Vesti
Politika

"Još jedna teška situacija je zadesila građane na severu Kosova"

Ministarka administracije i lokalne samouprave u Vladi Kosova Adrijana Hodžić izrazila je zabrinutost zbog situacije nastale tokom i posle akcije Policije Kosova u utorak 28.maja kada su uhapšene osobe osumnjičene za šverc, zloupotrebu službenog položaja i korupciju.
Adrijana Hodžić (Foto: "Slobodno srpski")

“To je zaista još jedna teška situacija koja je zadesila građane koji žive na severu Kosova. Ja sam imala prilike da baš tog dana budem u samom centru grada u Severnoj Mitrovici i mogla sam da zapazim ljude na ulici koji su zaista bili zabrinuti. Ono što je dobro po pitanju cele te priče je da stvar nije eskalirala i dobro je da su svi politički predstavnici slali poruke mira. Tražili su da građani ostanu smireni, kako bi se izbegla neka veća katastrofa”, rekla je Hodžićeva.

Komentarišući nedavno održane lokalne izbore za predsednike četiri opštine na severu Kosova kazala je da ti izbori nisu uobičajni lokalni izbori kao bilo gde drugde na Kosovu, pre svega zato što su dogovoreni Briselskim sporazumom iz 2013.godine, a Beograd je učestvovao i u predizbornom i izbornom procesu od samog početka.

Na pitanje voditelja zašto nije bilo drugih kandidata iz srpske zajednice, osim onih koje je predložila Srpska lista, Hodžićeva kaže da je jedan od najvećih razloga to što je nakon šest godina od prvih lokalnih izbora na severu svima postalo jasno koliko je proces integracije severa u kosovski sistem težak i da jednostavno nema ljudi koji bi preuzeli odgovornost.

“Što se tiče nivoa demokratije, ne samo na severu nego uopšte na Kosovu, ja zaista o tome ne bih želela da govorim zato što su mnoge odluke i mnoga rešenja nametnuta rešenja”, ocenjuje akteulna ministarka lokalne samouprave.

Objašanjavajući složenost situacije na severu Kosovu, Hodžićeva je označila zdravstvo i školstvo kao neke od najkompleksinijih oblasti.

“Lokalnim izborima Priština je napravila mehanizam za integraciju severa u kosovski sistem što znači svi segmenti društva na severu Kosova bi trebalo da se integrišu u kosovski sistem, kao što se dogodilo sa policijom i sa tužilaštvom, a sada su na red sektori prosvete i zdravstva. Oko ova dva pitanja postoje dve totalno različite tačke gledišta kada su u pitanju Beograd i Priština i mislim da će to biti veliki izazov”, kazala je ministarka.

Adrijana Hodžić, koja je do nedavno bila glavna izvršna službenica u opštini Severna Mitrovica napomenula je da do 2013.godine u toj opštini nije bilo većih ulaganja, a od tada do danas iz različitih kosovskih i međunarodnih fondova investirano je samo za kapitalne investicije oko 11 miliona evra, a kao neke od najznačajnijijih investicija pomenula je izgradnju hale sportova, vatrogasne i autobuske stanice.

Kao jedan od neuspeha dok je bila na čelu opštinske administracije vidi “nedovoljno učešće građana u javnim stvarima”.

“Mislim da nismo bili dovoljno ažurni u izgradnji nekog mehanizma da građane više uključimo u procese donošenja odluka. Zamerka je velika što nemamo veći broj građana da učestvuju kada su u pitanju javne rasprave ili kada su u pitanju skupštine koje su javne gde građani treba da učestvuju”, izjavila je u emisiji Slobodno srpski Adrijana Hodžić.Ostale vesti

Petković: Svaki sastanak u Briselu započinjemo pitanjem o ZSO
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je i danas, u novoj rundi dijaloga u Briselu, Beograd pokrenuo pitanje Zajednice srpskih opština, jer koje god pitanje da se pokrene, nema napretka u dijalogu, bez formiranja ZSO.
  • 29.10.2020
“Sporazum”:  Ustavne reforme neminovne na Kosovu i u Srbiji
Direktor Kosovskog pravnog instituta Ehat Miftaraj izjavio je da će do ustavnih reformi na Kosovu i u Srbiji  nesumnjivo doći kada dođe do sveobuhvatnog sporazuma, što je za Evropsku uniju veoma važno pitanje. Nakon sporazuma, sigurno je da će međunarodni pritisak pasti na skupštine i političke stranke u tim zemljama da u bliskoj budućnosti ratifikuju oba sporazuma, naprave ih legitimnim, zakonitim i unesu odgovarajuće promene u svoje ustave.
  • 29.10.2020
Milan Radojević kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice
Prijava kandidata za vanredne izbore za gradonačelnika Severne Mitrovice traje do sutra. Do danas je samo Srpska lista podnela zahtev za potvrdu kandidata za izbore koji će biti održani 29. novembra.
  • 29.10.2020
Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK ponovo bez podrške

Zbog nedostatka kvoruma, Predlog zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK opet nije dobio podršku poslanika kosovskog parlamenta.

  • 29.10.2020
“Srbi sa Kosova nemaju čemu da se nadaju od nove Vlade Srbije”

Iako je jedan od glavnih ciljeva nove Vlade „očuvanje vitalnih interesa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, Srbi koji ovde žive nemaju čemu da se nadaju, bar po mišljenju analitičara Đorđa Vukadinovića i Ljubomira Stanojkovića.

  • 29.10.2020
Delegacije Beograda i Prištine u Briselu o potraživanjima i imovini
Dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa pod okriljem EU biće nastavljen danas u Briselu, a dve strane će predstavljati direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković i kosovski koordinator za dijalog, Skender Hiseni.
  • 29.10.2020