Vesti
Politika

"Kad se završi tužna saga o taksama, nastavićemo dijalog"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je u Briselu da je Beograd spreman za nastavak dijaloga sa Prištinom čim takse budu ukinute.
Aleksandar Vučić (Foto arhiva Kim)

Aleksandar Vučić je poručio da smo sada daleko od rešenja odnosa sa Albancima, ali da moramo nastaviti da radimo na tome.

"Ako ne budemo rešenje tražili, plašim se da neko loše rešenje može da nađe nas i da nas vrati 50 godina unazad. U to rešenje treba da budu uključeni svi – EU, Kina, Rusija, UN", rekao je predsednik u Briselu gde je prisustvovao sastanku lidera Zapadnog Balkana kod šefice evropske diplomatije Federike Mogerini.

Vučić je rekao da pretpostavlja da će sutra dobiti pismo predsednika SAD Donalda Trampa, koji je i kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju uputio pismo. Kako kaže, tekst o pismu je pročitao.

"To govori o tri stvari – da su SAD zainteresovane za rešavanje problema Kosova kakvim-takvim kompromisom, da je u to uključen američki predsednik otvoreno i nedvosmisleno i treće da smo ušli u finalnu fazu. Sa tim ne mogu da se saglasim i ne mislim da smo blizu rešenja ali mi se čini da to pokazuje kolika je zainteresovanost SAD da se dođe do tog rešenja", naveo je predsednik.

Na pitanje da li je poruka Trampa Tačiju indirektna poruka Ramušu Haradinaju, s obzirom da Tramp na neki način insistira na tome da Priština ne povlači poteze koji bi mogli region da vrate unazad, Vučić je rekao da je takva tumačenja čuo i danas u Briselu.

"Ne mogu da govorim od koga sve, pošto nije fer, ali sam čuo takva tumačenja i ovde", rekao je Vučić.

Vučić se ranije danas sastao i sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom kog je, kaže, "obavestio o svemu" što se događa u odnosima sa Prištinom.

Predsednik se nada da će takse biti povučene .

"Ako bi se to završilo, nastavak dijaloga je moguć, a to će da poboljša našu ekonomsku perspektivu", napominje Vučić.Ostale vesti

Dafina Gedžu-Bunjaku vršilac dužnosti ministarke zdravlja
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, nakon odluke ministra zdravlja  Rifata Latifa o podnošenju neopozive ostavke na tu funkciju, imenovao Dafinu Gedžu-Binjaku na mesto v.d. ministra, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 07.10.2022
Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022