Vesti
Politika

Još uvek nije usvojen izveštaj o Kosovu

Izveštaj Anketnog odbora o zloupotrebama novca iz budžeta za Kosovo ni posle godinu dana nije usvojen u parlamentu Srbije.
Još uvek nije usvojen izveštaj o Kosovu
Skupština Srbije (Foto novosti.rs)

Prema navodima B92 prošlog aprila Anketni odbor Skupštine Srbije usvojio je izveštaj o zloupotrebama sredstava iz budžeta Srbije namenjenih najugroženijima na Kosovu, od 2000. do 2012. godine.
Ipak, izveštaj nije usvojen u Skupštini čime je sužen prostor za kažnjavanje odgovornih.

“Drskost, bahatost i neodgovornost koja se graniči sa bezobrazlukom”, rekao je pre godinu dana Momir Stojanović, predsednik Anketnog odbora o trošenju budžeta Srbije na Kosovu.

Odbor je utvrdio da je od 2000. do 2012. na Kosovo dnevno odlazilo 53 miliona dinara, bez adekvatne kontrole.

Goran Bogdanović, koji je od 2008. do 2012. bio ministar za KiM, kaže da je izveštaj polovičan.

“Nisu obuhvaćeni mnogi kapitalni projekti koji još nisu završeni, nabavka auomobila i tako dalje. Da nije bilo Insajdera ne bi ga ni usvojili. Nigde nema ni javnih preduzeća, a znamo da je dato mnogo novca”, navodi Bogdanović.

Iako u zaključku izveštaja stoji da se Vlada i nadležni državni organi obavezuju da obaveste skupštinu o preduzetim merama, u roku od godinu dana od dana usvajanja izveštaja, to se još nije dogodilo.

Izveštaj i zaključi nemaju nikakve veze sa Vladom, poručuju iz Vlade Srbije i kažu da ukoliko je bilo nekih nepravilnosti, time bi trebalo da se bave policija i sudstvo.

“Ono što je loše u celoj toj priči jeste što iako su zaključci doneti, skupština ga nikad nije usvojila i obavezala Vladu da ispita činjenice i gubi se svaki smisao”, kaže Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnost Srbija.

Nenadić podseća i da javni tužilac može da iskoristi izveštaj i ispita sve činjenice, kao i to da li ima krivične odgovornosti.Ostale vesti

SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020
Borelj: Beograd i Priština da se dogovore
Šef diplomatije EU Đuzep Borelj izjavio je da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko rešenja za normalizaciju odnosa, ali da pri tom ne mogu imati "odrešene ruke", jer postignuti sporazum mora biti prihvaljiv i za međunarodnu zajednicu, prenosi Tanjug.
  • 30.05.2020
Građani Prištine: Odluka u korist Tačija
Građani Prištine iskazuju nezadovoljstvo povodom presude Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o novom mandataru vlade. Kako su za RTV Kim kazali, za njih je odluka neprihvatljiva.
  • 29.05.2020
Kurti ne prihvata odluku Ustavnog suda
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da ne prihvata odluku Ustavnog suda o uredbi predsednika Hašima Tačija kojom je dao mandat Avdulahu Hotiju da formira novu vladu.
  • 29.05.2020
Šeholi: Nova  vlada pre ponedeljka

Za direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmira Šeholija odluka Ustavnog suda bila je očekivana. Prema njegovom mišljenju, nova vlada će biti formirana do ponedeljka. 

  • 29.05.2020
Tači: Što pre formirati vladu
Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da vladu treba formirati što pre i pozvao institucije i političke partije da poštuju odluku Ustavnog suda.
  • 29.05.2020