Vesti
Politika

Joksimovićeva i Đurić: Dosta je ćutanja

Dosta je ćutanja i odsustva reagovanja Evropske unije na postupke eksponenata velikoalbansake politike u regionu, poručili su Marko Đurić i Jadranka Joksimović posle sastanka sa ambasadorima zemalja članica EU.
Joksimovićeva i Đurić: Dosta je ćutanja
Sastanak sa ambasadorima (Foto Tanjug)

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je na konfereniciji za novinare u zgradi Vlade rekla da ne očekuje da Brisel reaguje na svaku takvu izjavu, mada bi bilo poželjno, kako bi se takvo ponašanje obeshrabilo.

“Ali očekujemo i tražimo da EU i njene članice pristupe angažovanije kako bi se našao plan da se ova situacija prevaziđe i obezbedi stabilnost u regonu“, rekla je Jokimovićeva, navodeći da Srbija nije označena kao neko ko provocira nestabilnost.

Ona je ocenila da je sastanak bio dobar, otvoren i smatra da su ambasadori pokazali razumevanje za potrebe Srbije da EU bude aktivnija.

Prema njenim rečima, premijer Aleksandar Vučić će nastaviti da vodi racionalnu i odgovornu politiku jer je stabilnost ragiona "naš nacionalni interes".

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je naglasio da ćutanje pred izjavama političara iz albanskog naroda, koje su se čule u proteklom periodu, predstavlja dolivanje ulja na vatru i paljenje fitilja na balkanskom buretu baruta.

“Vučić je pružio ruku saradnje, ali ne možemo da gledamo kako se region pretvara u košmar sukoba“, rekao je Đurić.

Na sastanku sa ambsadorima govorilo se i o dijalogu Beograda i Prištine i Đurić kaže da je podsetio ambasadore da je prošlo mnogo vremena od poslednjeg susreta, zato što je Priština mesecima odbijala da sedne za sto.

“Pitao sam ih da li bi u Beograd došli svi najvažniji predstavnici EU da izvrše ogroman pritisak da smo mi odbijali dijalog“, rekao je Đurić.

Na pitanje o zapleni oružja upućenog u Makedoniju, o čemu javljaju mediji, Đurić je rekao da kriminalne strukture kontrolišu paravojne grupe na području Kosova i nekih zemalja u regionu.

“Nije dovoljno da se reakcija svede na ušećerenu osudu, već su neophodne konkretne mere EU i onih koji imaju svoje oružane snage na Kosovu“, rekao je Đurić.Ostale vesti

Novi „non-pejper“: Posledice po Beograd i Prištinu ako ne prihvate predlog EU
Kosovo je slobodno da ne osnuje Zajednicu opština sa srpskom većinom i može u potpunosti da se povuče iz Sporazuma iz 2013, ali tada mora da „snosi posledice poništavanja svih dosadašnjih dostignuća (slobodno kretanje, pozivni broj Kosova +383, integracija severnog dela, kontrola dva granična prelaza sa Srbijom i dr)“, stoji u poslednjem non-pejper dokumentu koji je ekskluzivno objavio Albanian Post.
  • 30.01.2023
Milanović: Mi i međunarodna zajednica smo „uzeli Kosovo od Srbije“, to je otimanje

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da su međunarodna zajednica i njegova zemlja anektirali Kosovo, „uzeli ga od Srbije“.

  • 30.01.2023
Demostat: Srbija u EU do 2030. godine ako prihvati evropski plan za kosovsko pitanje
Jasna perspektiva članstva Srbije u Evropskoj uniji, investicije u energetski sektor i oslobađanje zavisnosti od Rusije u toj oblasti, dolazak američkih i evropskih kompanija deo su onog što bi Srbija mogla da očekuje ukoliko pristane na predlog Zapada za rešavanje kosovskog pitanja, piše danas istraživačko-izdavački centar Demostat.
  • 30.01.2023
Šole i Eskobar: Vreme je za osnivanje Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom
Sjedinjene Američke Države i Evropska unija ponovo su stavile naglasak na integraciju Zapadnog Balkana u transatlantsku porodicu. Predsednik Bajden i kancelar Šolc su u februaru 2022. godine potvrdili spremnost i opredeljenost „da se posao integracije Zapadnog Balkana privede kraju... kako bi se konačno ostvarila Evropa koja je celovita, slobodna i u miru“.
  • 30.01.2023
Đurić: ZSO je uslov da bi se s Prištinom nastavili razgovori
Ambasador Srbije u SAD, Marko Đurić, izjavio je danas da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu "uslov svih uslova" da bi se s vlastima u Prištini nastavili razgovori i došlo do nekog konačnog rešenja.
  • 29.01.2023
Abazović: ZSO ne treba formirati na etničkoj osnovi

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović kazao je da ima pozitivno mišljenje o kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju i njegovoj borbi protiv korupcije, kao i da podržava njegovu ideju po pitanju ZSO, koja, kaže, ne bi trebalo da bude zasnovana na etničkoj osnovi, jer bi to povećalo podele i produbilo podele.

  • 29.01.2023