Vesti
Politika

Još nema dogovora o koaliciji

Ni posle sinoćnjeg tročasovnog sastanka, nije postignut koalicioni sporazum o formiranju vlade Kosova između Pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova.
Još nema dogovora o koaliciji
Vlada Kosova (Foto Kim)

Na sastanku sa Aljbinom Kurtijem i Isom Mustafom bili su i ambasadori Nemačke, Italije, Velike Britanije i Francuske. Američki ambasador nije prisustvovao sastanku.

Ambasadori zapadnih zemalja nisu se obraćali medijima kada su napuštali zgradu kosovske skupštine.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa izjavio je da sa pokretom Samoopredeljenje i dalje nema dogovora oko formiranja buduće kosovske vlade, ostavljajući otvorenu mogućnost da do sporazuma ipak dođe. Dok je potpredsednica Pokreta Samoopredeljenje Aljbuljena Hadžiju optužila kosovskog predsednika Hašima Tačija da ne želi koaliciju između PS i DSK.

Predsednik Samoopredeljenja i mandatar Aljbin Kurti ima rok da do 4. februara predstavi skupštini sastav nove vlade ili da saopšti da u tome nije uspeo.Ostale vesti

Pompeo: Očekujemo da Priština ukine taksu
Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da SAD očekuju da će Kosovo ukinuti taksu na srpsku robu, prenosi Ljajmi.
  • 27.02.2020
Tači sa Pompeom i Norkvistom o dijalogu i bezbednosti
Tokom svoje posete Vašingtonu predsednik Kosova Hašim Tači razgovarao je sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom i zamenikom sekretara odbrane SAD-a Dejvidom Norkvistom.
  • 27.02.2020
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da posle ukidanja taksi očekuje strahovite pritiske na Srbiju i da je pitanje trenutka kada će se od Srbije tražiti da de fakto ili de jure prizna Kosovo, sa ciljem "da ga ubace u UN".
  • 26.02.2020
Neposredno nakon što je u medijima objavljen dopis kosovskog premijera Aljbina Kurtija o nalazima njegovog pravnog tima u vezi sa, kako je to navedeno, tajnim sporazumom koji je Tači potpisao 2013. godine, sa tadašnjim šefom NATO-a o tome da NATO ima apsolutno pravo veta nad odlukom da li će dopustiti dolazak KBS trupa na sever ili ne, Kurti je održao i konferenciju za medije.
  • 26.02.2020
Hoti traži ukidanje takse
Prvi potpredsednik kosovske vlade, Avdulah Hoti, izjavio je da je pred Prištinom "izazovan proces postizanja mirovnog sporazuma sa Srbijom, koji zauzvrat ima obostrano priznanje" i da treba ukloniti prepreke koje je postavila prethodna vlada.
  • 26.02.2020
Tači sa Palmerom o konačnom sporazumu
Predsednik Kosova Hašim Tači boravio je u Vašingtonu i sastao se sa brojnim zvaničnicima, među kojima i sa Metjuom Palmerom.
  • 26.02.2020