Vesti
Politika

Još bez odluke da li će se glasati na Kosovu

Ni deset dana do predsedničkih izbora u Srbiji, nema odluke da li će glasanje biti organizovano i na Kosovu i Metohiji.
Još bez odluke da li će se glasati na Kosovu
Izbori u Gračanici 2012. godine (Foto arhiva Kim)

Republička izborna komisija je odlučila da se izbori na Kosovu i Metohiji organizuju na 90 biračkih mesta.
Odluka o biračkim mestima na Kosovu i Metohiji važiće sve dok bezbednosna procena dozvoli da izbori budu održani.

Nema razloga da izbori za predsednik Srbije ne budu održani na Kosovu i Metohiji, kao što je činjeno i ranijih godina.

Za razliku od drugih krajeva centralne Srbije, na KiM u organizaciji izbora učestvuje misija OEBS-a koja je u ranijim slučajevima bila servis za potrebe Republičke izborne komisije.

OEBS je ranijih godina preuzimao listiće, dopremao ih do birališta i nakon glasanja listiće vraćao RIK-u.

U OEBS-u su dopisniku RTS-a rekli da su tehnički spremni za izbore, ali da još nema odluke. Nastavljaju se konsultacije i kažu da se nadaju brzom i pozitivnom ishodu.

Srbi očekuju da će im biti omogućeno da glasaju, a to pravo su imali od uvođenja međunarodnog protektorata 1999, ali i nakon odluke da se jednostrano proglasi nezavisnost.

Skoro 20 godina Srbi nisu ostajali bez prava da glasaju i na izborima u centralnoj Srbiji.

Albanske opozicione partije i civilno društvo se protive srpskim izborima na KiM. Potpredsednik kosovske vlade Razim Keljmendi kaže da izbore za predsednika Srbije treba održati samo u centralnoj Srbiji, ali je on u tom stavu usamljen.

U kosovskoj vladi kažu da Srbi imaju pravo da glasaju na izborima u državi čiji pasoš poseduju. Da kojim slučajem ne poseduju pasoš, u Prištini kažu da bi Srbi mogli da učestvuju na izborima samo slanjem glasova poštom.

Obično se školski objekti koriste kao mesto za izjašnjavanje birača.Ostale vesti

Predstavnici Beograda i Prištine nastaviće razgovore u Briselu u ponedeljak 27. septembra, potvrdio je specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.
  • 24.09.2020
Lajčak pozvao predstavnike Prištine i Beograda na sastanak
Specijalni izaslanik Evropske Unije (EU) za dijalog između Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak poslao je pozivnice Prištini i Beogradu za novi susret u okviru pregovora o normalizaciji odnosa, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih izvora u Briselu.
  • 24.09.2020
„ZSO nakon što Srbija prizna Kosovo“
O Zajednici srpskih optiština treba da se razgovara na predstojećem sastanku u Briselu, smatraju analitičari sa Kosova i dodaju da dijalog ne treba prekidati kada je konačno počeo da daje rezulate. Predsednika PDS-a Nenada Rašića izjava premijera Avdulaha Hotija je iznenadila.
  • 24.09.2020
Hoti: Ne znam da li će se održati sastanak u Briselu 28. septembra
O Zajednici srpskih opština se neće razgovarati, kazao je na konferenciji za medije u Prištini premijer Kosova Avdulah Hoti i dodao da ne zna hoće li će se naredna runda dijaloga Beograda i Prištine koja je zakazana za 28. septembar uopšte održati.
  • 24.09.2020
Štrahe: Sever Kosova treba dati Srbima
Bivši austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe ocenio da bi sever Kosova trebalo da pripadne Srbima.
  • 24.09.2020
Španija: Ne menjamo svoj stav o nezavisnosti Kosova
Ministarstvo spoljnih poslova Španije saopštilo je da ta zemlja nema razloga da promeni stav po pitanju priznanja nezavisnosti Kosova, prenosi Ljajmi.
  • 24.09.2020