Vesti
Politika

“Kada je Tači rekao da se povlači?”

Generalni sekretar DPK Basri Musmurati izjavio je da aktuelni premijer i lider te stranke Hašim Tači nikada nije izjavio da će povući kandidaturu za premijera.
“Kada je Tači rekao da se povlači?”
Hašim Tači (Foto Novosti)

Upitan da li je Tači odlučio da se povuće, Musmurati je za portal gazetaexpress.com odgovorio pitanjem - "Kada je Hašim rekao da će se povući?".

Ocenio je da su vesti o povlaćenju Tačija iz trke za premijera u novom mandatu Vlade Kosova, špekulacije kojima mediji pune svoje stranice.

"Sve ćete saznati kasnije. Sporazum će vrlo brzo biti postignuti”, istakao je Musmurati.

Istovremeno, član Predsedništva DSK, Naser Osmani rekao je da nema promene sporazuma i da je lider te stranke Isa Mustafa kandidat za premijera.

I on je informacije o promeni sporazuma koji su postigli Mustafa i Tači, ocenio kao spekulacije u medijima.

"Nema nikakvog odstupanja od osnovnog sporazuma. Te izjave nisu tačne. Ne znam čije su. Prvi sporazum ostaje na snazi i nema nikakvih drugih kretanja", kazao je Osmani za portal gazetaexpress.com.

On je naveo da će se u ponedeljak održati nastavak konstitutivne sednice Skupštine Kosova na kojoj će biti izabran predsednik i petorica podpredsednika Skupštine Kosova, premijer i Vlada Kosova.

Iako je bilo najavljeno da će se najverovatnije u utorak, i sredu postpisati koalicioni sproazum i utvrditi program i kadrovska rešenja nove Vlade, do toga nije došlo zbog putovanja kosovskog premijera na sednicu Saveta bezbednbosti UN koja će se održati u četvrtak.Ostale vesti

SL: Nova vlada će ukinuti takse i
Srpska lista je saopštila da je u cilju zaštite interesa srpskog naroda podržala formiranje vlade u Prištini i najavila da će nova vlada ukinuti takse i "recipročne mere".
  • 03.06.2020
U novoj emisiji "Sporazum" govorimo o odjecima odluke Ustavnog suda Kosova kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija da poveri mandat za sastav nove vlade Demokratskom savezu Kosova, partiji koja je bila drugoplasirana na vanrednim parlamentarnim izborima.
  • 03.06.2020
Reakcije:
Na Kosovu je danas izabrana nova vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem. Za Miodraga Milićevića iz NVO „Aktiv“  formiranje nove vlade bio je očekivan potez, međutim, kazao je da to ne znači „nužnu stabilnost što se institucija tiče“. Nenad Rašić i Nedžmedin Spahiju smatraju da će vlada biti krhka i kratkoročna.
  • 03.06.2020
Ambasada SAD i Grenel pozdravili formiranje nove vlade
Ambasada SAD na Kosovu i specijalni američki izaslanik u dijalogu Beograda i Prištine Ričard Grenel, pozdravili su izbor nove kosovske vlade na čelu sa Avdulahom Hotijem.
  • 03.06.2020
Vučić: Mere Prištine sumanute, gubimo milion evra dnevno
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je da su nova pravila Prištine za ulazak robe na Kosovo "sumanuta" i dodao da će se videti da li će ih nova prištinska vlada povući.
  • 03.06.2020
Kosovski predsednik Hašim Tači, čestitao je poslanicima Skupštine Kosova na uspešnom glasanju za novu Vladu i ocenio da je izbor Vlade važan dan za demokratiju i građane Kosova.
  • 03.06.2020