Vesti
Politika

Kakvu korist ima Srbija od Komiteta regiona EU?

Proširenje EU je na vrhu liste prioriteta Brisela, i naredni meseci su prilika da se pokaže liderstvo Srbije u reformama. Postoje jasni razlozi zbog kojih zemlje EU treba da pokažu da je budućnost celog Zapadnog Balkana, samim tim i Srbije, članstvo u EU. Ovo su neke od poruka sa zajedničke sednice Komiteta regiona i Srbije, održane u okviru Dana proširenja EU u Briselu.
Kakvu korist ima Srbija od Komiteta regiona EU?
Sedište EU u Briselu (Foto Kim)

Šta je to Komitet regiona, telo koje je pomalo u senci Evropske komisije i Evropskog parlamenta? Prema rečima kopredsedavajućeg skupa, Komitet pomaže lokalnim samoupravama da se samostalno razvijaju i da sami građani budu uključeni u razvoj svojih regiona, opština, i gradova.

"Cilj odbora je preneti iskustva loklane samouprave evropskih regiona srpskim predstavnicima lokalne samouprave", kaže Franko Jakop, predstavnik regije Furlanija-Julijanska Krajina.

A predstavnici srpskih opština i regiona, kažu da se u Komitetu regiona, u ovoj fazi srpskih evrointegracija, mogu ostvarivati prekogranični projekti.

"Građani treba da se osete mnogo više uključeniji u EU integracione procese i to je otprilike cilj ovakvih zasedanja. Uglavnom su tu ljudi sa lokala, bavimo se lokalnim pitanjima", navodi Dejan Jovanović, predstavnik Niškog okruga.

Kosovo i visoka politika ipak nisu zaobiđeni u debati. Na pitanja o dijalogu, rezultatima i odbijanju Prištine da formira ZSO, šefica misije Srbije pri EU odgovara da je Srbija ispunila sve obaveze iz Briselskog sporazuma, a Priština nijednu vezanu za Zajednicu srpskih opština. Dijalog, uprkos tome, ostaje prioritet Srbije

"Cilj Srbije je da se iznađe obostrano prihvatljivo rešenje, koje će moći EU da potvrdi", kaže Ana Hrustanović, šefica misije Srbije pri EU.

Kosovo se danas u Briselu po prvi put predstavilo kao region. Srpski zvaničnici ističu – ne i kao država, što je za Srbiju veoma važno.

"Imali smo i situaciju da se danas po prvi put lokalne vlasti KiM ovde predstavljaju, odnosno da savez gradova i opština participira u grupi za Zapadni Balkan. Mi u svim nastupima napominjemo da ZSO treba da bude sastavni deo komiteta regiona", kaže Ivan Bošnjak iz Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Evropska komisija, čiji su zvaničnici učestvovali u debati, hvali dosadašnje reforme, ali ponavlja da je neophodno da Srbija počne da rešava sistemska pitanja, poput slobode govora, jačanja i efikasnosti pravosudnog sistema, i borbe protiv korupcije.

U Briselu kažu da je Komitet regiona "mala tajna" Evropske unije, pre svega zbog toga što se lokalne vlasti cele Evrope povezuju, ali i učestvuju ne samo u rešavanju svojih problema i potreba, već i krupnih političkih pitanja. Srbija će, međutim, pravu korist od Komiteta imati tek kada postane članica Evropske unije.

 Ostale vesti

Završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u Srbiji
U palati "Srbija" završeno je zasedanje Saveta za nacionalnu bezbednost kojim je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 06.03.2021
Valjdet Sadiku imenovan za privremenog otpravnika poslova ambasade Kosova u SAD
Ambasador Valjdet Sadiku imenovan je za otpravnika poslova u ambasadi Kosova u Vašingtonu, saopštilo je kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore (MIPD).
  • 06.03.2021
Palmer: Nije pritisak, ali
SAD neće pritiskati, već ohrabruju Beograd i Prištinu da postignu sporazum o normalizaciji, kaže specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer.
  • 06.03.2021
EP 25. marta o Zapadnom Balkanu
Debata o izveštajima o napretku četiri balkanske države ka EU biće održana na mini-plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 25. marta, saopšteno je u Briselu.
  • 06.03.2021
Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021