Vesti
Politika

Još uvek nije usvojen izveštaj o Kosovu

Izveštaj Anketnog odbora o zloupotrebama novca iz budžeta za Kosovo ni posle godinu dana nije usvojen u parlamentu Srbije.
Još uvek nije usvojen izveštaj o Kosovu
Skupština Srbije (Foto novosti.rs)

Prema navodima B92 prošlog aprila Anketni odbor Skupštine Srbije usvojio je izveštaj o zloupotrebama sredstava iz budžeta Srbije namenjenih najugroženijima na Kosovu, od 2000. do 2012. godine.
Ipak, izveštaj nije usvojen u Skupštini čime je sužen prostor za kažnjavanje odgovornih.

“Drskost, bahatost i neodgovornost koja se graniči sa bezobrazlukom”, rekao je pre godinu dana Momir Stojanović, predsednik Anketnog odbora o trošenju budžeta Srbije na Kosovu.

Odbor je utvrdio da je od 2000. do 2012. na Kosovo dnevno odlazilo 53 miliona dinara, bez adekvatne kontrole.

Goran Bogdanović, koji je od 2008. do 2012. bio ministar za KiM, kaže da je izveštaj polovičan.

“Nisu obuhvaćeni mnogi kapitalni projekti koji još nisu završeni, nabavka auomobila i tako dalje. Da nije bilo Insajdera ne bi ga ni usvojili. Nigde nema ni javnih preduzeća, a znamo da je dato mnogo novca”, navodi Bogdanović.

Iako u zaključku izveštaja stoji da se Vlada i nadležni državni organi obavezuju da obaveste skupštinu o preduzetim merama, u roku od godinu dana od dana usvajanja izveštaja, to se još nije dogodilo.

Izveštaj i zaključi nemaju nikakve veze sa Vladom, poručuju iz Vlade Srbije i kažu da ukoliko je bilo nekih nepravilnosti, time bi trebalo da se bave policija i sudstvo.

“Ono što je loše u celoj toj priči jeste što iako su zaključci doneti, skupština ga nikad nije usvojila i obavezala Vladu da ispita činjenice i gubi se svaki smisao”, kaže Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnost Srbija.

Nenadić podseća i da javni tužilac može da iskoristi izveštaj i ispita sve činjenice, kao i to da li ima krivične odgovornosti.Ostale vesti

Sunjog: Kurtijev stav o dijalogu pozitivan pomak

Izjavu predsednika pokreta Samoopredeljenje i kandidata za novog premijera Aljbina Kurtija da će dijalog sa Beogradom biti među četiri prioriteta kosovske vlade šef kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjog ocenio je kao pozitivan pomak.

  • 28.02.2021
Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu
Ako neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.
  • 27.02.2021
Novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije u maju
Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da će novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije biti isplaćena u maju.
  • 27.02.2021
Kurti ponovio da ne treba žuriti sa dijalogom
Kandidat za budućeg premijera Aljbin Kurti preneo je i ambasadoru Velike Britanije u Prištini Nikolasu Abotu da dijalog sa Beogradom ne treba požurivati, zalažući se za dobre pripreme za stabilan sporazum.
  • 27.02.2021
CIK: Odbačeno 18.766 glasova iz dijaspore
Centralna izborna komisija Kosova odbacila je 18.766 glasova iz dijaspore, prenosi Zeri.
  • 26.02.2021
Vučić: Nezaposlenima na Kosovu 200 evra, deci i zaposlenima po 100
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je finansijsku pomoć za ljude koji žive na Kosovu. Nezaposlena lica će dobiti po 200 evra, a deca i zaposlene osobe po 100. Takođe, najavio je početak gradnje nove zgrade za KBC Priština u Gračanici.
  • 26.02.2021