Vesti
Politika

Još uvek nije usvojen izveštaj o Kosovu

Izveštaj Anketnog odbora o zloupotrebama novca iz budžeta za Kosovo ni posle godinu dana nije usvojen u parlamentu Srbije.
Još uvek nije usvojen izveštaj o Kosovu
Skupština Srbije (Foto novosti.rs)

Prema navodima B92 prošlog aprila Anketni odbor Skupštine Srbije usvojio je izveštaj o zloupotrebama sredstava iz budžeta Srbije namenjenih najugroženijima na Kosovu, od 2000. do 2012. godine.
Ipak, izveštaj nije usvojen u Skupštini čime je sužen prostor za kažnjavanje odgovornih.

“Drskost, bahatost i neodgovornost koja se graniči sa bezobrazlukom”, rekao je pre godinu dana Momir Stojanović, predsednik Anketnog odbora o trošenju budžeta Srbije na Kosovu.

Odbor je utvrdio da je od 2000. do 2012. na Kosovo dnevno odlazilo 53 miliona dinara, bez adekvatne kontrole.

Goran Bogdanović, koji je od 2008. do 2012. bio ministar za KiM, kaže da je izveštaj polovičan.

“Nisu obuhvaćeni mnogi kapitalni projekti koji još nisu završeni, nabavka auomobila i tako dalje. Da nije bilo Insajdera ne bi ga ni usvojili. Nigde nema ni javnih preduzeća, a znamo da je dato mnogo novca”, navodi Bogdanović.

Iako u zaključku izveštaja stoji da se Vlada i nadležni državni organi obavezuju da obaveste skupštinu o preduzetim merama, u roku od godinu dana od dana usvajanja izveštaja, to se još nije dogodilo.

Izveštaj i zaključi nemaju nikakve veze sa Vladom, poručuju iz Vlade Srbije i kažu da ukoliko je bilo nekih nepravilnosti, time bi trebalo da se bave policija i sudstvo.

“Ono što je loše u celoj toj priči jeste što iako su zaključci doneti, skupština ga nikad nije usvojila i obavezala Vladu da ispita činjenice i gubi se svaki smisao”, kaže Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnost Srbija.

Nenadić podseća i da javni tužilac može da iskoristi izveštaj i ispita sve činjenice, kao i to da li ima krivične odgovornosti.Ostale vesti

Izbori u Srbiji 2022, Dačić na čelu Skupštine

Vlada koja se bude formirala je ograničenog trajanja, i vanredni parlamentarni izbori biće održani najkasnije zajedno sa predsedničkim, 3. aprila 2022. godine, izjavio je predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić posle sednice Predsedništva stranke na kojoj se razgovaralo o sastavu nove Vlade. U Vladi će, najavio je Vučić, biti i SPAS i SPS, dok će lider socijalista Ivica Dačić biti novi predsednik Skupštine Srbije.

  • 20.10.2020
Hoti Lajčaku: Nema zadiranja u

Kosovski premijer Avdulah Hoti poručio je izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku da je jedan od principa za dijalog, koje je uspostavila Priština, da se neće zadirati u "unitarni karakter" Kosova.

  • 20.10.2020
Tači raspisao izbore za gradonačelnike Podujeva i Severne Mitrovice
Predsednik Kosova Hašim Tači raspisao je vandredne izbore za gradonačelnike opština Podujevo i Severna Mitrovica, koji će biti održani 29. novembra, navodi se u saopštenju kabineta predsednika.
  • 20.10.2020
Vlada Kosova pokrenula zahtev za otvaranje ambasade u Izraelu
Premijer Kosova Avdulah Hoti sastao se danas sa ministarkom spoljnih poslova Melizom Haradinaj Stublom i dao joj saglasnost da predsedniku uputi zahtev za otvaranje diplomatske misije u Izraelu, navodi se u objavi premijera na Fejsbuk nalogu.
  • 20.10.2020
Hiseni: Ustav Kosova se neće menjati
Kosovski državni koordinator za dijalog sa Srbijom Skender Hiseni uveren je da nijedan sporazum, ukljućujući i onaj o ZSO, neće početi da se primenjuje ako ne bude uzajamnog priznavanja, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 20.10.2020
Kosovska vlada usvojila plan za sprovođenje vašingtonskog sporazuma
Kosovska vlada je usvojila listu akcija usmerenih na sprovođenje sporazuma iz Vašingtona koji se bavi ekonomskom normalizacijom između Beograda i Prištine.
  • 20.10.2020