Vesti
Politika

"Kad se završi tužna saga o taksama, nastavićemo dijalog"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je u Briselu da je Beograd spreman za nastavak dijaloga sa Prištinom čim takse budu ukinute.
Aleksandar Vučić (Foto arhiva Kim)

Aleksandar Vučić je poručio da smo sada daleko od rešenja odnosa sa Albancima, ali da moramo nastaviti da radimo na tome.

"Ako ne budemo rešenje tražili, plašim se da neko loše rešenje može da nađe nas i da nas vrati 50 godina unazad. U to rešenje treba da budu uključeni svi – EU, Kina, Rusija, UN", rekao je predsednik u Briselu gde je prisustvovao sastanku lidera Zapadnog Balkana kod šefice evropske diplomatije Federike Mogerini.

Vučić je rekao da pretpostavlja da će sutra dobiti pismo predsednika SAD Donalda Trampa, koji je i kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju uputio pismo. Kako kaže, tekst o pismu je pročitao.

"To govori o tri stvari – da su SAD zainteresovane za rešavanje problema Kosova kakvim-takvim kompromisom, da je u to uključen američki predsednik otvoreno i nedvosmisleno i treće da smo ušli u finalnu fazu. Sa tim ne mogu da se saglasim i ne mislim da smo blizu rešenja ali mi se čini da to pokazuje kolika je zainteresovanost SAD da se dođe do tog rešenja", naveo je predsednik.

Na pitanje da li je poruka Trampa Tačiju indirektna poruka Ramušu Haradinaju, s obzirom da Tramp na neki način insistira na tome da Priština ne povlači poteze koji bi mogli region da vrate unazad, Vučić je rekao da je takva tumačenja čuo i danas u Briselu.

"Ne mogu da govorim od koga sve, pošto nije fer, ali sam čuo takva tumačenja i ovde", rekao je Vučić.

Vučić se ranije danas sastao i sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom kog je, kaže, "obavestio o svemu" što se događa u odnosima sa Prištinom.

Predsednik se nada da će takse biti povučene .

"Ako bi se to završilo, nastavak dijaloga je moguć, a to će da poboljša našu ekonomsku perspektivu", napominje Vučić.Ostale vesti

Lajčak sa Fon Kramon i evroparlamentarcima o dijalogu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak razgovarao je sa Violom fon Kramon i članovima Vili Brant grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu o dijalogu Beograda i Prištine i zahvalio im se na saradnji, odnosno podršci.
  • 07.02.2023
Ugljanin za prava Bošnjaka u Srbiji po modelu koji se traži za Srbe na Kosovu
Sulejman Ugljanin, predsednik SDA Sandžaka, uputio je pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u kojem je komentarisao evropski predlog (francusko-nemački) sporazuma o Kosovu i položaj Bošnjaka u Srbiji.
  • 07.02.2023
Antonijević: Kontraproduktivno da javnost zna detalje predloga sporazuma
Posle jučerašnje posete specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčaka Prištini, kosovski premijer Aljbin Kurti objavio je da prihvata francusko-nemački predlog o sveobuhvatnom sporazumu. Sa druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je - posle sinoćnjeg sastanka sa Lajčakom - samo napisao: Razgovor je bio otvoren i prijateljski. Ko je sada na potezu?
  • 07.02.2023
Vučić: Ne vidim da su izbori dobro rešenje
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne vidi da su izbori dobro rešenje za Srbiju i da "imamo mnogo važnih stvari koje moramo da uradimo da bi građani leto i zimu mogli da dočekaju na najbolji mogući način".
  • 07.02.2023
Da li će Kurtijevo prihvatanje evropskog predloga išta promeniti?
Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer pozdravio je, kako je naveo na Tviteru, odluku Kosova da u principu prihvati predlog Evropske unije. Ova reakcija ambasadora Sjedinjenih Američkih Držana usledila je nakon što je premijer Kosova Aljbin Kurti posle razgovora sa Miroslavom Lajčakom saopštio da prihvata predlog Evropske unije za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.
  • 07.02.2023
Osmani u Podgorici: Srbija jedina u regionu ne želi dobre odnose s Kosovom
Predsednica Kosova Vljosa Osmani ocenila je da je Srbija jedina država regiona koja "ne želi dobre međususedske odnose" s Kosovom, te da se Rusija preko Beograda meša u unutrašnje stvari zemlje na čijem je čelu.
  • 07.02.2023