Vesti
Politika

Jevtić: Zašto je međunarodna zajednica promenila stav?

Poslanici kosovske skupštine danas bi trebalo da raspravljaju o tri predloga, koja se odnose na transformaciju KBS-a u Vojsku Kosova. To je takozvani "plan B" kojim Priština pokušava da formira Vojsku Kosova zaobilazeći sve sporazume i dogovore prema kojima to nije moguće bez saglasnosti Srba i ustavnih promena.
Jevtić: Zašto je međunarodna zajednica promenila stav?
Dalibor Jevtić (Foto arhiva Kim)

Potpredsednik Srpske liste i član kosovske vlade u ostavci Dalibor Jevtić rekao je za RTS da je važno da se danas još jednom čuju stavovi političkih predstavnika Srba na Kosovu i da se postavi pitanje kako je moguće da, nešto što zalazi u interes nevećinske zajednice nije ustavno pitanje.

Jevtić poručuje da je reč o inicijativi koja podriva budućnost dijaloga. Napominje da pravne mogućnosti predstavnika Srba nisu velike u smislu da mogu da spreče proces usvajanja zakona.

"Kada smo nekoliko puta govorili da treba da se usvoje zakoni važni za Zajednicu srpskih opština, onda su govorili da je to zalaženje u pitanje ustava. Kako sada to nije slučaj?", upitao je Jevtić.

Rekao je da postoji mogućnost obraćanja ustavnom sudu, ali napominje da ni od toga ne bi trebalo očekivati mnogo, jer šta god predstavnici Srpske liste predlože i pitaju, to se shvata kao protivno interesu albanske zajendice.

Komentarišući odnos međunarodne zajednice prema transformaciji KBS, Jevtić podseća da su upravo predstavnici NATO-a i najmoćnijih zemalja govorili da sve treba da se uradi u skladu sa ustavom.

"Postavlja se pitanje zašto su promenili stav", navodi Jevtić i dodaje: "Da li je ovo način da se rešavaju problemi i da li to pomaže ili odmaže dijalogu?".

Govoreći o tome što su albanski poslanici odbili da se Vidovdan uvede kao praznik na Kosovu, Jevtić kaže da to dokazuje da se sve što dolazi kao predlog Srba u kosovskoj skupštini jednstavno odbija.

Kada je reč o zahtevima za povlačenje Unmika, Jevtić kaže da se o tome govori već neko vreme i da Srbi nisu iznenađeni.

"Bilo je više zahteva i mislim da je ovo još jedan udarac na sve ono što mi kao politički predstavnici Srba želimo da uradimo kada je reč o izgradnji poverenja i pomirenja i svega što doprinosi stabilnosti", kaže Jevtić.Ostale vesti

CIK: Izborna kampanja za drugi krug izbora trajaće pet dana
CIK je usvojio operativni plan za organizaciju drugog kruga izbora za gradonačelnike opština na Kosovu i odlučio da izborna kampanja traje pet dana, od 8. do 12. novembra, saopštio je portparol CIK-a Valjmir Elezi.
  • 22.10.2021
Osmani: Dva ruska zvaničnika proglašena personama non grata
"Dva zvaničnika Kancelarije za vezu Ruske Federacije na Kosovu proglašena su personama non grata zbog njihove štetne aktivnosti koja je narušila nacionalnu bezbednost i ustavni poredak Kosova", navodi se u objavi na Fejsbuku predsednice Kosova Vjose Osmani.
  • 22.10.2021
Petković i Ajgner o položaju Srba i dijalogu BG i PR
O položaju srpskog naroda na Kosovu, problemima sa kojima se svakodnevno susreću, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, danas su razgovarali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i specijalni poverenik za Zapadni Balkan Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Johanes Ajgner.
  • 22.10.2021
Vlast i opozicija na Kosovu: Cilj dijaloga međusobno priznanje sa Srbijom
Status kvo u kojem se nalazi briselski dijalog ne odgovara nijednoj strani, a ponajmanje Kosovu koji je najveći gubitnik, posebno u vidu priznanja nezavisnosti, navodi Kosovski demorkatski institutu (KDI) u svom najnovijem izveštaju. O ovom dokumentu, ali i o budućnosti dijaloga Kosova i Srbije govorili su predstavnici najjačih političkih partija na Kosovu.
  • 22.10.2021
Članovi GI Narodno jedinstvo u Klokotu pristupili Srpskoj listi
Nijedan od tri kandidata za gradonačelnika Klokota, nije uspeo da osvoji dovoljan broj glasova u prvom krugu lokalnih izbora održanih u nedelju 17. oktobra. Kandidat GI Narodno jedinstvo Saša Mirković sa ostalim članovima svoje inicijative, danas je pristupio Srpskoj listi i pozvao svoje glasače da u sledećem krugu izbora svoj glas daju Srpskoj listi.
  • 21.10.2021
CIК: Ponavlja se prebrojavanje glasova na 23 biračka mesta
Centralna izborna komisija odlučila je da se ponovo prebroje glasovi sa 23 biračka mesta za lokalne izbore koji su održani 17. oktobra.
  • 21.10.2021