Vesti
Politika

Joksimović: Dijalog sa Prištinom i evrointegracije su odvojeni procesi

Ministraku za evrointegracije Jadranka Joksimović kaže za RTS da su procesi evropskih integracija Srbije i dijaloga Beograda i Prištine odvojeni i dodala da je dijalog uporedan proces, koji bi trebalo da bude podstičući, a ne uslovljen.
Joksimović: Dijalog sa Prištinom i evrointegracije su odvojeni procesi
Jadranka Joksimović (Foto P. Milošević)

Jadranka Joksimović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakla da su evrointegracija susret dve političke volje – zemlje kandidata i Evropske unije, kao i da taj proces ima neka svoja pravila i procedure.

"Ono što je naš interes u evrointegracijama jesu reforme, razvoj, korišćenje pretpristupnih fondova, uskoro ćemo dobiti za poljoprivredu prvi put, sve ono što naši građani očekuju - nova radna mesta, nove investicije", navela je Joksimovićeva.

Dodala je da su to stvari koje nas motivišu da ostanemo posvećeni procesu evrospkih integracija.

Kada je reč o pitanje Kosova i Metohije, Joksimovićeva kaže da ono jeste na neki način vezano sa procesom evropskih integracija, ali da je to odvojen proces, koji je istovremeno i uporedan ili paralelan sa evrointegracijama.

"Ako od toga bude zavisio, samo od toga, evropski put Srbije mislim da će to biti pogrešna odluka EU, jer ne možete vi da zemlju koja napreduje i koja pokazuje posvećenost saradnji, miru, stabilnosti, vidite ovo nije samo pitanje za Srbiju to je pitanje za region i za EU, i ja iz tog razloga mislim da će na kraju prevladati stav da posvećenost, konstruktivnost, napredak i reforme će biti dovoljno dobar razlog da se prema Srbiji nastavi jedan pozitivan odnos u smislu evrointegracija", naglašava Joksimovićeva.

Smatra da je pitanje KiM – pitanje za dve strane.

"Ne može smao Beograd da bude taj koji treba da radi posao za sve druge, neka se svi uključe i podnesu svoj deo odgovornosti, uključujući i Evropsku uniju, koja je između ostalog potpisnik Briselskog sporazuma", kaže ministrka.

Podsetila je da je Briselski sporazum potpisan kao pravno obavezujući sporazum između dve strane uz garancuju i učešće EU.

"Prema tome, kada pričamo o pravno obavezujućem sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa mi smo se svi fokusirali na neki budući taj pravno obavezujući sporazum, a zaboravljamo da već Briselski sporazum je pravno obavezujući", kaže Joksimovićeva.

Ukazala je da je pun naziv Briselskog sporazuma – Prvi okvirni sporazum o principima normalizacije odnosa.

"To govori da Priština nije u stanju, nema političku volju i očigledno nema kapacitete da sprovede čak ni osnovne principe na kojima je počivala priča o normalizaciji, jer Zajednica srpskih opština je samo deo ovog okvirnog sporazuma, a tek je trebalo da dođu na dnevni red za nas vrlo važna pitanja - imovine, zaštite kulturnog nasleđa, ljudskih prava i nestalih lica", istakla je Joksimovićeva.

Tvrdi da ćemo zbog toga insistirati, kao ozbiljna evropska država, da se poštuju pravno obavezujući sporazumi.

"Pozivamo Evropsku uniju da se na odgovorniji i aktivni način uključi da bi potpis kojim je garantovala sprovđenje ovog sporazuma zaista imao kredibilitet", naglasila je Joksimovićeva.

Na pitanje kada se očekuje taj drugi sporazum, Joksimovićeva kaže da se očekuje "kada sve ovo prođe i kad se sve što je na dnvenom redu ispuni, što Priština dobrim delom nije ispunila".

"To je nesumnjivo činjenica koju je teško pobiti, sa druge strane uvek ćete čuti argument pa Srbije je ozbiljna država od vas očekujemo više, vi ste na putu evrointegracija", rekla je Joksimovićeva.

"Sve je to u redu i mi smo već pokazali da imamo kapacitet za pregovore za sporazumevanje za ispunjavanje obaveza. Očigledno da Priština ima veći kapacitet za nasilje i veći kapacitet za nerazmevanje nego kapacitet za razumevanje", dodala je ministrka.

Smatra da to nije samo pitanje koje je problem za Beograd i Srbiju, već je to pitanje koje je problem za stabilnost regiona i ozbiljno pitanje za EU.Ostale vesti

Tramp: Grenel dobro obavlja posao
Ambasador Ričard Grenel će ostati specijalni izaslanik za Beograd i Prištinu, potvrdio je američki predsednik Donald Tramp, ocenivši da on "veoma dobro" radi taj posao.
  • 24.02.2020
Ministar inostranih poslova Ivica Dačić izjavio je da, ukoliko je tačno da je Kosovo na skupu u Albaniji predstavljeno sa zvezdicom i fusnotom, onda je to posledica dogovora koji je ranije postignut o pregovorima Beograda i Prištine u Briselu.
  • 23.02.2020
SzS: Vučić potvrdio neuspeh svoje kosovske politike
Savez za Srbiju (SzS) je saopštio da je predsednik Aleksandar Vučić svojom izjavom da će Srbiji biti ponuđeno rešenje za Kosovo "koje neće smeti da prihvati, ali će joj biti teško da odbije" potvrdio neuspeh svoje kosovske politike.
  • 23.02.2020
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će ove godine Srbiji po pitanju Kosova biti ponuđeno nešto što će teško moći da odbije, ali neće smeti da prihvati.
  • 23.02.2020
Haziri zahteva ukidanje takse: To je u skladu sa zahtevom Kvinte
Potpredsednik Demokratskog saveza Kosova Ljutfi Haziri izjavio je da je ukidanje takse od 100 odsto na srpske proizvode deo političkog sporazuma njegove stranke i pokreta Samoopredeljenje.
  • 23.02.2020
Hotija gađali jajima uz povike
Nepoznate osobe su, u blizini zgrade kosovske vlade u Prištini, gađale jajima zamenika kosovskog premijera Avdulaha Hotija, a kako navodi Kljan Kosova, to je učinjeno u znak protesta zbog ukidanja takse.
  • 23.02.2020