Vesti
Politika

Kancelarja za KiM: Kosovo bez pozivnog broja dok ne ispuni obaveze

Priština nije ispunila obaveze iz Sporazuma o telekomunikacijama i neće moći da dobije pozivni broj dok to ne učini, rečeno je u Kancelariji za KiM.
Kancelarja za KiM: Kosovo bez pozivnog broja dok ne ispuni obaveze
Priština (Foto Kim arhiva)

Naglašeno je da će to biti pozivini broj za geografsku oblast u Srbiji, a ne za državu.

“Sporazumom o telekomunikacijama koji je potpisan 25. avgusta u Briselu jasno je definisano da Kosovo ne dobija pozivni broj za države, već Srbija pribavlja još jedan pozivni za geografsku oblast Srbije, koji će se uz +381 koristiti za teritoriju KiM kao broj za geografsku oblast” , rečeno je Tanjugu u Kancelariji za KiM, nakon što je Austrija Međunarodnoj organizaciji za telekomunikacije (ITU) predala zahtev za pozivni broj za Kosovo.

Naglašeno je da Priština dosad nije ispunila svoje obaveze u vezi sa licenciranjem Telekoma i da će Kancelarija za KiM nastaviti da prati i insistira na punom sprovođenju svih elemenata tog i ostalih sporazuma.

U ambasadi Austrije u Prištini, Tanjugu je potvrđeno da su predstavnici zvaničnog Beča juče organizaciji ITU predali zahtev za pozivni broj za Kosovo.

U tekstu pisma Austrije, koji je usaglašen u Briselu, navodi se da im je čast da zatraže u ime Srbije i Kosova da Međunarodna unija za telekomunikacije počne proces alociranja trocifrenog pozivnog broja Kosovu.

Podseća se da su srpski i kosovski premijeri postigli sporazum u septembru 2013. godine po kome Kosovu treba dodeliti trocifreni pozivni broj u skladu sa standardima i principima i rasporedom Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU).

U Kancelariji za KiM kažu da će sporazum o telekomunikacijama od 25. avgusta prvi put od 1999. godine Telekomu biti omogućeno nesmetano funkcionisanje i poslovanje na teritoriji Kosova i Metohije u oblasti fiksne i mobilne telefonije.

Navode da će građanima Srbije biti obezbeđeno pozivanje brojeva na KiM po ceni lokalnih poziva i bez pozivnog broja, kao i da će Srbija prištinskoj strani ustupiti na korišćenje trocifreni pozivni broj za geografsku oblast, uz statusno neutralno navodenje Kosova sa zvezdicom i fusnotom u dokumentima Medunarodne telekomunikacione unije.

Prema akcionom planu, ITU će početkom maja 2016. priključiti pozivni broj za Kosovo.Ostale vesti

Dačić i Godfri razočarani merama Prištine
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić preneo je ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država Entoniju Godfriju, razočaranost poslednjim potezima Prištine u vezi s uvozom srpske robe i uslovima koje s tim u vezi postavljaju - tzv. uvođenjem recipročnih mera, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
  • 01.06.2020
Tači pozvao Hotija da formira novu vladu u najkraćem roku
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je Ustavni sud Kosova danas objavio u potpunosti odluku o ustavnosti njegovog dekreta i pozvao funkcionera DSK Avdulaha Hotija da formira novu Vladu.
  • 01.06.2020
DSK predao zahtev skupštini za sednicu o izboru vlade
Demokratski savez Kosova podneo je kosovskoj skupštini zahtev za održavanje sednice na kojoj se očekuje izbor novog sastava kosovske vlade sa Avdulahom Hotijem na čelu.
  • 01.06.2020
Najavljeno uklanjanje robe
Nakon što je Vlada Kosova donela odluku o uvođenju "reciprociteta" za robu srpskih proizvođača koja nema oznaku "Republika Kosovo", ministarka ekonomije, zapošljavanja, trgovine, industrije, preduzetništva i strateških investicija na Kosovu Rozeta Hajdari, naložila je uklanjanje takve robe sa tržišta.
  • 01.06.2020
Hoće li biti omogućeno glasanje na Kosovu 21. juna?
Iako je Republička izborna komisija (RIK) predvidela glasanje za parlamentarne izbore u Srbiji 21. juna na 90 biračkih mesta na Kosovu, još uvek je neizvesno hoće li se ti izbori sprovesti.
  • 01.06.2020
Od danas se otvaraju prelazi

Na Kosovu od danas nastupa treća faza olakšavajućih mera uvedenih nakon pojave korona virusa.

  • 01.06.2020