Vesti
Politika

Jovanović: DSS se protivi francusko-nemačkom predlogu

Na predstojećoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, Nova Demokratska stranka Srbije jasno će iskazati svoj stav – a to je apsolutno protivljenje francusko-nemačkom predlogu. 
Jovanović: DSS se protivi francusko-nemačkom predlogu
DSS u Kosovskoj Mitrovici (Foto Radio Kontakt Plus)

To je danas iz Kosovske Mitrovice poručio predsednik Novog DSS-a, Miloš Jovanović.

Sednica Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, prema pisanju medija, biće održana 2. februara, a kojoj će prisustvovati i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. Sednica je zakazana nakon izražavanja spremnosti predsednika Srbije da prihvati francusko-nemački koncept o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Prema rečima Miloša Jovanovića, sramno je što se uopšte raspravlja o nečemu što je neprihvatljivo, suprotno Ustavu, te najvitalnijim nacionalnim interesima i što bi, kako kaže, vodilo Srbiju u propast.

„Zato što to nije samo pitanje KiM, već i pitanje Republike Srpske. Zapravo je pitanje da li ćemo Srbiju da pretvorimo u koloniju evroatlantizma. To je apsolutno neprihvatljivo i sramota je što o tome pričamo“, izjavio je Jovanović za Radio Kontakt Plus.

Optužio je predsednika Srbije da je prihvatanjem francusko-nemačkog predloga otvorio „Pandorinu kutiju“.

„O tome pričamo zato što je Aleksandar Vučić nakon sastanka sa ’velikom petorkom’, izašao i rekao da je izrazio spremnost na prihvatanje koncepta i spremnost da se radi na implementaciji tog sporazuma. To nije smeo kao predsednik da uradi, jer se zakleo na potpuno suprotno. Dakle, iskazaćemo jasan stav – a to je apsolutno protivljenje francusko-nemačkom predlogu“, kategoričan je Jovanović.

Upitan šta očekuje od predstojeće sednice, Jovanović kaže da debata neće biti kvalitetna, jer predviđa napade i diskvalifikaciju od strane vladajuće stranke i većine.

„Ni prošli put to nije bila konstruktivna rasprava. Neće biti tek sada. Mislim da će iskorisiti tu skupštinu za dve stvari – da u javnosti predstavi nas koji smo protiv tog sporazuma kao neodgovorne, neinteligentne ili ko zna kakve sve ljude; druga linija će mu biti da opravda to što se događa“, navodi Jovanović.

Na pitanje koje će korake Novi DSS preduzeti da spreči potpisivanje francusko-nemačkog predloga, Jovanović kaže da će iskoristiti sva institucionalna i vaninstitucionalna sredstva.

„To podrazumeva i ulicu, možda i blokade, podrazumeva mnogo toga, jer ponavljam, ovo mora da se spreči. Ako se ne spreči, Aleksandar Vučić mora da ode. Ako krene ka tome, mora da se menja vlast i onda ćemo raditi sve da dođe do vanrednih izbora što pre. Nećemo sedeti skrštenih ruku“, poručuje.

Dodaje da im je sada glavni cilj da se osujeti francusko-nemački predlog i „da se građanima objasni da je ovo samoubistvo Srbije“.

„To je kapitulacija. To je sporazum o pokoravanju Srbije i to mora da se osujeti po svaku cenu“, izričit je.

Kaže da se sada glavna borba vodi u Beogradu.

„Ako bude ulica, ko može da dođe, neka dođe. Ko ne može, ne mora, nikakva obaveza. Dakle, vi ste ovde u najnezgodnijoj poziciji. Kad kažem nezgodnijoj, to je eufemizam. Vi ste u vrlo, vrlo teškoj poziciji. Naravno, južnije od Ibra su i u goroj nego na severu. Ipak, evo i sever, koji je nekako bio neosvojiva tvrđava i bastion, polako kleca. Kleca zbog jedne pogrešne politike.“

Mišljenja je da je ovo presudna godina u borbi za Kosovo i Metohiju i za Srbiju kao takvu.

„Ili će srpski narod ostati veran i dostojan svoje istorije i sa ambicijama da znači nešto svetskoj istoriji, odnosno da bude krojač svoje sudbine ili ćemo postati predmet istorije“, zaključuje lider Novog DSS-a.

Miloš Jovanović je u okviru redovnih sastanaka, pored Kosovske Mitrovice, obišao i odbore Novog DSS-a južno od Ibra – u Kosovskom Pomoravlju, Štrpcu, Velikoj Hoči.Ostale vesti

„Kurti nema pravo da iznosi u javnost imena osumnjičenih za nemire“
Poznavaoci političkih i bezbednosnih pitanja na Kosovu ocenili su da premijer Aljbin Kurti nema pravo da se meša u poslove pravosudnog sistema, a još manje da iznosi u javnost imena osoba osumnjičenih za nerede na severu Kosova poslednjih dana.
  • 10.06.2023
Kosovska vlada o Raminom nacrtu statuta za ZSO
Kosovska vlada se izjasnila povodom nacrta statuta koji je predložio premijer Albanije, Edi Rama. Prema navodima izvršne vlasti, Kosovu je potrebna podrška, ali ne i posrednici.
  • 10.06.2023
"Na terenu ne postoji volja za izlazak na izbore u četiri opštine na severu Kosova, kaže glavna i odgovorna urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević. "Ipak to ne znači da Vučić ne može da ih ubedi. Ali, mislim i da je Vučić svestan toga da će mnogo više izgubiti ako bi u ovom trenutku takve zahteve izneo pred Srbe", kazala je Lazarevićeva u novom izdanju emisije "Dogovor!?" Radija Kim. Politički analitičar Fadilj Ljepaja kaže da je pitanje da li će Srbi izaći na izbore, dok Miodrag Milićević iz Aktiva smatra da su izbori samo polurešenje.
  • 10.06.2023
Bisljimi: Ne možemo da žrtvujemo suverenitet da bi Srbija napustila rusku orbitu
Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi je izjavio da Vlada Kosova ne može da "žrtvuje svoj suverenitet zarad međunarodnih interesa da Srbija napusti rusku orbitu".
  • 10.06.2023
Haradinaj: Poslednji trenutak da Kurti pređe na pravu stranu

Kosovo prolazi kroz teške trenutke, zbog tvrdoglavosti premijera i neodlučnosti predsednice, saopštio je lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj.

  • 10.06.2023
Završen još jedan protest ’’Srbija protiv nasilja’’
Učesnici šestog protesta "Srbija protiv nasilja" večeras su nešto posle 21.30 počeli da se razilaze sa raskrsnice ispred zgrade Vlade Srbije.
  • 09.06.2023