Vesti
Politika

Kantrimen: Kosovo i Srbija nisu spremni za sporazum u Beloj kući

Kosovo i Srbija nisu spremni za sporazum na predstojećem sastanku u Beloj kući, kojoj je, s druge strane potreban spoljnopolitički uspeh, ocenio je Tomas Kantrimen, bivši pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska pitanja u intervjuu koji je preneo Radio Slobodna Evropa.
Kantrimen: Kosovo i Srbija nisu spremni za sporazum u Beloj kući
Tomas Kantrimen (Foto a1on.mk)

"Najpre je važno razumeti da je jedini prioritet za Belu kuću ovih dana ponovni izbor predsednika Donalda Trampa na tu funkciju. U tom smislu ono što Bela kuća u ovom slučaju želi jeste prilika za fotografisanje, kako bi predsednik saopštio da je postigao spoljnopolitički uspeh. Konačno, broj spoljnopolitičkih uspeha koje je on postigao je – nula", rekao je Kantrimen za RSE.

Zvaničnik je rekao da ne veruje da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti "pokazuju volju i spremnost za postizanje bilo kakvog značajnog sporazuma na sastanku u Beloj kući", zakazanog za 2. septembar.

Prema njegovim rečima, Tramp je zainteresovan za dijalog "ako bi mu to pomoglo u njegovoj izbornoj kampanji".

Kantrimen je izrazio nadu da će Bela kuća "pristisnuti oba lidera (Vučića i Hotija) da se uključe i aktivnije i konkretnije u briselski dijalog".

"To je minimum koji bi takav sastanak trebalo da postigne. Mislim da više od toga na tom sastanku ne možete očekivati", ocenio je Kantrimen.

"Moj savet obema vladama (Kosova i Srbije) je da fokus svojih napora usmere, čak i više nego na uzajamne pregovore, na postizanje standarda Evropske unije u sektorima borbe protiv korupcije, vladavine prava i slobode medija. To su oblasti koje će Kosovu i Srbiji doneti i ekonomski napredak i približiti ih Evropskoj uniji", rekao je on.Ostale vesti

Pokret Samoopredeljenje podneo žalbu na odluku CIK-a

Pokret Samoopredeljenje podneo je Izbornom panelu za žalbe i predstavke žalbu na odluku Centralne izborne komisije, koja nije potvrdila listu kandidata za poslanike ovog političkog entiteta, jer su u protekle tri godine bili krivično osuđivani.

  • 24.01.2021
Haradinajeva partija podnela žalbu na odluku CIK-a
Pošto Centralna izborna komisija nije verifikovala listu kandidata, Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja podnela je žalbu Izbornom veću za zalbe i predstavke.
  • 23.01.2021
Nisu verifikovane liste Samoopredeljenja, AAK, Nisma...
Članovi CIK-a su na glasanju za verifikovanje liste Samopredeljenja glasali rezultatom pet "za" i pet "protiv". Za verifikovanje je potrebno šest glasova članova CIK-a.
  • 23.01.2021
Dačić: SPS sa Srpskom listom izlazi na kosovske izbore
Na vanrednim parlamentarnim izborima 14. februara na Kosovu tamošnji socijalisti nastupiće zajedno sa Srpskom listom, najavio je predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić posle sastanka s kandidatima za poslanike.
  • 22.01.2021
Sastanak CIK-a o učešću političkih partija
Centralna izborna komisija održaće danas sastanak na kojem se očekuje da donese odluku o sertifikaciji političkih partija zajedno sa listama kandidata, prenosi Gazeta Express.
  • 22.01.2021
Kosnet: Kandidati za poslanike da poštuju odluke pravosuđa
Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet pozvao je sve kandidate za poslanike Skupštine Kosova koji nisu sertifikovani od strane Centralne izborne komisije da poštuju odluke pravosuđa. U intervjuu za televiziju Kanal 10, Kosnet je rekao da postoji pravni postupak za žalbe na ove odluke.
  • 21.01.2021