Vesti
Politika

Kantrimen: Ideja promena granica nije rešenje za 21. vek

Ideja promena granica za sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije nije rešenje za 21. vek, ocenio je bivši pomoćnik američkog državnog sekretara Tomas Kantrimen.
Kantrimen: Ideja promena granica nije rešenje za 21. vek
Tomas Kantrimen(Foto AP)

On je u intervju za radio Slobodna Evropa rekao da je odluka o postizanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije stvar te dve strane, te da to nije odluka na koju Sjedinjene Američke Države imaju pravo veta, a da su mnogi posmatrači na Balkanu uznemireni koje sve negativne posledice može imati promena granica.

"To može da vodi do rasprave da li granice treba da budu po etničkim linijama kao u zemljama kao što su Severna Makedonija ili Bosna i Hercegovima i to bi bila formula vraćanja na etničke sukobe i destabilizaciju regiona. Zato, mislim, da novo dizajniranje granica između Kosova i Srbije nije odgovor za 21. vek za međusobne probleme koje imaju", kazao je Kantrimen.

Kantrimen je kazao da ne zna kako bi trebalo da se izađe iz sadašnje blokade dijaloga između Kosova i Srbije, a prema njegovoj oceni lideri Kosova i Srbije daju izjave koje su više orijentisane na buduće izbore i unutrašnje izazove nego što su usredsređeni na pregovore o teškim međusobnim pitanjima.

"Ja sam ubeđen da potencijalno postoji put napred kada će dvojica lidera raditi na nekoj ideji koja bi vodila napred koja bi obezbedila da dve zemlje, Kosovo i Srbija budu jaka multietnička društva. Ali kako prevazići ovu blokadu unutar dve zemlje za sada nemam odgovora", kazao je on.

Ocenio je da takse od 100 odsto za uvoz srpske robe i robe iz Bosne i Hercegovine na Kosovo nije korisna odluka.

"To ne stvara uslove za suštinski dijalog između Prištine i Beograda. Ja se nadam povratku dijalogu umesto odluka jednih protiv drugih", kazao je Kantrimen, koji je sada direktor Borda Asocijacije za kontrolu naoružanja.Ostale vesti

Avdulah Hoti najavljuje ukidanje odluka Aljbina Kurtija
Kandidat za novog kosovskog premijera Avdulah Hoti rekao je da će ukinuti odluke koje sprečavaju nastavak dijaloga sa Beogradom.
  • 31.05.2020
Lajčak: Kosovo odmah da povuče odluku
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je razočaran recipročnim merama koje je Priština uvela i zatražio njihovo momentalno povlačenje.
  • 31.05.2020
Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru
Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila zlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.
  • 31.05.2020
Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole
Bez posebne dozvole, na osnovu sinoćne odluke kosovske vlade, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu. Kosovska vlada na elektronskoj sednici raspravljala je o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".
  • 31.05.2020
Internet peticija za raspisivanje izbora
Samoopredeljenje pokreće peticiju putem interneta za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, objavila je Koha.
  • 30.05.2020
SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020