Vesti
Politika

Karolin Ziad nova šefica UNMIK-a

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Antonio Gutereš, imenovao je Karolin Ziad iz Libana za novu šefica Misije UN na Kosovu (UNMIK).

Karolin Ziad nova šefica UNMIK-a
Karolin Ziad (Foto Pakistanchristian.tv)

Karolin Ziad nasleđuje Zahira Tanina iz Avganistana, kome se generalni sekretar zahvalio na uloženom naporu kako bi se došlo do trajnog mira i stabilnosti na Kosovu i u regionu.

Na objavi na sajtu UN-a navodi se da je nova šefica UNMIK-a od 2017. godine radila kao direktor Odeljenja za međunarodne organizacije, konferencije i kulturne usluge u libanskom Ministarstvu spoljnih poslova, te da na novu poziciju dolazi sa skoro 30 godina iskustva u diplomatiji.

Ziad je diplomirala i magistrirala ekonomiju i političke nauke na Libanskom univerzitetu u Bejrutu.

Takođe, diplomirala je međunarodne odnose na Univerzitetu "Libre de Bruxelles" i u Diplomatskoj akademiji u Beču.

Tečno govori arapski, francuski jezik i engleski jezik.Ostale vesti

Kurti: Stav po pitanju Visokih Dečana poznat
Premijer Kosova Aljbin Kurti nije odgovorio novinarima na pitanje da li je sa ambasadorima zemalja članica Kvinte na sastanku pre četiri dana razgovarao o njihovom o ponovljenom pozivu da se poštuje odluka Ustavnog suda u vezi sa imovinom manastira Visoki Dečani.
  • 06.12.2021
Eskobar u Severnoj Makedoniji
Zamenik pomoćnika američkog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar boravi u jednodnevnoj poseti Severnoj Makedoniji, gde je sa predsednikom Stevom Pendarovskim razgovarao o bilateralnim odnosima, ali i o situaciji u regionu.
  • 06.12.2021
’’Ne postoji spremnost Prištine i Beograda’’
Malo je verovatno da će se ubrzo organizovati nova runda dijaloga Srbije i Kosova na najvišem političkom nivou. Zvaničnici Evropske unije (EU) upuċeni u proces smatraju da u ovom trenutku ne postoji spremnost Prištine i Beograda da se konstruktivno angažuju u ovom procesu.
  • 06.12.2021
Milanović na Kosovu tokom Badnje večeri sa pripadnicima hrvatske vojske
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović boraviće u zvaničnoj poseti Kosovu uoči Božića i provesti Badnje veče sa pripadnicima hrvatske vojske angažovanim u okviru Kfora, potvrdio je Milanovićev kabinet, a vest o njegovoj poseti objavili su prištinski mediji najavljujući i susrete s kosovskim čelnicima.
  • 06.12.2021
Poslanici Srpske liste nisu ustali dok je trajao minut ćutanja za Boba Dola
Sednica Skupštine Kosova počela je minutom ćutanja povodom smrti bivšeg američkog senatora Boba Dola, javlja Kosova press.
  • 06.12.2021
Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem možda sledeće sedmice, zavisi od EU
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.
  • 05.12.2021