Vesti
Politika

Kapuzela: Jedna od dve Kurtijeve odluke bila greška

Jedno od dva bila je greška Aljbina Kurtija: ili "recipročne mere" ili to što ih je suspendovao i to nakon što se odlukama javno usprotivio američki ambasador, smatra Andrea Lorenco Kapuzela (Lorenzo Capussela), nekadašnji šef ekonomske jedinice pri Međunarodnoj civilnoj kancelariji na Kosovu.
Kapuzela: Jedna od dve Kurtijeve odluke bila greška
Andrea Kapuzela (Printskrin Jutjub@OXIblog.de)

Tenzije koje su na severu Kosova nastale usled pokušaja kosovske vlade da od 1. avgusta započne primenu svojih odluka o uklanjanju srpskih tablica gradova na Kosovu i registracije na RKS, kao i odluke o izdavanju potvrda za ulazak-izlazak na Kosovo umesto srpskih ličnih karata, koje je pratilo protivljenje Srba na terenu, izazvalo je brojne reakcije.

Jedan od komentara stiže od doktora međugraničnog uporednog prava iz Milana i nekadašnjeg šefa ekonomske jedinice pri Međunarodnoj civilnoj kancelariji na Kosovu, koji i dalje detaljno prati situaciju na Kosovu.

"Pretpostavljam da je jedno od ova dva bila greška Aljbina Kurtija, bilo mere reciprociteta ili to što su tek tako suspendovane (nakon što se javno usprotivio američki ambasador – suverenitet?)", naveo je Kapuzela u svom komentaru na društvenim mrežama.

"Kako bi se unapredila ekonomska agenda, ovoj vladi potreban je sav mogući kredibilitet koji može da zadobije, a ovakve greške bacaju mrlju na to i pomažu staroj eliti", upozorio je Kapuzela. Dodao je da je bio "oduševljen kada je Samoopredeljenje došlo na vlast", međutim postavio je pitanje kako tu vlast ono sada koristi.

"Kako i koliko se Kosovo menja? Postoji li bilo kakva analiza učinka ove vlade, naročito domaće politike (ekonomska, socijalna, fiskalna, vladavina prava)", poručio je Kapuzela.

Podsetimo, u izjavi za KoSSev neposredno nakon kosovskih izbora u februaru 2021. godine i preliminarne pobede Samoopredeljenja, Kapuzela je pohvalio tadašnje Samoopredeljenje kao stranku koja podržava vladavinu zakona i socijalnu inkluziju.

"Ovo je tektonska promena za Kosovo koja je izbacila elitu koja je pogrešno vladala već dve decenije. Sa druge strane, Samoopredeljenje stoji iza vladavine zakona i socijalne inkluzije. Ukoliko budu realizovali ove prioritete, Kosovo će konaćno početi da se razvija", kazao je tada Andrea Kapuzela.Ostale vesti

Kurti razgovarao sa ambasdorima Kvinte i EU, Pičom i Šoleom

Uoči sastanaka u Briselu, kosovski premijer Aljbin Kurti, zajedno sa svojim zamenikom Besnikom Bisljimijem, sastao sa specijalnim predstavnikom Evropske unije na Kosovu i ambasadorima zemalja Kvinte. Telefonom je razgovarao i sa Stjuartom Pičom i Derekom Šoleom.

  • 16.08.2022
Kurti: 1. septembar biće normalan dan
„Prvi septembar biće normalan dan na graničnim prelazima - ili ćemo izdavati ulazno-izlazna dokumenta, ili će ih obe strane ukinuti. Ne isključujem to i nadam se da ćemo o tome razgovarati u okviru teme aktuelnih tema" - kazao je kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu za BBC na srpskom jeziku.
  • 16.08.2022
Selaković: Situacija uoči dijaloga tenzična, Kurti je nepredvidiva figura
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je uoči pregovora Beograda i Prištine u Briselu da je situacija tenzična i opterećena neozbiljnošću zvaničnika Prištine.
  • 16.08.2022
Hil: ZSO ne bi bio jedinstven slučaj, slični primeri postoje u Evropi
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil rekao je da Zajednica srpskih opština na Kosovu nije nikakav jedinstveni model, i da primeri takvog udruživanja već postoje u multietničkim sredinama u Evropi.
  • 16.08.2022
EK: Vučić i Kurti u Briselu moraju da raspravljaju o svim otvorenim pitanjima
Evropska komisija (EK) je saopštila da u dijalogu Beograd - Priština u Briselu u četvrtak "mora i biće raspravljano o svim otvorenim pitanjima", ali je naglasila da "ne može da se spekuliše o rezultatima dijaloga". Portparolka u EK Nabila Masrali je rekla da će Komisija uskoro objaviti koje će sve teme biti na stolu pregovora srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija.
  • 16.08.2022
Vučić sa Stjuartom Pičom o dijalogu: Srbija će biti konstruktivna
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom.
  • 16.08.2022