Vesti
Politika

Kancelarja za KiM: Kosovo bez pozivnog broja dok ne ispuni obaveze

Priština nije ispunila obaveze iz Sporazuma o telekomunikacijama i neće moći da dobije pozivni broj dok to ne učini, rečeno je u Kancelariji za KiM.
Kancelarja za KiM: Kosovo bez pozivnog broja dok ne ispuni obaveze
Priština (Foto Kim arhiva)

Naglašeno je da će to biti pozivini broj za geografsku oblast u Srbiji, a ne za državu.

“Sporazumom o telekomunikacijama koji je potpisan 25. avgusta u Briselu jasno je definisano da Kosovo ne dobija pozivni broj za države, već Srbija pribavlja još jedan pozivni za geografsku oblast Srbije, koji će se uz +381 koristiti za teritoriju KiM kao broj za geografsku oblast” , rečeno je Tanjugu u Kancelariji za KiM, nakon što je Austrija Međunarodnoj organizaciji za telekomunikacije (ITU) predala zahtev za pozivni broj za Kosovo.

Naglašeno je da Priština dosad nije ispunila svoje obaveze u vezi sa licenciranjem Telekoma i da će Kancelarija za KiM nastaviti da prati i insistira na punom sprovođenju svih elemenata tog i ostalih sporazuma.

U ambasadi Austrije u Prištini, Tanjugu je potvrđeno da su predstavnici zvaničnog Beča juče organizaciji ITU predali zahtev za pozivni broj za Kosovo.

U tekstu pisma Austrije, koji je usaglašen u Briselu, navodi se da im je čast da zatraže u ime Srbije i Kosova da Međunarodna unija za telekomunikacije počne proces alociranja trocifrenog pozivnog broja Kosovu.

Podseća se da su srpski i kosovski premijeri postigli sporazum u septembru 2013. godine po kome Kosovu treba dodeliti trocifreni pozivni broj u skladu sa standardima i principima i rasporedom Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU).

U Kancelariji za KiM kažu da će sporazum o telekomunikacijama od 25. avgusta prvi put od 1999. godine Telekomu biti omogućeno nesmetano funkcionisanje i poslovanje na teritoriji Kosova i Metohije u oblasti fiksne i mobilne telefonije.

Navode da će građanima Srbije biti obezbeđeno pozivanje brojeva na KiM po ceni lokalnih poziva i bez pozivnog broja, kao i da će Srbija prištinskoj strani ustupiti na korišćenje trocifreni pozivni broj za geografsku oblast, uz statusno neutralno navodenje Kosova sa zvezdicom i fusnotom u dokumentima Medunarodne telekomunikacione unije.

Prema akcionom planu, ITU će početkom maja 2016. priključiti pozivni broj za Kosovo.Ostale vesti

“Profesionalno ubistvo prepušteno amaterskoj istrazi”
"Ako stvar posmatramo apstraktno, imamo jedno profesionalno ubistvo koje je prepušteno amaterskoj istrazi", kazao je novinar i bivši direktor Radio Beograda Milivoje Mihajlović govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića. Oliverov bratanac, Aleksandar Ivanović, ističe da je u Beogradu mrak kada je istraga u pitanju, "jedino što imamo je postupak koji se vodi u Prištini, a on je poprilično nesrećan".
  • 15.01.2021
Srpska lista predala spisak kandidata za izbore
Predstavnici Srpske predali su kandidaturu za predstojeće vanredne parlamentarne izbore Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini. "Duboko sam uveren, znam, da će Srpska lista i ovoga puta osvojiti svih deset mandata”, poručio je predsednik SL Goran Rakić.
  • 15.01.2021
Stano: Petković bio odgovarajuće najavljen, poštovati dogovor
Portparol EU Peter Stano u izjavi za Tanjug kaže da je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković bio najavljen za posetu Kosovu na "odgovarajući način, u skladu sa modalitetima koje su dogovorile obe strane”, apostrofirajući obavezu poštovanja dogovora postignutog u okvru dijaloga Beograda i Prištine o posetama zvaničnika.
  • 14.01.2021
Vjosa Osmani na zajedničkoj listi sa Samoopredeljenjem
Pokret Samoopreeljenje će u svoju izbornu listu za predstojeće glasanje 14. februara uvrstiti i građansku inicijativu v.d. predsednika Kosova Vjose Osmani.
  • 14.01.2021
Srpska lista: EU da reaguje na kršenje sporazuma o slobodi kretanja
Srpska lista je najoštrije osudila odluku kosovskih vlasti da ne dozvole direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću da danas obiđe poplavama ugrožena srpska domaćinsktva na Кosovu.
  • 14.01.2021
Hoti: Konačan sporazum sa Srbijom uključuje međusobno priznanje

Aktuelni kosovski premijer Avdulah Hoti, napisao je na svom Fejsbuk profilu da se dijalog sa Srbijom, kako je rekao, vodi sa jasnim principima i da konačan sporazum uključuje međusobno priznanje.

  • 14.01.2021