Vesti
Politika

Kako su glasali birači s Kosova

Prema izveštajima lokalnih biračkih odbora, u birački spisak Republičke izborne komisije upisano je 93.527 birača sa pravom glasa sa Kosova. Oni su bili raspoređeni na 46 biračkih mesta u četiri grada. Najveća izlaznost zabeležena je u Zubinom Potoku, Novom Brdu i Srbici, dok je najmanja u Uroševcu i Gori.
Kako su glasali birači s Kosova
Ilustracija, glasanje u Srbiji (Foto Dragan Karadarević/Beta)

Ukupna izlaznost i na parlamentarnim i na predsedničkim izborima u Srbiji iznosila je 21,01 odsto. Ovo je znatno smanjenje u odnosu na izlaznost od 57 odsto 2020. godine, piše Nova društvena inicijativa (NSI).

Kada je reč o predsedničkim izborima, najuspešniji kandidat bio je Aleksandar Vučić, koji je osvojio 15.851 glas, odnosno 81 odsto. Drugi po broju glasova bio je Miloš Jovanović sa 5,5 odsto.

Poslanička lista koalicije SNS je, međutim, osvojila više od 3.200 glasova manje od svog predsedničkog kandidata, odnosno 64 odsto. Drugo mesto osvojio je SPS sa 16,1 odsto glasova, dok je koalicija Nada osvojila 5,4 odsto glasova, a koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije 3,13 odsto.Ostale vesti

Lajčak: Normalizacija je odgovornost lidera
"To što je dogovoreno, to mora da se sprovede. To nije nešto što je Brisel zahtevao, to je nešto što je dogovoreno između Kosova i Srbije", kazao je specijalni predstavnik EU u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, odgovarajući na pitanje da li očekuje implementaciju sporazuma o Zajednici srpskih opština.
  • 29.06.2022
Vejvoda: Srbija ne može da zadrži neutralnost
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine, i da su za vreme premijera Zorana Đinđića počeli razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
  • 28.06.2022
Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022
Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022