Vesti
Politika

Kamiondžije sa juga Srbije žrtve odnosa Beograda i Prištine

Prevoznike iz Bujanovca i Preševa kosovska carina više neće kažnjavati za transport inostrane robe na Kosovo. Odluka o izuzeću doneta je nakon "zahteva političkih predstavnika Albanaca u Preševskoj dolini", rekla je predsednica opštine Preševo Ardita Sinani.
Kamiondžije sa juga Srbije žrtve odnosa Beograda i Prištine
Ilustracija (Foto Unsplash)

Zbog toga što im je kosovska carina od pre desetak dana tražila dozvolu za uvoz iz trećih zemalja, koju nisu ni mogli da dobiju, s obzirom da Srbija ne priznaje Kosovo, prevoznici su bili prinuđeni da plaćaju kazne od 1.000 evra.

"Naša međunarodna transportna preduzeća su bila prinuđena da plaćaju kazne zbog dokumenta koji nisu mogli ni da dobiju. Plaćali su najpre 52 evra, a onda su usledile kazne od 1.000 evra. Sada je to privremeno rešeno, do sledećih razgovora u Briselu" rekao je za portal Bujanovačke.co.rs Nedžat Beljulji, privrednik iz Bujanovca.

Prema navodima predsednice opštine Preševo, za promenu ove odluke je zaslužan kosovski ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburn Aljiu, koji je pozitivno odgovorio na zahtev da se prevoznicima više ne traži dozvola za prevoz robe iz trećih zemalja.Ostale vesti

Kosovo nije na dnevnom redu u SE u petak
Aplikacija Kosova za članstvo u Savetu Evrope neće biti tema dnevnog reda sednice Komiteta ministara koja će biti održana u petak 20. maja u Torinu i kojom će predsedavati italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo”, kaže za Danas Elvira Kovač, potpredsednica parlamentarne skupštine Saveta Evrope i poslanica Saveza vojvođanskih Mađara
  • 18.05.2022
Brnabić o G7: Samo u slučaju Srbije ne važi rezolucija SB UN

Premijerka Ana Brnabić konstatovala je da se u dokumentu sa sastanka zemalja G7 kao rešenje za svaki problem na svetu podseća na rezolucije Saveta bezbednosti UN, sem kada je u pitanju Srbija i da samo u slučaju Srbije nema pomena o Rezoluciji 1244.

  • 17.05.2022
Građani u politici: Ne veruju im, niti ih vrednuju, ali glasaju
Politički život Srba na Kosovu godinama unazad sveden na jednu partiju – Srpsku listu. Zbog velikog uticaja ove stranke, građanu su ili u strahu ili su nezainteresovani da bilo šta promene. Ipak, u anonimnoj anketi koja je obavljena povodom istraživanja “Građani u politici”, naveli su da svojim političkim predstavnicima ne veruju, te da zanimanje “političar” smatraju nečasnom profesijom. Ovo su samo neki podaci iz istraživanja koje su sproveli nevladine organizacije Centar za afirmativne društvene akcije (CASA) i Humani centar Mitrovica (HMC) u okviru inicijative Open. Panelisti Slobodan Georgijev i Momčilo Trajković kažu da, iako je trenutna situacija loša, ima potencijala među mladima da se politički život Srba na Kosovu promeni.
  • 17.05.2022
Kurti o novim sankcijama Rusiji i Belorusiji
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je dan posle sednice Vlade kojom je predsedavao potpredsednik Besnik Bisljimi, na kojoj je doneta odluka o dodatnim sankcijama Rusiji i Belorusiji, da je "Kosovo jedna od prvih zemalja koja se svrstala sa demokratskim svetom u uvođenju ekonomskih i finansijskih sankcija Ruskoj Federaciji, nakon invazije i vojne agresije na Ukrajinu".
  • 17.05.2022
Petković: Svetinje SPC na KiM pripadaju Srbiji
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je da svetinje Srpske pravoslavne crkve na KiM pripadaju Srbiji i istakao da je na KiM srušeno više od 135 svetinja među kojima i one koje su na UNESKO-voj listi svetske kulturne baštine. Odgovarajući ministru kulture prištinskih institucija Hajrulahu Čekuu koji je rekao da su pravoslavne crkve na KiM "blago Kosova" i da se na restauraciji kuće naciste Džafera Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice radi da bi služila zajednici, Petković je naveo da je "jedino kulturno nasleđe Kosova kuća nacističkog kolaboracioniste".
  • 17.05.2022
Borelj se nada sastanku Vučića i Kurtija
Šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvao je na poštovanje i primenu svih do sada postigutih sporazuma u okviru dijaloga Beograda i Prištine, kao i na nastavak razgovora pod pokroviteljstvom EU.
  • 17.05.2022