Vesti
Politika

Još traje debata - Džafer Deva nacionalni heroj ili zločinac?

Polemika oko restauracije kuće Džafera Deve i njegove uloge tokom Drugog svetskog rata i dalje traje, uprkos činjenici da su i EU i UNDP istupili iz projekta obnove. Istoričar Miloš Damjanović kaže da nema ništa protiv rekonstrukcije objekta ukoliko on služi u svrhu sećanja na žrtve zločina i Holokausta. Profesor Nedžmedin Spahiu smatra da se međunarodna zajednica povukla iz projekta zbog korupcije u svojim redovima.
Još traje debata - Džafer Deva nacionalni heroj ili zločinac?
Nedžemdin Spahiu, Miloš Damjanović i Kejleb Vau (Foto Kim)

Od objavljivanja vesti o rekonstrukciji kuće Džafera Deva, na Kosovu ali i u regionu se vodi polemika oko uloge ovog saradnika Nacističke Nemačke. Za pojedine albanske intelektualce on je bio nacionalni heroj, dok srpska stručna javnost iznosi istorijske činjenice i podatke vezane za ono što je Deva radio tokom Drugog svetskog rata.

Profesor političkih nauka na Prištinskom univerzitetu Nedžmedin Spahiu jedan je od onih koji smatraju da je uloga Džafera Deve neprocenjiva, te da je od njega potekla ideja o nezavisnosti Kosova. Veruje da Deva zaslužuje poštovanje a ne da se predstavlja kao negativna ličnost.

"On je važan zato što je otac ideje o nezavisnosti Kosova. Iako je za vreme Hitlera i Prizrenske lige napravio "Veliku Albaniju", on je nakon 50-tih shvatio da ujedinjenje Kosova i Albanije je stvar koja ne funkcioniše i koja bi proizvela civilni rat u Albaniji i on se 60-ih okrenuo nezavisnosti Kosova. Bio je za rušenje Jugoslavije i zato Srbi imaju razlog da ga mrze, ali jeste bio za to da više Kosovo ujedinjeno sa Albanijom nego nezavisna država. Njegov slogan je bio "Samoopredeljenje", slogan koji je ukrao Aljbin Kurti i koji ga nikada ne pominje a služi se njegovim sloganom. Zbog toga je on (Deva) važna ličnost za istoriju Kosova i zbog stava koji je imao prema Jevrejima i Romima jer u vreme kada su njegove kolege vršile genocid, on ih je sačuvao", tvrdi Spahiu.

Drugačijeg je mišljenja istoričar Miloš Damjanović. Veruje da Albanci na Kosovu ne smeju da glorifikuju Džafera Devu, već da se suoče sa istinom da je on negativac i nepoželjna istorijska ličnost jer je, kako ističe, odgovoran za zlodela koja je činila Nacistička Nemačka prema Jevrejima, Srbima i Romima.

"Ako albanska zajednica danas nije spremna, ili apriori odbacuje bilo koji narativ koji dolazi iz Srbije ili sa srpske strane, onda svakako njima treba da budu merodavniji izvori neke druge vrste i tu bih se ja oslonio na jevrejske izvore. Prema svedočenjima ondašnjih sudeonika, odnosno ondašnjih lica Jevreja koji su preživeli Holokaust, svi od reda navode ime Džafera Deve kao nekoga ko je bio odgovoran za zlodela koje su oni pretrpeli".

Damjanović ističe da Albanci treba da shvate da Deva nije ličnost koja treba da predstavlja njihovu naciju, jer na taj način grade negativan imidž u međunarodnoj zajednici. "Nažalost, oni ga glorifikuju sve vreme, od Drugog svetskog rata pa do danas", kaže Damjanović.

Kejleba Vau iz NVO Aktiv iz Severne Kosovske Mitrovice zabrinjava polemika koja se vodi o Džaferu Devi, posebno na društvenim mrežama.

"Mislim da nije najveći problem objekat, nego je najveći problem ton i karakter javnih rasprava i debata oko tog problema. Na društvenim mrežama je rečeno da "Srbi ne bi trebalo da se bave ovim pitanjima". Čitajući između redova, mislim da su ti ljudi hteli da kažu da Srbi ne bi trebalo da imaju bilo kakav glas u svemu ovome. Ja to vidim kao nešto što je veoma, veoma problematično. To je unapred pokušano da se kontroliše ova debata i da se isključe određeni stavovi koji ne odgovaraju većini na Kosovu", kazao je Vau.

Obnova kuće da, ali kao mesto sećanja

Spahiju smatra da kuća treba da se obnovi, te da ne postoji razlika između rekonstrukcije nekadašnjeg Hotela Jadran u Južnoj Mitrovici i kuće koju je prisvojio Džafer Deva. On tvrdi da su EU i UNDP odustali od podrške rekonstrukciji ovog objekta zbog korupcije.

"Građenje kuće Džafera Deve ne bi trebalo da se dovodi u pitanje. To što su UNDP i EU suspendovali finansije renoviranje kuće Džafera Deve jeste jedan način za korupciju i krađu. Oni žele da ukradu taj novac i našli su neki povod koji nije opravdan, ali ništa naročito za kosovske uslove i za korupciju koji čine međunarodni predstavnici na Kosovu i institucije na Kosovu koje su isto tako u većoj meri korumpirane", kazao je Spahiu.

Istoričar Damjanović ističe da je najava o rekonstrukciji objekta u Južnoj Mitrovici otvorila mnoga pitanja, pa i ono o poreklu imovine. To je, prema zvaničnim podacima, bila imovina Kraljevine Jugoslavije, odnosno sedište Vojnog okruga Kosovske Mitrovice koju je Deva konfiskovao. Damjanović kaže da objekat zaslužuje restauraciju ali i da bude namenjen u smislu pomirenja i poboljšanja kvaliteta međuetničkih odnosa na Kosovu.

"Da se dodeli da taj objekat bude mesto sećanja i mesto gde će se naša javnost suočiti sa prošlošću, a to je prošlost kada je stradalo više desetina hiljada Srba na Kosovu i Metohiji, kada je izvšen genocid nad njima, kada je izvršen Holokaust nad njima, tako da tu ima bezbroj mogućnosti da se nove generacije uče na pravim temeljima i da kroz te prave primere grade jedno tolerantno i demokratsko društvo", kazao je Damjanović.

Sličnog je mišljenja i Kejleb Vau. "Ja mislim da je neprihvatljivo da se ta kuća renovira bez nekog spomenika, moramo da uzmemo u obzir tu mračnu istoriju koja stoji iza te kuće. Možemo da uzmemo nemački ili italijanski primer gde su na neki način integrisali tu fašističku arhitekturu u javni prostor", kaže Vau.

Na pitanje, kako tumače povlačenje EU i UNDP-a iz projekta, učesnici debate su kazali: "Da budem iskren, ja mislim da retko ko ko dolazi iz Evrope ili Amerike zna nešto mnogo o istoriji Kosova pre 90-ih godina. Ja mislim da su oni tu inicijativu pokrenuli možda bez da znaju sve što stoji iza svega toga. Ne mogu da kažem da su oni to uradili zlonamerno nego jednostavno nisu znali i nisu imali celu sliku tog objekta", kaže Kejleb Vau .

"Pozdravljam jednu takvu odluku da se privremeno zaustavi izgradnja objekta sve dok se ne izvrši denacifikacija našeg društva. Kada se stvore pozitivni uslovi da sutrašnja ta građevina ispuni zahteve jednog zdravog demokratskog društva svojom namenom, koja može biti različitog tipa, što da ne i Muzej Holokausta ili Muzej žrtava zločina u Drugom svetskom ratu", kazao je Miloš Damjanović.

Profesor Spahiu ističe da je pokretanjem rasprave o rekonstrukciji kuće Džafera Deve, on zapravo dobio na značaju i da je u pozitivnom smislu izvršena njegova mitizacija, te da je zaustavljanje radova bila velika greška u tom smislu.Ostale vesti

Vučić: Planiraju opšti napad na sever Kosova, cilj im je nova „Oluja“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Vlada Kosova dala rok za preregistraciju srpskih tablica do kraja septembra, što znači, kako je rekao, da planiraju opšti napad na sever Kosova najkasnije 1. oktobra. "Imamo petu zemlju koja je povukla priznanje i čekamo da uđu u proceduru u bilo kojoj organizaciji da vam to pokažemo", dodao je.

  • 29.06.2022
Kosovska vlada uspostavlja reciprocitet sa Srbijom za lične karte i registarske tablice
Vlada Kosova uspostavila je reciprocitet za ulazak građana Srbije na Kosovo tako što je na elektronskoj sednici odlučila da primeni istu meru kao zvanični Beograd. Na administrativnim  prelazima izdavaće im se  deklaracioni list  koji zamenjuje identifikaciona dokumenta. Usvojena je i odluka o preregistraciji vozila na RKS tablice do 30. septembra, prenosi Koha.
  • 29.06.2022
Rakić i gradonačelnici sa Lajčakom: ZSO ključna
"Uspostavljanje Zajednice srpskih opština je najvažnija i ključna stvar za kosovske Srbe, kako bi se sve ono je što je njenim formiranje dogovoreno realizovalo", poručili su predstavnici Srpske liste specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku tokom razgovora u Severnoj Mitrovici.
  • 29.06.2022
Imovina i prihodi gradonačelnika većinski srpskih opština na Kosovu

Kosovska agencija za borbu protiv korupcije objavila je najnovije izjave o imovini i prihodima koje su podneli visoki javni funkcioneri. 

 

 

  • 29.06.2022
Dveri: Hitno osloboditi mladića uhapšenog na Gazimestanu

Srpski pokret Dveri zahteva hitno oslobađanje iz pritvora Beograđanina Nikolu N. (20) koji je u utorak uhapšen na Gazimestanu nakon parastosa stradalim srpskim junacima u Kosovskoj bici.

  • 29.06.2022
Lajčak na severu Kosova sa Rakićem i čelnicima lokalnih samouprava
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boravi danas na severu Kosova, gde se, u Opštini Severna Mitrovica, sastao sa predstavnicima Srpske liste i čelnicima ovdašnjih lokalnih samouprava.
  • 29.06.2022