da postoji sličnost sa jednostranim aktom Prištine.

Katalonija proglasila nezavisnost. Dačić: Isto kao Kosovo
Katalonci proslavljaju (Foto AFP)

“Srbija podržava teritorijalni integritet, celovist Španije i taj akt nije u skladu sa španskim ustavnim sistemom”, naveo je Dačić.

Osim toga, srpski šef diplomatije je istakao da postoji sličnost sa jednostranim aktom Prištine.
“Za razlku od toga kako su druge zemlje reagovale na jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, Srbija je principijelna i isto tako ne prihvata bilo kakve jednostrane akte bilo gde u svetu, uključujući i Kataloniju. Naša pozicija je sasvim jasna”, rekao je Dačić.

Dačić kaže i da je čitao šta je rekao predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker i naglasio da je “zaprepašćen time kakva bi tišina nastala kada bi ljudi govorili samo ono što znaju".

“Junker je govorio o nekom pristisku Jugoslavije na Sloveniju i Hrvatsku, i da zato ne može da se poredi Jugoslavija i Španija i Katalonija. Toliko su gluposti izrekli svih ovih meseci. Činjenica da je na takvoj funkciji ne može da mu da za pravo da je u pravu, jer priča neistinu”, poručio je Dačić.

Prema njegovim rečima, sličnost između Katalonije i Kosova postoji u jednoj osnovnoj stvari - a to je da se radi o jednostranom potezu, jednostranom proglašenju nezavisnosti.

“Isti je put Kosova i Katalonije, samo je problem u tome što u ovom slučaju velike sile ne podržavaju Kataloniju, u slučaju Kosova je bio drugačiji interes. Neće valjda svet da se zasniva na tome da li vas vole ili ne vole velike sile, već mora da se zasniva na međunarodnom pravu”, istakao je Dačić. Ostale vesti

Kosnet: Kandidati za poslanike da poštuju odluke pravosuđa
Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet pozvao je sve kandidate za poslanike Skupštine Kosova koji nisu sertifikovani od strane Centralne izborne komisije da poštuju odluke pravosuđa. U intervjuu za televiziju Kanal 10, Kosnet je rekao da postoji pravni postupak za žalbe na ove odluke.
  • 21.01.2021
Milion evra za nadoknadu štete od poplava
Tehnička Vlada Kosova izdvojila je milion evra za nadoknadu štete nastale na stambenim zgradama kao rezultat poplava koje su zahvatile Kosovo u prvoj nedelji januara.
  • 21.01.2021
EK se oglasila povodom izjave Ramuša Haradinaja
Iz Evropske komisije su povodom poziva Ramuša Haradinaja na stvaranje "velike Albanije" za Tanjug poručili da politički lideri u regionu moraju da promovišu dobrosusedske odnose i da se pridržavaju evropskih vrednost.i
  • 21.01.2021
Kurti: Ne povlačim se sa liste kandidata za poslanike
Predsedavajući pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da lista kandidata za poslanike te stranke za izbore ostaje onakva kao što je i predata, sa njim na čelu.
  • 21.01.2021
Džo Bajden položio zakletvu za predsednika SAD

Polaganjem zakletve Džozef Bajden je zvanično postao 46. predsednik SAD.

  • 20.01.2021
Kurti: Nije mi poznata odluka CIK-a
Predsednik Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da nije dobio obaveštenje iz Centralne izborne komisije da neće moći da se kandiduje na narednim parlamentarnim izborima na Kosovu, zakazanim za 14. februar.
  • 20.01.2021