Vesti
Politika

Kancelar Šolc podržao proširenje EU na Zapadni Balkan

Nemački kancelar Olaf Šolc podržao je u Pragu proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan, ali i reformu Unije i predložio da se zbog sve većih razlika među članicama postepeno pređe na većinsko odlučivanje u spoljnoj ili poreskoj politici.
Kancelar Šolc podržao proširenje EU na Zapadni Balkan
Nemački kancelar Olaf Šolc (Foto Christian Charisius/dpa)

"U EU bi trebalo da uđu zemlje Zapadnog Balkana, Ukrajina, Moldavija i eventualno Gruzija. U tako proširenoj Uniji povećavaće se razlike među članicama o njihovim političkim interesima, ekonomskom uticaju i socijalnim sistemima", upozorio je kancelar na predavanju na Karlovom univerzitetu na temu "Budućnost Evrope".

Šolc je dodao da će sa prijemom svake nove članice rasti rizik da neka od članica posegne za vetom i spreči tako ostalim članicama razvoj.

"Predložio sam zato postepeni prelazak na većinsko glasanje o spoljnoj politici, ali i o drugim oblastima, kao što je poreska politika, a potpuno sam svestan da će to imati posledice i po Nemačku", rekao je češkim studentima Šolc, javlja češka javna televizija ČT.

Kancelar je kazao da je Nemačka potpuno promenila kurs od napada Rusije na Ukrajinu i da će Berlin pomagati Kijev koliko god to bude bilo potrebno.

"Važno je da našu zajedničku evropsku ideju branimo zajedno. Zato napadnutu Ukrajinu pomažemo ekonomski, politički, humanitarno, a takodje i vojno. U tom smislu je Nemačka suštinski promenila svoj kurs. Nastavićemo tu pomoć pouzdano i koliko dugo bude potrebno", rekao je Šolc.

Nemački kancelar je takođe predložio da Evropa napravi svoj sistem protivvazdušne odbrane jer "to bi bio bezbednosni doprinos za celu Evropu i bio bi efikasnije i jeftiniji nego kada ga svaka zemlja gradi o svom trošku sama", rekao je Šolc.

Kancelar se sastao sa češkim premijerom Petrom Fijalom, a glavna tema je kako naći zajedničko, evropsko rešenje da se obudzdaju cene gasa, nafte i struje.Ostale vesti

Kurti: Hovenijer me je upozorio da bi situacija na severu mogla  da se pogorša

Nemački novinar Mihael Martens, kaže da mu je kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao da je "pristao na kompromis" u vezi sa krizom oko registarskih tablica nakon što ga je američki ambasador u Prištini upozorio da bi situacija na Severu Kosova "mogla ozbiljno i nepovratno da se pogorša".

  • 26.11.2022
Vučević: Situacija na Kosovu i dalje veoma napeta
Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je situacija na Kosovu "i dalje veoma napeta jer je mnogo otvorenih pitanja" da se nada "da će se odgovori tražiti u formi dijaloga".
  • 26.11.2022
CIK: Počela registracija birača van Kosova za izbore na Severu
Centralna izborna komisija saopštila je da je danas počela registracija građana koji žive van Kosova za vanredne izbore za gradonačelnike u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. Rok za prijavu ističe 30. novembra.
  • 26.11.2022
Kurti u Madridu: Srbija ima teritorijalne aspiracije prema Kosovu
Premijer Kosova Aljbin Kurti tokom svog govora na 26. Kongresu Socijalističke internacionale koji se održava u Madridu u Španiji rekao da je Srbija i dalje autoritarna zemlja sa teritorijalnim aspiracijama prema Kosovu i sa širokim i bliskim vezama sa Kremljom.
  • 26.11.2022
Šest prijava za vanredne izbore za predsednike opština na severu KiM
Za vanredne izbore za predsednike opštine Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić prijavilo se šest političkih subjekata i samostalnih kandidata, saopšteno je iz Centralne izborne komisije u Prištini.
  • 25.11.2022
Zakonske osnove za povratak Srba u kosovske institucije
Direktor Kosovskog instituta za pravosuđe Ehat Miftaraj izjavio je da postupak posle ostavki radnika iz pravosudnog sistema još nije završen i da oni mogu da se vrate na svoja radna mesta, ali da mogu da se suoče i sa disciplinskim merama, uključujući otpuštanje.
  • 25.11.2022