Jović: Sve više razumevanja za argumente Srbije

Zamenik Direktora Kancelarije za KiM Damjan Jović navodi da je, u pregovorima sa Prištinom, primetno da se argumentacija srpske strane prihvata sa sve više razumevanja i od strane onih koji su glavni sponzori kosovske nezavisnosti.

Podeli ovaj članak sa:
  • Ilustracija (Foto Kim)

amjan Jović je naveo da se svet menja i da ovo više nije 1999. godina, što, kako dodaje, u Prištini i dalje nisu u stanju da shvate.

"Oni zapravo sebe dovode u situaciju da naprave sličnu grešku koju smo mi napravili 1989. godine kada nismo shvatili značaj globalnih promena i kakve one posledice mogu imati po nas", rekao je Jović na Omladinskom forumu Vlasina.

Zamenik Direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju je, u okviru radionice pod otvorenim nebom, polaznike kampa upoznao sa političko-bezbednosnom situacijom na Kosovu i Metohiji i nastojanjima Beograda da u dijalogu dođe do kompromisnog rešenja koje bi regionu garantovalo trajnu stabilnost, a Srbiji mogućnost za nastavak ekonomskog napretka.

Prema njegovim rečima, pregovaračke pozicije Beograda i Prištine su toliko udaljene da je mogućnost za suštinski dogovor zaista veoma mala, ali primetno je da se argumentacija srpske strane, u pravcu toga da nije moguće poniziti Srbiju i ponuditi joj ništa za sve, sa sve više razumevanja prihvata i od strane onih koji su glavni sponzori kosovske nezavisnosti.

Dijalog sa Prištinom je, prema njegovim rečima, doneo dva važna rezultata – činjenicu da, dok se razgovoralo, nije bilo bilo primera većeg međuetničkog nasilja sa smrtnim ishodom, kao i činjenicu da je učešće u dijalogu omogućilo poslednjih godina državi da se pod smanjenim pritiskom bavi rešavanjem drugih važnih pitanja, pre svega ekonomskom konsolidacijom.

"U trenutku kada se Srbija na osnovu svih relevantnih parametara uspravlja i oporavlja, nama svakako ne odgovara nikakva destabilizacija prilika i životno smo zainteresovani da se očuvaju mir i stabilnost, prvenstveno imajući u vidu ekonomske parametre i demografsku situaciju", rekao je Jović.

Upozorio je da ozbiljan potencijal za destabilizaciju proističe iz katastrofalne socijalno-ekonomske situacije na samom Kosovu i Metohiji, dodavši da Beograd čini sve kako bi se bilo kakav nasilni scenario izbegao i sprečio.

U razgovoru sa polaznicima kampa, koji okuplja studente iz svih delova Srbije, tema je bila i značaj Kosova za viševekovnu izgradnju i očuvanje srpskog nacionalnog etosa.

Kancelarija za KiM podržala je organizova manifestaciju Omladinski forum Vlasina tako što je platila putne troškove grupi učesnika sa Kosova. Reč je o grupi studenata sa Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane