Vesti
Politika

Karl Bilt: Prevazići krizu

Kopredsedavajući Evropskog saveta za spoljne odnose (ECFR), bivši švedski premijer Karl Bilt, izjavio je da je potrebno hitno prevazići sadašnju krizu i pojačati dijalog Beograda i Prištine.
Karl Bilt: Prevazići krizu
Bilt i Vučić (Foto Tviter/Karl Bilt)

"EU i ostali moraju pojačati svoje napore da poguraju region napred. Uvek (postoji) rizik od njegovog vraćanja starim navikama", napisao je Karl Bilt na svom Tviter nalogu nakon kratkog boravka u Beogradu.

Bilt se juče tokom dana sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

"Put napred ka EU članstvu. Prevazići bilateralne sporove. Otvoriti se ka jačem rastu", napisao je Bilt posle susreta sa Vučićem.

Posle razgovora sa srpskom premijerkom, Bilt je naveo da su razgledali stare zastave Srbije, ali da je samo zastava EU ona koja vodi napred.

Ocenio je da je poseta Evropskog saveta za spoljne odnose (ECFR) Beogradu bila kratka, ali produktivna u ovim teškim danima.Ostale vesti

Lajčak: Dijalog vraćen na pravi put
Nakon današnjeg video-sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vućićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kazao je da je dijalog Beograda i Prištine vraćen na pravi put.
  • 12.07.2020
Vučić: Dijalog nastavljen, određene teme za Brisel
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji putem video-linka učestvovao na trilateralnom sastanku Evropske unije, Beograda i Prištine, istakao je da je dijalog nastavljen, kao i da su dogovrene teme za sastanak u Briselu.
  • 12.07.2020
Borelj pred konferenciju: Ovde smo da probamo ponovo
Dijalog Beograda i Prištine na visokom političkom nivou nastavljen je nakon 20 meseci pauze video-konfrencijom u kojoj učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Avdulah Hoti, šef diplomatije EU Žosep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.
  • 12.07.2020
Umesto za stolom, danas video konferencija

Umesto planiranog nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, danas se održava video konferencija, pošto je kosovski premijer Avdulah Hoti otkazao dolazak.

  • 12.07.2020
Grenel: Bajden politizuje dijalog Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel optužio je bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena da politizuje pregovore između dve strane i time garantuje da neće biti postignut napredak po tom pitanju pre novembra, kada se održavaju predsednički izbori u SAD.
  • 11.07.2020
Posle povlačenja taksi stvorili su se nakon dužeg vremena uslovi za oživljavanje dijaloga Beograda i Prištine. U prošlosti je bilo mnogo rokova, ali je teško govoriti o dinamici i modalitetu rešenja, rekao je za RTS Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.
  • 11.07.2020