Vesti
Politika

Kantrimen: Kosovo i Srbija nisu spremni za sporazum u Beloj kući

Kosovo i Srbija nisu spremni za sporazum na predstojećem sastanku u Beloj kući, kojoj je, s druge strane potreban spoljnopolitički uspeh, ocenio je Tomas Kantrimen, bivši pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska pitanja u intervjuu koji je preneo Radio Slobodna Evropa.
Kantrimen: Kosovo i Srbija nisu spremni za sporazum u Beloj kući
Tomas Kantrimen (Foto a1on.mk)

"Najpre je važno razumeti da je jedini prioritet za Belu kuću ovih dana ponovni izbor predsednika Donalda Trampa na tu funkciju. U tom smislu ono što Bela kuća u ovom slučaju želi jeste prilika za fotografisanje, kako bi predsednik saopštio da je postigao spoljnopolitički uspeh. Konačno, broj spoljnopolitičkih uspeha koje je on postigao je – nula", rekao je Kantrimen za RSE.

Zvaničnik je rekao da ne veruje da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti "pokazuju volju i spremnost za postizanje bilo kakvog značajnog sporazuma na sastanku u Beloj kući", zakazanog za 2. septembar.

Prema njegovim rečima, Tramp je zainteresovan za dijalog "ako bi mu to pomoglo u njegovoj izbornoj kampanji".

Kantrimen je izrazio nadu da će Bela kuća "pristisnuti oba lidera (Vučića i Hotija) da se uključe i aktivnije i konkretnije u briselski dijalog".

"To je minimum koji bi takav sastanak trebalo da postigne. Mislim da više od toga na tom sastanku ne možete očekivati", ocenio je Kantrimen.

"Moj savet obema vladama (Kosova i Srbije) je da fokus svojih napora usmere, čak i više nego na uzajamne pregovore, na postizanje standarda Evropske unije u sektorima borbe protiv korupcije, vladavine prava i slobode medija. To su oblasti koje će Kosovu i Srbiji doneti i ekonomski napredak i približiti ih Evropskoj uniji", rekao je on.Ostale vesti

Sunjok: Dijalog Beograda i Prištine napreduje
Specijalni predstavnik EU za Kosovo ambasador Tomaš Sunjok ocenio je danas da dijalog Beograda i Prištine napreduje,  da je pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO) tema razgovora u okviru tog procesa, te izrazio nadu u postizanje sveobuhvatnog  sporazuma za rešavanje svih pitanja između dve strane.
  • 29.09.2020
Komična predstava oko
Transparenti koji su osvanuli nedavno na Gazivodama ne prestaju da privlače pažnju javnosti. Pojedini se sa njima sprdaju i smešni su im, za neke su oni deo američke predstave, dok Srbima na severu Kosova uopšte nije smešno. „Žao mi je što o sudbini celog jezera odlučuju ljudi koji nikakve veze sa tim nemaju“, kaže za RTV Kim Marko Rakić iz Lokalne inicijative „Link“.
  • 28.09.2020
Hoti: Sastanak u Briselu otkazan jer je Beograd hteo dijalog o ZSO
Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da je nastavak dijaloga u Briselu planiran za danas otkazan, "jer Srbija insistira na dogovoru o Zajednici opština sa srpskom većinom", ponovivši da u Prištini to pitanje smatraju zatvorenim.
  • 28.09.2020
Tramp: Lideri Srbije i Kosova su se grlili u Beloj kući

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp se u okviru kampanje za predsedničke izbore u novembru, svojim pristalicama ponovo pohvalio sporazumom koji su Beograd i Priština početkom meseca postigli u Vašingtonu.

  • 28.09.2020
Novi ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da Izrael tehnički još nije priznao Kosovo.
  • 27.09.2020
Vučić o dijalogu: Za tango je potrebno dvoje
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija spremna za razgovore sa Prištinom, za teška rešenja, ali i dodao da je za "tango potrebno dvoje".
  • 26.09.2020