Vesti
Politika

Jogland: Dug put Kosova do SE

Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland izjavio je da Kosovo još nije podnelo zahtev za članstvo u toj panevropskoj organizaciji.
Jogland: Dug put Kosova do SE
Torbjorn Jagland (Foto Youtube)

On je naglasio da Savet Evrope neće uraditi ništa što bi ugrozilo nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

"Zahtev za punopravno članstvo Kosova u SE još nije stigao u Strazbur. Ukoliko se oni odluče na ovakav potez rešavaćemo ga u skladu sa procedurom i pravilima SE. Do tada, nastavljamo da se pridržavamo Rezolucije UN 1244 o statusnoj neutralnosti Kosova. Mi nećemo uraditi ništa što bi moglo da ugrozi nastavak dijaloga Beograda i Prištine", rekao je Jagland agenciji Beta.

Generalni sekretar SE naglasio je da odluku o prijemu Kosova donose svih 47 zemalja članica, dvotrećinskom većinom u parlamentu SE.

"Zahtev za prijem nove članice mora da se prosledi Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, gde poslanici daju svoje mišljenje. Pre nego što PS SE donese konačnu odluku, zemlja kandidat za punopravno članstvo mora da uspešno okonča monitoring procedure. Dakle, govorimo o veoma dugačkom procesu. Naravno, sve ovo o čemu govorim dogodiće se ako Kosovo podnese zahtev za članstvo, a do sada ga nismo videli", dodao je Jagland koji je u Beogradu učestvovao na Ministarskoj konferenciji PEBS-a.

Na pitanje da li je zadovoljan kako Srbija primenjuje standare SE, posebno u domenu slobode medija, Jagland je konstatovao da se Srbija sučava sa problemima u ovoj oblasti.

"U nekoliko zemalja članica SE imamo probleme u domenu slobode štampe, Srbija je jedna od tih zemalja. Problemi se razlikuju od zemlje do zemlje, ovde govorimo o problemu u vlasničkoj strukturi medija i pritisaka na medije koje vrše različiti politički i poslovni krugovi. U konstantnom smo dijalogu sa srpskim vlastima o ovoj temi", rekao je generalni sekretar SE.

Jagland je agenciji Beta rekao da razume odluku Francuske da nakon terorističkih napada u Parizu prošlog meseca, suspenduje član 15 Evropske konvencije o ljudskim pravima dok se bori protiv terorista, ali je dodao da se nada da ta odluka neće biti dugotrajna.

"Uvek sam protiv preoštrih mera koje mogu ugroziti ljudska prava pojedinaca, ali zemlje članice SE imaju prava da u vanrednim slučajevima privremeno suspenduju određene članove Evropske konvencije o ljudskim pravima. Oni moraju o toj odluci da obaveste generalnog sekretara SE, a konačnu odluku donosi Evropski sud za ljudska prava u Strazburu", rekao je Jagland dodajući da to nije prvi slučaj i da je Velika Britanija suspendovala neke odredbe Konvencije nakon terorističkih napada 2005.

Generalni sekretar SE izrazio je ozbiljnu zabrinutost za stanje ljudskih prava u Evropi koja se suočava sa pretnjom terorizma i sa migrantskom krizom.

"Savet Evrope vrlo pažljivo prati situaciju u stanju ljudskih prava u Evropi. Staraćemo se da svi oni koji dolaze na evropski kontinent budu tretirani u skladu da standardima naše organizacije", izjavio je Jagland.

Jagland je rekao da se ne slaže sa odlukom Moskve da ruskom Ustavu da bezuslovni prioritet nad presudama Evropskog suda za ljudska prava, što može rezultirati neizvršenjem pojedinih presuda iz Strazbura.

"Razgovarao sam sa predsednikom ruske Dume o ovoj temi... ne znam kako će se sve to na kraju razrešiti, ali bar imamo konstruktivni dijalog sa Rusijom o ovoj temi", dodao je.Ostale vesti

Ljepaja: Građani ipak dobili nešto od Briselskog sporazuma, opale su tenzije
Albanski analitičar Fadilj Ljepaja kaže za RTV Kim da je Briselskim sporazumom Srbija želela da vrati Kosovo u ovkire svoje države ali da u tome nije uspela. On smatra da Srbi sa Kosovu mogu doprineti da odnosi između Srbije i Kosova budu mnogo bolji.
  • 19.04.2021
Stano: Dogovoreno Briselskim sporazumom mora da se primeni
Potpisivanjem Briselskog sporazuma, pre osam godina, Beograda i Priština preuzeli su međunarodne obaveze, a sve što je dogovoreno mora biti i primenjeno, kaže portaprol EU Peter Stano.
  • 19.04.2021
Nema naznaka da će Priština skoro pristati na ZSO

Ni posle osam godina od potpisivanja, Briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije do kraja sproveden, pre svega zbog odredbi koje se tiču Zajednice srpskih opština. Sagovornici RTV Kim ne očekuju da će se to desiti skoro, ali ipak smatraju da je ovaj dogovor donekle uticao na relaksaciju odnosa dveju strana.

  • 19.04.2021
Bugujevci: Pitanje nestalih i ljudsko i političko pitanje, ali treba humano
Potpredsednica Skupštine Kosova Saranda Bogujevci rekla je u emisiji Slobodno srpski  da je pitanje nestalih lica prioritet za novu Vladu Kosova i da bi i to trebalo da bude tema dijaloga Kosova i Srbije.
  • 19.04.2021
Osam godina od Briselskog sporazuma
Osam godina od Briselskog sporazuma, potpisanog uz posredstvo EU, navršava se danas, a i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština koja je Srbima na Kosovu trebalo da im garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, ali Brisel i dalje ne "pritiska" Prištinu da ispoštuje potpisano
  • 19.04.2021
Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021