Vesti
Politika

Kandidati sa optužnicama na izbornim listama stranaka

Političke stranke na Kosovu, prijavljene za vanredne izbore 6. oktobra, ne pridržavaju se načela da na svojim listama nemaju poslaničke kandidate protiv kojih je pokrenut ili se vodi krivični postupak.
Kandidati sa optužnicama na izbornim listama stranaka
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Prištinski mediji navode da se na stranačkim listama kandidata, predatim Centralnoj izbornoj komisiji (CIK), nalaze ljudi koji su imali problema sa zakonom.

Koalicija Alijanse za budućnost Kosova (AAK) i Socijaldemokratske partije (PSD), ima na listi Palj Ljekaja, Škumbina Demaljiaja i Ganija Drešaja, za koje se tvrdi da su optuženi po različitim optužbama.

Demokratska partija Kosova (DPK) nema na listi kandidate protiv kojih je podignuta optužnica za korupciju, ali ima osobe koje su osuđene za ratne zločine.

Demokratski savez Kosova (DSK) prvobitno je imao osobu osuđenu za korupciju, ali je predsednik stranke Isa Mustafa rekao da će oni koji imaju problema sa zakonom biti uklonjeni sa liste.

Pokret "Samoopredeljenje" na listi kandidata ima Jetmira Vrenezija, trenutno pod istragom zbog zloupotrebe ovlašćenja.

Što se tiče koalicije Socijaldemokratske inicijative (NISMA) i Alijanse za novo Kosovo, na njihovoj listi je Endrita Šalja, osuđen za neovlašćeno posedovanje oružja.

I na listama kandidata iz srpske zajednice ima onih sa optužnicama. Na listi koju je predala Srpska lista, kanidadat je Ivan Todosijević protiv koga je podignuta optužnica zbog navodnog podsticanja i širenja nacionalne, rasne, verske ili etničke mržnje, a povodom izjave vezane za slučaj "Račak".

U postojećem kosovskom Zakonu o krivičnom postupku, precizira se da se svaka osoba optužena za krivično delo smatra nevinom dok se ne dokaže suprotno.Ostale vesti

Borel: Priština da obustavi policijsku akciju, nasilni protesti da prestanu
Vlasti u Prištini moraju da obustave akcije specijalne policije oko opštinskih zgrada na severu Kosova, a nasilni protesti moraju da prestanu, izjavio je u Briselu visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borel, dodajući da će EU nastaviti da razgovara s čelnicima Srbije i Kosova s ciljem da se zaoštravanje i nasilje bezuslovno odmah obustave.
  • 30.05.2023
Stano: Briselski dijalog nije mrtav
Dijalog Beograda i Prištine nije mrtav i sada još intenzivnije radimo na pronalasku rešenja u okviru dijaloga, rekao je novinarima u Briselu portparol Evropske komisije Peter Stano.
  • 30.05.2023
Vučić i Kurti otkazali put u Bratislavu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti otkazali su učešće na forumu u Bratislavi.
  • 30.05.2023
Bivši predsednik SO Zvečan: Povlačenje specijalaca, nedolazak gradonačelnika, sloboda za uhapšene
"Još jednom bih želeo da naglasim naše jučerašnje zahteve, a to je da se svi pripadnici specijalne policije povuku iz opština sa srpskom većinom i da lažni gradonačelnici ne dolaze u zgrade opština na severu Kosova i Metohije. Moram da naglasim da mi pri tim zahtevima ostajemo i danas. Tražimo i slobodu za naše neosnovano uhapšene građane Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića, rekao je bivši predsednik SO Zvečan Srđan Milosavljević.
  • 30.05.2023
Lajčak i Kovačevski pozvali na povratak mira i stabilnosti na Kosovu
Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski i specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak su zajedno iz Bratislave pozvali na hitnu deeskalaciju situacije na Kosovu i povratak mira i stabilnosti.
  • 30.05.2023
Zvanični Pariz osuđuje nasilje i poziva Prištinu na smirivanje tenzija
Francuska je oštro osudila nasilje na severu Kosova, gde je povređeno oko 30 pripadnika KFOR-a, i apelovala na strane, posebno vladu Kosova, da preduzmu mere u cilju smirivanja tenzija, saopštilo je danas francusko ministarstvo spoljnih poslova.
  • 30.05.2023