Vesti
Politika

Kancelarija za KiM: Upad KBS-a na sever direktna pretnja srpskom narodu

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ocenila je da je upad pripadnika Кosovskih bezbednosnih snaga na sever Кosova pod punim naoružanjem, do kog je došlo juče u opštini Zubin Potok, protivno je svim potpisanim sporazumima i dogovorima. To je, kako navode, direktna pretnja srpskom narodu na severu Kosova.
Kancelarija za KiM: Upad KBS-a na sever direktna pretnja srpskom narodu
KBS (Foto Anadolija)

"Reč je o direktnom kršenju dogovora iz 2013. godine sa generalnim sekretarom NATO, po kom pripadnici bilo koje vojne formacije koja dolazi iz Prištine nemaju pravo da borave na severu КiM bez duplog odobrenja - komandanta КFOR-a i četiri srpskagradinačelnika sa severa, koji takvo odobrenje nisu dali", navode iz Kancelarije u saopštenju.

Ističe se da za upad КBS-a ne postoji nijedan osnov, niti opravdanje, već je novi u nizu poteza koji Aljbin Кurti povlači u cilju izazivanja tenzija, sukoba i destabilizacije prilika na terenu.

"Nema sumnje da ovakvi militantni potezi koje povlači Aljbin Кurti predstavljaju nastavak njegove ratnohuškačke politike kojoj je cilj tiha, ali nasilna okupacija severa КiM, jer je Кurti svestan da na drugi način ne može da natera Srbe da ga ikada prihvate. Tome služi i gradnja ilegalnih baza specijalnih jedinica na severu КiM, kao i učestali upadi Rosu u srpske sredine od Štrpca do Leposavića", navode iz Kancelarije.

Naglašavaju da su Srbi sa Кosova uznemireni "ovakvim pretnjama i zveckanjem oružnjem", ali i odlučni da ne nasedaju na provokacije.Ostale vesti

Održana zajednička sednica albanske i kosovske skupštine u Tirani

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je u Tirani da su međusobni odnosi Albanaca sa strancima danas bolji nego ikada.

  • 27.11.2022
Dačić: Nema principa, već licemerja i dvostrukih standarda
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas kao licemerno to što je Svetska fudbalska organizacija (FIFA) pokrenula disciplinski postupak protiv reprezentacije Srbije, nakon što je u njenoj svlačionici na Mundijalu u Kataru navodno okačena zastava na kojoj je prikazana teritorija Kosova i Metohije, uz poruku "Nema predaje".
  • 27.11.2022
Vučić: Zahvalan sam našem narodu na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na Instagramu video u kojem su rezimirani događaji i susreti koje je imao tokom prethodne sedmice. "Posebno sam zahvalan našem narodu sa Kosova i Metohije što je pokazao da se, posle decenija terora, i dalje bori za svoje ognjište, za decu, za našu budućnost", napisao je Vučić.

  • 27.11.2022
Kurti: Hovenijer me je upozorio da bi situacija na severu mogla  da se pogorša

Nemački novinar Mihael Martens, kaže da mu je kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao da je "pristao na kompromis" u vezi sa krizom oko registarskih tablica nakon što ga je američki ambasador u Prištini upozorio da bi situacija na Severu Kosova "mogla ozbiljno i nepovratno da se pogorša".

  • 26.11.2022
Vučević: Situacija na Kosovu i dalje veoma napeta
Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je situacija na Kosovu "i dalje veoma napeta jer je mnogo otvorenih pitanja" da se nada "da će se odgovori tražiti u formi dijaloga".
  • 26.11.2022
CIK: Počela registracija birača van Kosova za izbore na Severu
Centralna izborna komisija saopštila je da je danas počela registracija građana koji žive van Kosova za vanredne izbore za gradonačelnike u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. Rok za prijavu ističe 30. novembra.
  • 26.11.2022