Vesti
Politika

Kampanja pre zvanične kampanje?: Mirićima nova kuća, stanarima u "Bergenu" renovirani stanovi

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić i njegove kolege iz Srpske liste danas su uručili ključeve novoizgrađene kuće porodici Mirić iz Gračanice i obišli radove na renoviranju naselja "Bergen" u Ugljaru. Iako kampanja za izbore još nije počela, ipak su poručili da je Srpska lista jedinstvena i da to jedinstvo ne mogu da naruše ni "vetrovi koji će povremeno duvati".
Kampanja pre zvanične kampanje?: Mirićima nova kuća, stanarima u
Čelnici Srpske liste (Foto Kim)

Predstavnici Srpske liste, na čelu sa Goranom Rakićem boravili su danas u opštini Gračanica. U zgradi opštine najpre je održan sastanak sa predsednikom Srđanom Popovićem. Nešto kasnije delegacija je obišla i porodicu Mirić u Gračanici.

Julija Mirić, samohrana majka dvoje dece, i njena majka Ljiljana danas su dobile ključeve novoizgrađene kuće od 55 kvadrata. Ova kuća izgrađena je sredstvima Ministarstva za povratak i zajednice.

"Presrećni smo jer posle deset godina stanovanja privatno dobili smo konačno svoj krov nad glavnom. Mogu vam reći da uopšte nije lako biti podstanar deset godina, a pritom sam ja samohrani roditelj, čija ćerkica ima zdravstvenih problema. Veoma sam zahvalna na tome što su baš nama sagradili novi dom", kaže Julija koja se sa porodicom vratila iz raseljeništva iz Niša još 2009. godine.

Nakon uručenja ključeva i obilaska kuće, koja je inače nedavno poplavljena, predstavnici Srpske liste obišli su i radove na renoviranju naselja "Bergen" u Ugljaru koje zajedno sprovode Ministarstvo za zajednice i povratak, Kancelarija EU i Danski savet za izbeglice. Ovde ih stanari 21 stana nisu dočekali jer se njihovo ponovno useljenje očekuje tokom februara.

“Naravno, ukoliko nam vremenski uslovi dozvole mi očekujemo da polovinom februara ova 21 porodica, koja se inače trenutno nalazi u privremenim smeštajima, u nekim motelima, da će se vratiti u nove, obnovljene stanove", kazao je ministar Dalibor Jevtić, dodajući da su radovi koštali 215 hiljda evra.

Izborna obećanja: “Opstanak i ostanak i nova radna mesta”

Iako, kako tvrde, ova poseta nije deo predizborne kampanje, čelnici Srpske liste iskoristili su priliku da upute i izborne poruke i obećanja.

"Srpska lista ima jasnu politiku, a to je da moramo da brinemo o svakom stanovniku svih opština, a pogotovu opština sa srpskom većinom. Sve ovo što smo do sada radili i gradili, obdaništa, stambene jedinice, puteve, znači da ćemo i u buduće raditi na ostanku i opstanku našeg naroda na našim prostorima i zasigurno će nam to biti prioritet i u budućem periodu", kazao je aktuelni predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović.

Pored “borbe za svaki dom i čoveka”, predsednik Srpske liste Goran Rakić najavljuje i nova radna mesta za srpski narod na Kosovu.

"Pored tih infrastrukturnih projekata, pored ovih domova, pored kuća, stanova, zgrada, želim da kažem da ćemo se boriti i za nova radna mesta i budute uvereni da ćemo i ove godine obezbediti veliki broj novih radnih mesta. Ne samo za mlade bračne parove, već imamo i dosta ljudi koji su već dugo vremena na birou a nemaju posao", kazao je Rakić.

Na pitanje - "Gde će zaposliti te ljude i da li planiraju otvaranje fabrika?", Rakić odgovara: "Svedoci ste da smo tokom prošle godine 500, odnosno 700 novih radnih mesta obezbedili sa vladom republike Srbije, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem", kaže Rakić.

Jedinstvo, uprkos “vetrovima sa raznih strana”

Tvrde da su jedinstveni, uprkos spekulacijama da u Srpskoj listi postoji nekoliko struja. "To je temelj te naše kuće", kaže Jevtić.

"Vi ćete i unutar jedne porodice da nađete da neko govori sa strane na ovaj ili onaj način. Ali nemojte da sumnjate u naše jedinstvo. Naše jedinstvo se i u nekoliko izbornih procesa pokazalo. Znam da mnogi pokušavaju, da je mnogima interes da to jedinstvo ruše, na različite načine. I ti vetrovi će duvati sa raznih strana... Samo ti koji to pokušavaju i koji to rade, moraju da znaju da smo mi samo jači kada god nas na taj način napadaju", kaže Jevtić.

Na pitanje - "Odakle duvaju ti vetrovi trenutno?", Jevtić odgovara: “To jedinstvo će se pokazati i sada na izborima 14. februara i kada god ti izbori budu bili, a ti vetrovi duvaju sa strane onih kojima to jedinstvo ne odgovara", bio je neodređen Jevtić.Ostale vesti

Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu
Ako neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.
  • 27.02.2021
Novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije u maju
Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da će novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije biti isplaćena u maju.
  • 27.02.2021
Kurti ponovio da ne treba žuriti sa dijalogom
Kandidat za budućeg premijera Aljbin Kurti preneo je i ambasadoru Velike Britanije u Prištini Nikolasu Abotu da dijalog sa Beogradom ne treba požurivati, zalažući se za dobre pripreme za stabilan sporazum.
  • 27.02.2021
CIK: Odbačeno 18.766 glasova iz dijaspore
Centralna izborna komisija Kosova odbacila je 18.766 glasova iz dijaspore, prenosi Zeri.
  • 26.02.2021
Vučić: Nezaposlenima na Kosovu 200 evra, deci i zaposlenima po 100
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je finansijsku pomoć za ljude koji žive na Kosovu. Nezaposlena lica će dobiti po 200 evra, a deca i zaposlene osobe po 100. Takođe, najavio je početak gradnje nove zgrade za KBC Priština u Gračanici.
  • 26.02.2021
“Šta nakon izbora?”

Kao što je pobeda Pokreta Samoopredeljenje na nedavno održanim parlamentarnim izborima na Kosovu bila očekivana, tako treba da očekivati i da će Aljbin Kurti promeniti odnos prema “nerealnim ciljevima” svoje politike. Kao najozbiljniji kandidat za premijera Kosova, Kurti će revidirati svoje stavove o isključivanju Srpske liste iz buduće Vlade ili marginalizaciju dijaloga sa Beogradom, zaključeno je tokom debate „Šta nakon izbora?“.

  • 26.02.2021