Vesti
Politika

Junker Tačiju: Demarkacija važna za viznu liberalizaciju

"Važno je da Skupština Kosova uskoro ratifikuje Sporazum o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom, jer je to važan korak za liberalizaciju viza", poručio je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker u Prištini. Kosovski predsednik očekuje da će se to desiti uskoro.
Junker Tačiju: Demarkacija važna za viznu liberalizaciju
Žan Klod Junker i Hašim Tači (Foto Kim)

U okviru turneje po Zapadnom Balkanu, a nakon objavljivanja Strategije za proširenje EU, predsednik Evrospke komisije Žan Klod Junker, visoka predstvnica EU Federika Mogerini i evropski komesar za susedstvo Johanes Han posetili su Prištinu.

Delegacija EU najpre se sastala sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, predsednikom Skupštine Kadrijem Veseljijem i premijerom Kosova Ramušom Hardinajem.

Nakon sastanka, Junker je naveo da je neophodno da pitanje demarkacije bude rešeno, te da se više napora uloži u borbu protiv korupcije.

“Ne želim da stanovnici Kosova budu jedini u ovom regionu koji ne mogu slobodno da putuju. Oni su deo Evrope i moraju imati iste uslove života“, kazao je on.

Kosovski predsednik Hašim Tači očekuje da će pitanje demarkacije biti rešeno narednih dana.

Govoreći o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine predesednik Evropske komisije Žan Klod Junker je kazao da se ti “odnosi moraju razvijati na novim osnovama“.

“Važno je da Albanci i Srbi pronađu pravno obavezujući sporazum koji će omogućiti da dalje napredujete zajedno ka Evropi“, rekao je on.

Kosovski predsednik Hašim Tači je istakao da je dijalog veoma težak, ali jedini put za okončanje sukoba koji dugo traje.

“Mi smo posvećeni vođenju nastavaka dijaloga i to je u interesu obe zemlje i oba naroda. Nastavićemo, kako bismo pojačali dobrosusedske odnose. Pravno obavezujući sporazum će omogućiti Kosovu i Srbiji da imaju dobre susedske odnose koji omogućavaju integraciju Kosova i Srbije u EU“, naveo je Tači.

Nakon posete Kosovu, delegacija Evropske unije će posetiti Bugrasku, kada je moguć i novi susret predsednika Srbije i Kosova, budući da će i oni otputovati u Sofiju.Ostale vesti

Završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u Srbiji
U palati "Srbija" završeno je zasedanje Saveta za nacionalnu bezbednost kojim je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 06.03.2021
Valjdet Sadiku imenovan za privremenog otpravnika poslova ambasade Kosova u SAD
Ambasador Valjdet Sadiku imenovan je za otpravnika poslova u ambasadi Kosova u Vašingtonu, saopštilo je kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore (MIPD).
  • 06.03.2021
Palmer: Nije pritisak, ali
SAD neće pritiskati, već ohrabruju Beograd i Prištinu da postignu sporazum o normalizaciji, kaže specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer.
  • 06.03.2021
EP 25. marta o Zapadnom Balkanu
Debata o izveštajima o napretku četiri balkanske države ka EU biće održana na mini-plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 25. marta, saopšteno je u Briselu.
  • 06.03.2021
Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021