Vesti
Politika

Kako (ni)su glasali Srbi na kosovskim izborima 2007. godine

Peti po redu izbori u postratnom periodu na Kosovu održani su 17. novembra, odnosno 8. decembra 2007. godine. Istovremeno su organizovani parlamentarni, opštinski i izbori za gradonačelnika, a sprovedeni su i u više opština sa srpskom većinom. Ipak, procenat Srba koji su na njima učestvovali je zbog stava zvaničnog Beograda bio zanemarljiv.
Kako (ni)su glasali Srbi na kosovskim izborima 2007. godine
Izbori 2007. na Kosovu, ilustracija (Foto arhiva Kim)

Sam početak izbornog meseca novembra te godine je obeležila poruka šefice tadašnje Američke kancelarije u Prištini Tine Kajdanov koja je, komentarišući stav zvaničnog Beograda o preporuci da Srbi ne izađu na novembarske kosovske izbore, rekla da duboko žali zbog takve odluke, pošto će ona samo štetiti srpskoj zajednici na Kosovu.

"Očigledno je da svako mora odluku o izlasku na izbore da donese lično, a posebno što se tiče izbora na opštinskom nivou. Mislim da su oni od izuzetnog značaja i osnovni interes srpske zajednice je da učestvuje na tim izborima, jer će njihovo neučešće izazvati puno problema za sve nas", rekla je ona.

Kajdanov je dodala da se nada da će "ljudi sami doneti odluku o izlasku na kosovske izbore na osnovu sopstvenog mišljenja, a ne na osnovu onoga što im se poručuje izvan Kosova".

Podsetimo, stav zvaničnog Beograda je bio da nema uslova za izlazak na te izbore, posebno pošto je sredinom septembra 2007. donešena odluka da se lokalni izbori u većinskim srpskim opštinama na Kosovu održe istovremeno kad i lokalnim izborima u Srbiji.

"Za državne organe Srbije, i za Srbiju kao celinu, biće relevantni samo ovi izbori, dakle, izbori koji se na KiM budu održali zajedno sa ostatkom lokalnih izbora u Srbiji", rekao je ministar za Kosovo i Metohiju u srpskoj vladi Slobodan Samardžić.

 

Slobodan Samardžić (Foto arhiva Kim)

  Slobodan Samardžić (Foto arhiva Kim)

Administracija UN na Kosovu je ocenila da bi svaki pokušaj održavanja izbora na Kosovu u organizaciji Vlade Srbije bio protivan Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SBUN).

"Opštinski ili bilo koji izbori koje bi Srbija organizovala na Kosovu neće biti u skladu sa Rezolucijom 1244, a kao članica UN za Srbiju je veoma važno da poštuje tu rezoluciju. Mi smo zakazali izbore za 17. novembar i mislim da je veoma važno da kosovski Srbi učestvuju na njima, kao i sve ostale manjine", kazao je portparol UNMIK-a Rasel Giki.

Međunarodni činovnici u Prištini nisu dangubili, pa se ondašnji stalni predstavnik UNDP-ja Frode Mauring susreo sa pojedinim predstavnicima srpskih političkih partija koje su ipak najavile učešće na kosovskim izborima zakazanim za 17. novembar.

 

Stalni predstavnik UNDP-a Frode Mauring (Foto arhiva Kim)

  Stalni predstavnik UNDP-a Frode Mauring (Foto arhiva Kim) 

"Oni koji će nastupati na izborima su veoma hrabri ljudi. Mi u UNDP-ju podržavamo vašu spremnost da učestvujete na ovim izborima, vaša odluka u ovoj situaciji je veoma značajna za vašu budućnost", rekao je on.

Sastanku u Prištini sa Mauringom su prisustvovali: Slaviša Petković ispred Srpske demokrtske stranke, Dragan Milošević iz Pokreta Snaga Srbije, Branislav Grbić iz Nove Demokratije, Ljubiša Živić iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata Kosova i Metohije, Nenad Moravčević iz Srpske narodne stranke i Petar Miletić iz Samostalne liberalne stranke.

 

Slaviša Petković (Foto arhiva Kim)

  Slaviša Petković (Foto arhiva Kim) 

Predstavnici Samostalne liberalne stranke predstavili svoj program za izbore na Kosovu 14. novembra 2007. u motelu "Vožd" u Lapljem Selu.

"Mi, Srbi sa Kosova, 17. novembra moramo da odlučimo hoćemo li odluku o našim životima prepustiti nekom drugom ili ćemo, kao zreli, hrabri, mudri i odgovorni ljudi, uzeti svoj život u svoje ruke", naveo je tada Slobodan Petrović za Radio Kim.

Predstavnici OEBS-a su dva dana pred izbore na konferenciji u Medija centru u Čaglavici objasnili i praktično prikazali način glasanja na predstojećim kosovskim parlamentarnim i lokalnim izborima.

Tada je saopšteno da OEBS i drugi međunarodni predstavnici nikoga neće prisiljavati da glasa, već će se truditi da svim biračima obezbedi odgovarajuća objašnjenja o proceduri glasanja na sva tri izborna nivoa.

 

Izvršni direktor Sekretarijata Centralne izborne komisije Mazlum Baraliu, šef Misije OEBS-a na Kosovu ambasador Tim Guldiman i direktor izbora Hju Fulton na prvoj konferenciji za novinare 17 novembra 2007 (Foto OSCE)

  Izvršni direktor Sekretarijata Centralne izborne komisije Mazlum Baraliu, šef Misije OEBS-a na Kosovu ambasador Tim Guldiman i direktor izbora Hju Fulton na prvoj konferenciji za novinare 17 novembra 2007 (Foto OSCE) 

 

SO Štrpce je 16. novembra na redovnoj sednici donela odluku da će proglasiti nelegalnim, nelegitimnim i nevazećim rezultate lokalnih izbora u ovoj opštini ukoliko ih međunarodna zajednica prizna.

Predsednik SO Štrpce Stanko Jakovljević je, obrazlažući zašto je donešena ovakva odluka, rekao da iako Srbi neće izlaziti na izbore, ne mogu da dozvole da manjinska zajednica vlada većinskom.

Na dan održavanja parlamentarnih i lokalnih izbora na Kosovu je te godine u 7:00 otvoreno 2.327 biračkih mesta. Pravo glasa imala su 1.454.174 birača, a izvan Kosova je u biračke spiskove bilo upisano 2.621 lice.

Veče pred izbore se nije znalo hoće li biračka mesta u srpskim sredinama na centralnom Kosovu uopšte biti otvorena ili ne.

U Štrpcu se za učešće na lokalnim izborima kandidovalo čak 13 partija, građanskih inicijativa i pojedinaca. Od srpskih političkih subjekata glasove su u trci za predsednika opštine osvojili: Samostalna liberalna stranka i Savez nezavisnih socijaldemokrata Kosova i Metohije. Bez glasova su ostali Demokratska promena Župe - Vetar, Socijalisti Sirinićke Župe, GI Život za sve, G17 Plus Štrpce, Srpska lista Sirinićke Župe i Stanomir Dimić Mirče.

Najviše glasova u trci za prvog čoveka Štrpca je osvojio kandidat Demokratske partija Kosova - 905 ili 54.92% glasova onih koji su izašli na izbore.

U OŠ "Sveti Sava" u Kosovu Polju, u četiri izborne jedinice, koliko ih je tamo otvoreno, pravo glasa imali su meštani Batusa, Bresja i Ugljara, njih 1.444 ukupno. Do 18:00 na glasačkim mestima nije bilo nepravilnosti, ali ni glasača. Na sve četiri izborne jedinice izlaznost je bila ravna nuli.

Prilikom otvaranja biračkih mesta, u nekim srpskim sredinama škole nisu ustupile prostorije za glasanje biračkim komisijama, pa su organizovane mobilne ekipe.

"Biračke komisije su naišle na zaključana vrata osnovnih škola, pa su glasačke jedinice otvorene u kamionima koji se nalaze ispred biračkih centara", kazao je portparol OEBS-a Sven Lindholm.

Na severu Kosova je do 9:00 otvoreno ukupno sedam biračkih mesta. Osim u severnom delu Mitrovice, sva ostala biračka mesta u srpskim sredinama su otvorena u formi mobilnih birališta, za šta su se koristili kamioni OEBS-a. U Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku otvoreno je po jedno biračko mesto na kome su svoju građansku dužnost mogli da obave kosovski Albanci.

Na izborima u Zvečanu je G17 Plus dobila četiri, a građanska inicijativa "Sokolovi" ceo jedan glas. Srpski kandidati i politički subjekti osvojili su glasove i u Novom Brdu i Leposaviću, dok u Zubinom Potoku niko od Srba nije glasao.

Zanimljivo je da je tada na izborima za gradonačelnika Novog Brda učestvovao i Svetislav Ivanović ispred inicijative "Za bolju budućnost", koji je tom prilikom dobio tri glasa. Iako je tada postupio suprotno preporukama Beograda, vlast u Srbiji neće imati problema sa kasnijim "preletanjem" Ivanovića u Srpsku listu, niti će samom Ivanoviću smetati da postane gradonačelnik Novog Brda ispred ove političke partije. Svoj službeni položaj Ivanović će kasnije stići i da zloupotrebi, zbog čega će ga Osnovni sud u Gnjilanu osuditi na novčanu kaznu u iznosu od 3.000 evra.

Poštujući preporuku državnih organa Republike Srbije, Srbi u Kosovskom Pomoravlju su uglavnom bojkotovali tadanašnje parlamentarne i lokalne izbore. U Šilovu je dežurala mobilna ekipa OEBS-a, ali do podneva glasača nije bilo.

Oko 12:00 na glasačko mesto u Šilovu je stigao i šef UNMIK-a Joakim Riker. Pošto nije bilo glasača, on je posetu iskoristio za razgovor sa meštanima i pokušaj da sazna zašto ne učestvuju na izborima. Nakon samo petnaestak minuta, Riker je sa saradnicima napustio Šilovo.

U Štrpcu su do 16:00 glasala tri lica: dvojica Srba i jedan Albanac.

Najmanja izlaznost na izborima 2007. zabeležena je u srpskim opštinama, ali je i izlaznost Albanaca bila manja od očekivane. Zamenik načelnika sekretarijata Centralne izborne komisije Bogoljub Staletović rekao je Kim radiju da je ukupna izlaznost bila između 40 i 45%.

 

Članovi biračkog odbora u srednjoj školi u Suvoj Reci otvaraju glasačku kutiju i počinju brojanje glasova 17 novembra 2007 (Foto OSCE Hasan Sopa)

  Članovi biračkog odbora u srednjoj školi u Suvoj Reci otvaraju glasačku kutiju i počinju brojanje glasova 17. novembra 2007. (Foto OSCE/Hasan Sopa)

 

U srpskim sredinama u centralnom delu Kosova je u popodnevnim satima zabeležena nešto veća izlaznost. U Gračanici je otvoreno jedno biračko mesto za građane iz Prištine, Gračanice, Kišnice, Badovca i Sušice. Glasalo je oko četiri odsto, ili oko 300 od oko 5.000 građana sa pravom glasa. Nešto manje glasačkih listića, oko 160, ubačeno je u kutije na biračkom mestu u Preocu gde je pravo glasa imalo oko 3.500 birača iz tog mesta, Lapljeg Sela i Čaglavice.

Tadašnji nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović je ocenio da je slab izlazak Srba na izbore očekivan.

"Posle jedinstvenog stava i poziva Beograda na bojkot, posle relativno loših rezultata u privremenim institucijama i tradicionalnog neverovanja u institucije u kojima Albanci čine većinu, mislim da se nije mogao očekivati bolji rezultat. Tome treba dodati i strah svakog Srbina pojedinačno da će možda svojim učešćem oslabiti pregovaračku poziciju Beograda jer nam se to stalno nameće kao teza koja je apsolutno pogrešna", rekao je on.

U to vreme potpredsednica Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije Rada Trajković je kazala Kim radiju da su izbori poraz Srba na dva načina.

"S jedne strane, albansko biračko telo nije pravilo incidente u smislu pritiska i bilo kog vida diskriminacije ljudi koji su se opredelili da izađu na izbore. Ono što jeste realnost za albansku političku scenu jeste da su oni izašli u malom broju. S druge strane, Srbi su imali i nešto što podrazumeva pritisak u smislu oduzimanja i ono malo prava što nam je preostalo od diskriminacije koju imamo, i na ulici i u institucijama Kosova, pa smo se potrudili i da mi sami sebi oduzmemo i ono malo prava koje smo očuvali", navela je ona.

Nekoliko dana nakon izbora, 21. novembra, šef UNMIK-a Joakim Riker je odlučio da u opštinama Novo Brdo, Štrpce, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan, gde pretežno živi srpsko stanovništvo, Srbi ostanu na vlasti sve do potpisivanja rezultata izbora za opštinske strukture.

Pred kraj meseca, 25. novembra 2007. godine, potpredsednik Demokratske partije Kosova Hajredin Kući, koji je prethodno obećao dolazak u emisiju "Debata" Kim radija, otkazao je svoje gostovanje pola sata pred njen početak uz obrazloženje da je zauzet. Na telefonske pozive se nije odazivao, sve dok ga novinari Kim radija nisu pozvali putem mreže 044. Portparol ove partije Vljora Čitaku obećala je, potom, direktno uključenje u emisiju, ali je odmah po uključenju prekinula vezu i na pozive se više nije javljala. Ostalo je otvoreno pitanje zbog čega predstavnici partije Hašima Tačija toga dana nisu želeli da sarađuju sa medijima na srpskom jeziku i zbog čega su odbili da gostuju u emisiji koja je za temu imala minule kosovske izbore i decentralizaciju.

Šef UNMIK-a Joakim Riker je početkom decembra te godine saopštio da će srpska zajednica zadržati većinu u nekoliko opština na Kosovu, bez obzira na izborne rezultate. Gradonačelnici iz srpske zajednice biće imenovani u tri opštine na severu Kosova (Leposaviću, Zubinom Potoku, Zvečanu) i u Štrpcu, dok je za opštinu Novo Brdo tada doneta odluka da gradonačelnik bude Albanac Bajruš Imeri koji je na izborima dobio 560 glasova ispred Demokratskog saveza Kosova.

Na istovremeno održanim parlamentarnim izborima 2007. godine je odlučeno da će Srbe u Skupštini Kosova predstavljati: Dragan Dimić iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata Kosova i Metohije, Mihailo Šćepanović iz Srpske narodne stranke, Dragiša Mirić iz Srpske kosovskometohijske stranke, Branislav Grbić iz Nove demokratije, Bojan Stojanović, Slobodan Petrović i Kosara Nikolić iz Samostalne liberalne stranke, Vladimir Todorović, Slaviša Petković, te Radmila Vujović iz Srpske demokratske stranke Kosova i Metohije.

Ostalo je zabeleženo da je Mihailo Šćepanović postao predstavnik Srba u Skupštini Kosova sa 31 glasom, dok je Grbić dobio čitavih 58 glasova. Od izabranih Srba, najviše glasova je tada dobio Bojan Stojanović - 281. Deset (budućih) poslanika je na biralištima dobilo ukupno 1.686 glasova.Ostale vesti

Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022
Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022
Spreman operativni plan KP za obeležavanje Vidovdana
Kosovska policija (KP) je saopštila da je preduzela sve mere za upravljanje bezbednosnom situacijom pre, za vreme i posle obeležavanja Vidovdana.
  • 27.06.2022
Kurti sa Lajčakom o vrednostima i svrsi dijaloga
Na sastanku premijera Kosova Aljbina Kurtija i specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka je bilo reči o dosadašnjem napretku, konstruktivnom pristupu tokom procesa dijaloga u Briselu, principima, vrednostima i svrsi ovog procesa, saopšteno je medijima.
  • 27.06.2022