Vesti
Politika

Jevtić: Zatvaranje kolektivnih centara na Kosovu

Do kraja godine počinje zatvaranje kolektivnih centara za interno raseljene na Kosovu, najavio ministar Dalibor Jevtić.
Jevtić: Zatvaranje kolektivnih centara na Kosovu
Jevtić i Žbogar na sastanku (Foto KIM)

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić istakao je nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom EU na Kosovu Samuelom Žbogarom da ministarstvo, na čijem je čelu, i Kancelarija EU na Kosovu dobro sarađuju.

„Zbog ovakve saradnje sa Evropskom Unijom, biće nam omogućeno da dobijemo dodatna sredstava za projekat zbrinjavanja intereno raseljenih lica i, samim tim, zatvaranje kolektivnih centara".

Jevtić smatra da je glavni pokazatelj dobre saradnje izgradnja skoro 200 kuća, a kroz projekat programa stabilizacije zajednica otvoreno, na direktan ili indirektan način, 700 radnih mesta. 

Jevtić je kazao da je u saradnji sa Kancelarijom EU pokrenut i projekat povratka Roma. On je nakon satanka sa Žbogarom naglasio da da će njegovo ministarstvo nastaviti politiku dobre saradnje sa kancelarijom Evropske Unije na Kosovu, kako bi se na što kvalitetniji način sproveo povratak i obezbedio opstanak manjinskih zajednica.

Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu Samuel Žbogar je rekao da je broj projekata koje Ministartvo za zajednice i povratak realizuje uz pomoć sredstava EU udvostručen od kako je ministar Jevtić na čelu ove institucije, navedeno je u saopštenju Ministarstva za zajednice i povratak dostavljenom RTV KIM.

„Nadam se i iskreno verujem u to, da ćemo sa vama ovako dobru saradnju nastaviti i nakon formiranja nove Vade Kosovu“, istakao je Žbogar, navodi se u saopštenju.

Zaposleni u ministarstvu prikupljaju pomoć

Ministar Jevtić izjavio je da će pojedinci koji su zaposleni u Ministarstvu za povratak i zajednice izdvojiti deo svojih zarada kako bi pomogli najugroženijima u poplavama pogođenim područjima u Srbiji.

"Na sastanku kabineta smo odlučili da izdvojimo određena finansijska sredstva od naših honorara i ta sredstva uplatimo kao pomoć poplavljenim područjima, onima kojima je ta pomoć najpotrebnija. To je nešto mimo onoga što smo organizovano prikupili, hranu, higijenske pakete u pojedinim sredinama na Kosovu", kazao je Jeftić istakavši da je reč o inicijativi pojedinaca, a ne inicijativi na nivou ministarstva.

Jevtić se zahvalio Samuelu Žbogaru za pomoć kancelarije Evropske unije na Kosovu i Eueleksa koja je upućena na područja koja su pogođena poplavama.Ostale vesti

Kurti: Zapadni izaslanici pristrasni, dolaze sa zahtevima Srbije
Premijer Kosova Aljbin Kurti požalio se, u intervjuu za AP, na stav Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije protiv njegove zemlje, odnosno na tolerisanju "srpskog autoritarnog režima".
  • 08.06.2023
Hil: Srbija naš partner, pitanje da li je i Kurti
Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil ocenio je da je pitanje da li SAD mogu da računaju na kosovskog premijera Aljbina Kurtija kao partnera i dodao da se "ne seća tako dubokih podela između Prištine i Vašingtona".
  • 08.06.2023
Pukovnik Mekgregor: Kurti može otkriti da je izgubio vetar u leđa
Kurti trenutno oseća da ima mnogo vetra iza sebe, posebno zbog zbivanja u Ukrajini, ali uskoro može otkriti da je za nekoliko godina taj vetar potpuno nestao i da nikog više neće biti briga šta on radi ili želi, rekao je u intervjuu za Srpski radio Čikago pukovnik u penziji Daglas Mekgregor, vojni analitičar i viši savetnik predsednika Trampa u Pentagonu.
  • 08.06.2023
Skupština Republike Srpske usvojila Rezoluciju o zaštiti Srba na Kosovu
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Rezoluciju o zaštiti Srba na Kosovu i o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije.
  • 08.06.2023
Kosovski Albanci oprečno o nacrtu statuta ZSO Edija Rame
Šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja u Skupštini Kosova Mimoza Kusari Ljilja izjavila je da poslanici tog pokreta nisu videli nacrt Statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) kog je predložio premijer Albanije Edi Rama. DPK smatra da ga treba podržati, a DSK da je samo Vlada Kosova nadležna za takve predloge.
  • 08.06.2023
Vulović potpisao ugovor za sanaciju puta od Gazivoda do sela Kovači
Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Aleksandar Martinović i predsednik Privremenog organa opštine Zubin Potok Srđan Vulović potpisali su ugovor o raspodeli sredstava za projekat sanacije dela puta u opštini Zubin Potok, na deonici puta od velike brane jezera Gazivode do sela Kovači, u iznosu od 7.996.000,00 dinara, saopšteno je iz pomenutog ministarstva.
  • 08.06.2023