Vesti
Politika

Joksimović: Dijalog sa Prištinom i evrointegracije su odvojeni procesi

Ministraku za evrointegracije Jadranka Joksimović kaže za RTS da su procesi evropskih integracija Srbije i dijaloga Beograda i Prištine odvojeni i dodala da je dijalog uporedan proces, koji bi trebalo da bude podstičući, a ne uslovljen.
Joksimović: Dijalog sa Prištinom i evrointegracije su odvojeni procesi
Jadranka Joksimović (Foto P. Milošević)

Jadranka Joksimović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakla da su evrointegracija susret dve političke volje – zemlje kandidata i Evropske unije, kao i da taj proces ima neka svoja pravila i procedure.

"Ono što je naš interes u evrointegracijama jesu reforme, razvoj, korišćenje pretpristupnih fondova, uskoro ćemo dobiti za poljoprivredu prvi put, sve ono što naši građani očekuju - nova radna mesta, nove investicije", navela je Joksimovićeva.

Dodala je da su to stvari koje nas motivišu da ostanemo posvećeni procesu evrospkih integracija.

Kada je reč o pitanje Kosova i Metohije, Joksimovićeva kaže da ono jeste na neki način vezano sa procesom evropskih integracija, ali da je to odvojen proces, koji je istovremeno i uporedan ili paralelan sa evrointegracijama.

"Ako od toga bude zavisio, samo od toga, evropski put Srbije mislim da će to biti pogrešna odluka EU, jer ne možete vi da zemlju koja napreduje i koja pokazuje posvećenost saradnji, miru, stabilnosti, vidite ovo nije samo pitanje za Srbiju to je pitanje za region i za EU, i ja iz tog razloga mislim da će na kraju prevladati stav da posvećenost, konstruktivnost, napredak i reforme će biti dovoljno dobar razlog da se prema Srbiji nastavi jedan pozitivan odnos u smislu evrointegracija", naglašava Joksimovićeva.

Smatra da je pitanje KiM – pitanje za dve strane.

"Ne može smao Beograd da bude taj koji treba da radi posao za sve druge, neka se svi uključe i podnesu svoj deo odgovornosti, uključujući i Evropsku uniju, koja je između ostalog potpisnik Briselskog sporazuma", kaže ministrka.

Podsetila je da je Briselski sporazum potpisan kao pravno obavezujući sporazum između dve strane uz garancuju i učešće EU.

"Prema tome, kada pričamo o pravno obavezujućem sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa mi smo se svi fokusirali na neki budući taj pravno obavezujući sporazum, a zaboravljamo da već Briselski sporazum je pravno obavezujući", kaže Joksimovićeva.

Ukazala je da je pun naziv Briselskog sporazuma – Prvi okvirni sporazum o principima normalizacije odnosa.

"To govori da Priština nije u stanju, nema političku volju i očigledno nema kapacitete da sprovede čak ni osnovne principe na kojima je počivala priča o normalizaciji, jer Zajednica srpskih opština je samo deo ovog okvirnog sporazuma, a tek je trebalo da dođu na dnevni red za nas vrlo važna pitanja - imovine, zaštite kulturnog nasleđa, ljudskih prava i nestalih lica", istakla je Joksimovićeva.

Tvrdi da ćemo zbog toga insistirati, kao ozbiljna evropska država, da se poštuju pravno obavezujući sporazumi.

"Pozivamo Evropsku uniju da se na odgovorniji i aktivni način uključi da bi potpis kojim je garantovala sprovđenje ovog sporazuma zaista imao kredibilitet", naglasila je Joksimovićeva.

Na pitanje kada se očekuje taj drugi sporazum, Joksimovićeva kaže da se očekuje "kada sve ovo prođe i kad se sve što je na dnvenom redu ispuni, što Priština dobrim delom nije ispunila".

"To je nesumnjivo činjenica koju je teško pobiti, sa druge strane uvek ćete čuti argument pa Srbije je ozbiljna država od vas očekujemo više, vi ste na putu evrointegracija", rekla je Joksimovićeva.

"Sve je to u redu i mi smo već pokazali da imamo kapacitet za pregovore za sporazumevanje za ispunjavanje obaveza. Očigledno da Priština ima veći kapacitet za nasilje i veći kapacitet za nerazmevanje nego kapacitet za razumevanje", dodala je ministrka.

Smatra da to nije samo pitanje koje je problem za Beograd i Srbiju, već je to pitanje koje je problem za stabilnost regiona i ozbiljno pitanje za EU.Ostale vesti

SSP: Zbog nesposobnosti SNS-a Srbi na Kosovu prepušteni teroru
Stranka slobode i pravde (SSP) je ocenila da su zbog nesposobnosti kadrova Srpske napredne stranke (SNS) i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Srbi na Kosovu "prepušteni na milost i nemilost suludom režimu premijera Kosova Aljbina Kurtija, koji nad njima sprovodi otvoreni teror".
  • 25.09.2023
Radosavljević: Opština Leposavić još uvek nije u potpunosti funkcionalna

Direktor odeljenja za sport, kulturu i omladinu u opštini Leposavić Nenad Radosavljević rekao je u emisiji Slobodno srpski da u ovoj lokalnoj samoupravi zaposleno oko 30 Srba, koji redovno odlaze na svoja radna mesta. Međutim, zbog kako je naveo određenih problema, opština još uvek nije u potpunosti funkcionalna.

  • 25.09.2023
Dačić: Zašto kosovska policija nije prepustila KFOR-u da rešava situaciju?
Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je danas, povodom sukoba na severu Kosovu u blizini manastira Banjska u kojem je poginulo i ranjeno više osoba, da je najvažnije pitanje ’’šta će tamo kosovska policija, po kom to pravu i po kom dokumentu’’.
  • 25.09.2023
Lajčak: Neophodni preventivna diplomatija i dijalog
Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograd-Priština i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak smatra da su sukobi u Banjskoj pokazali da su neophodni preventivna diplomatija i navodi da će se on lično u narednim danima u potpunosti fokusirati na pronalaženje načina da se krene napred.
  • 25.09.2023
Kapčan: Napad nije bio spontan
To očigledno nije bio spontani napad, kaže za Radio Slobodna Evropa Čarls Kapčan, profesor Unvierziteta Džordžtaun i nekadašnji direktor za evropska pitanja u američkom Nacionalnom savetu za bezbednost u administracijama Bila Klintona i Baraka Obame.
  • 25.09.2023
Vučić: Stradala trojica Srba sa Kosova, ubistvo policajca za osudu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je današnji dan jedan od najtežih za Srbiju i srpski narod od 2004 i 2008. godine. Naveo je da je grupa Srba postavila barikade u Banjskoj, te da je došlo do sukoba. Osudio je ubistvo kosovskog policajca.

  • 24.09.2023