Vesti
Politika

Kako su glasali birači s Kosova

Prema izveštajima lokalnih biračkih odbora, u birački spisak Republičke izborne komisije upisano je 93.527 birača sa pravom glasa sa Kosova. Oni su bili raspoređeni na 46 biračkih mesta u četiri grada. Najveća izlaznost zabeležena je u Zubinom Potoku, Novom Brdu i Srbici, dok je najmanja u Uroševcu i Gori.
Kako su glasali birači s Kosova
Ilustracija, glasanje u Srbiji (Foto Dragan Karadarević/Beta)

Ukupna izlaznost i na parlamentarnim i na predsedničkim izborima u Srbiji iznosila je 21,01 odsto. Ovo je znatno smanjenje u odnosu na izlaznost od 57 odsto 2020. godine, piše Nova društvena inicijativa (NSI).

Kada je reč o predsedničkim izborima, najuspešniji kandidat bio je Aleksandar Vučić, koji je osvojio 15.851 glas, odnosno 81 odsto. Drugi po broju glasova bio je Miloš Jovanović sa 5,5 odsto.

Poslanička lista koalicije SNS je, međutim, osvojila više od 3.200 glasova manje od svog predsedničkog kandidata, odnosno 64 odsto. Drugo mesto osvojio je SPS sa 16,1 odsto glasova, dok je koalicija Nada osvojila 5,4 odsto glasova, a koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije 3,13 odsto.Ostale vesti

Salvioli: Beograd i Priština bez odlaganja da nastave potragu za nestalima

Specijalni izvestilac UN za promociju istine, pravde, reparacija i garancija neponavljanja zločina Fabijan Salvioli pozvao je Beograd i Prištinu da nastave bez odlaganja potragu za nestalim licima, kao i da intenziviraju napore da se izvršioci teških kršenja ljudskih prava i humanitarnog prava privedu pravdi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

  • 02.12.2022
Rašić: Legitimno sam izabran za ministra

Lider Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić izjavio je da smatra da je legitimno izabran za ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

  • 02.12.2022
Arsenijević se povukao, neće učestvovati na izborima
Aleksandar Arsenijević, predsednik Građanske inicijative „Srpski opstanak“, povukao je svoju kandidaturu za gradonačelnika Severne Mitrovice, potvrdio je sam Arsenijević list Danas.
  • 02.12.2022
Uplaćene
U četiri opštine na severu Кosova je počela isplata zarada onima koji su nakon 5. novembra napustili kosovske institucije. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da će zarade biti redovne i uplaćivane na vreme, početkom svakog meseca.
  • 02.12.2022
Sunjog: Pratimo pripreme najavljenih izbora na severu
Misija EU za praćenje izbora (EFM), koja je na Kosovu od 14. novembra, predstavila je danas u Prištini preliminarne nalaze o napretku u sprovođenju do sada postignutih preporuka za praćenje izbora. Još uvek nije poznato da li će Misija EU pratiti vanredne lokalne izbore na severu Kosova zakazane za 18. decembar.
  • 02.12.2022
Stano: Kod imenovanja Rašića nije poštovana procedura
Portparol Evropske komisije Petar Stano izjavio je da Evropska unija (EU) i svih 27 članica pozivaju Kosovo da se kod postavljanja ministara poštuju sve neophodne procedure i da kod imenovanja Nenada Rašića za ministra nije poštovana ustavna procedura, ali to je na Ustavnom sudu Kosova.
  • 02.12.2022