Vesti
Politika

Karpenter: Teško do napretka između Beograda i Prištine pre izbora u Srbiji

Bivši zvaničnik Pentagona i sadašnji direktor Pen Bajden centra Majkl Karpenter, ocenio je da je veoma teško postići napredak u rešavanju odnosa Beograda i Prištine pre izbora u Srbiji.
Karpenter: Teško do napretka između Beograda i Prištine pre izbora u Srbiji
Majkl Karpenter (Foto: Glas Amerike)

Karpenter tvrdi da "nema potpunog rešenja bez priznanja nezavisnosti Kosova", prenosi Glas Amerike.

Prema Karpenterovim rečima, geopolitičke sporove, poput spora između Beograda i Prištine, uvek je teško rešavati u izbornoj godini i ističe da je rešenje moguće ako se uloži mnogo više napora i resursa.

“Mislim da je ambasador (Ričard) Grenel već postigao mnogo razgovorima o obnavljanju direktnih letova između Beograda i Prištine. Ako Vlada Kosova ukine tarife, to bi bio veoma pozitivan signal. Ako Grenel to uspe da postigne, onda mislim da će barem ući u oblast u kojoj može da postigne veći napredak u bliskoj budućnosti”, rekao je Karpenter.Ostale vesti

Vučić o dijalogu: Za tango je potrebno dvoje
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija spremna za razgovore sa Prištinom, za teška rešenja, ali i dodao da je za "tango potrebno dvoje".
  • 26.09.2020
Lajčak: Odlaže se sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu
Sastanak pregovaračkih delegacija Beograda i Prištine, koji je trebalo da bude održan u ponedeljak, odložen je, saopštio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 25.09.2020
Povodom najave da će se sledeće nedelje u Briselu održati samo tehnička runda razgovora Beograda i Prištine uz izostavljnje pitanja Zajednice srpskih opština sa agende, u Briselu kažu da su "datumi i agenda" isključivo u rukama dve strane koje pregovaraju.
  • 25.09.2020
Skupština Kosova danas održava dve plenarne sednice
Na prvoj sednici, u 10 časova, po treći put će se glasati Nacrt zakona o ekonomskom oporavku u načelu, koji na poslednja dva zasedanja nije uspeo da dobije potrebne glasove.
  • 25.09.2020
Predstavnici Beograda i Prištine nastaviće razgovore u Briselu u ponedeljak 27. septembra, potvrdio je specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.
  • 24.09.2020
Lajčak pozvao predstavnike Prištine i Beograda na sastanak
Specijalni izaslanik Evropske Unije (EU) za dijalog između Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak poslao je pozivnice Prištini i Beogradu za novi susret u okviru pregovora o normalizaciji odnosa, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih izvora u Briselu.
  • 24.09.2020