Vesti
Politika

Jevtić: Ustavni sud ocenio da je Kostić, okrivljen u slučaju ’’Brezovica’’, neosnovano u pritvoru

Gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić objavio je da je Ustavni sud Kosova ocenio da je jedan od okrivljenih u slučaju "Brezovica" Jadran Kostić neosnovano u pritvoru i da su mu povređena ljudska prava.
Jevtić: Ustavni sud ocenio da je Kostić, okrivljen u slučaju ’’Brezovica’’, neosnovano u pritvoru
Gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić (Foto Kim arhiva)

Jevtić je na svom Fejsbuk profilu objavio odluku Ustavnog suda uz reči "pravda je spora, ali dostižna" i da "istina, baš kao i voda, uvek pronađe svoj put".

"Ustavni sud proglasio prihvatljiv zahtev jednog od okrivljenih za puštanje iz pritvora. Istina, kao i voda, uvek nađe svoj put", poručio je Jevtić.

Dodao je da je Ustavni sud objavio presudu po žalbi Kostića.

"Ustavni sud danas je objavio presudu na osnovu žalbe jednog od optuženih u slučaju ”Brezovica”, Jadrana Kostića, koji se još uvek nalazi u pritvoru od decembra 2021. godine. Dakle ono o čemu govorimo već neko vreme je sada ovom odlukom Suda dobilo potvrdu. Jadran Kostić, i čvrsto verujemo i svi ostali koji su još uvek u pritvoru od decembra 2021. godine, su protiv pravno i uz kršenje osnovnih ljudskih prava, odvojeni od svojih porodica godinu i šest meseci.", istakao je Jevtić.

Dodao je da je žalba koju je podneo Kostić predata je još juna prošle godine.
"Trebalo je puno vremena, strpljenja ali vere da će pravda ipak na kraju pobediti, da će osnovna ljudska prava Jadrana Kostića i ostalih naših kolega, komšija, prijatelja, biti na kraju ipak ispoštovana. Ne ulazeći u sam sudski proces oko kojeg suđenje još uvek nije ni počelo, osećam obavezu da i u ime porodice Kostić, da u ime porodica ostalih koji se još uvek nalaze u pritvoru, u ime hiljade građana koji su na nekoliko protesta pozvali na pravdu i za našeg Bracu, Miju, Koleta, Laleta, Kurtu, Raifa, Dragomira", poručio je Jevtić.

On je dodao da se postavlja pitanje i danas kako je moguće da neko ko puca u decu, u ljude, kako je moguće da takvi budu brzo pušteni iz pritvora.

"Dok oni koji su ugledni i poštovani građani našeg društva nemaju, i u okviru važećih zakona, prava da budu tretirani na način koji to upravo zakoni i predviđaju? Kako je moguće da bivši direktor urbanizma Dimitrije Račićević bude optužen za izdavanje dozvola u jednom procesu pred sudom, i da sa druge strane bude optužen za neizdavanje dozvola pred istim tim sudom? Postoji još puno drugih pitanja. Verujući u pravdu, insitiraćemo na njoj. Strpljivo. Na ovu i druge teme ću uskoro govoriti baš kao što sam i obećao", istakao je Jevtić.
Ostale vesti

Lajčak: Srbi da učestvuju na novim izborima

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak naveo je da je potrebno da na novim izborima na severu učestvuju Srbi.

  • 06.06.2023
Vučić nakon sastanka sa Eskobarom i Lajčakom: Vreme je da Priština formira ZSO

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara o situaciji na Kosovu i Metohiji završen je večeras u vili "Mir" u Beogradu.

  • 06.06.2023
Eskobar: Kad god razgovaramo sa Kurtijem i Bisljimijem, oni žele da razgovaraju samo o Srbiji
Specijalni izaslanik SAD i evropski posrednik za Zapadni Balkan i istovremeno dijalog Beograda i Prištine, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, završili su dvodnevnu posetu Prištini. U Beograd idu vidno razočarani ishodom razgovora sa Kurtijem.
  • 06.06.2023
Eskobar: Nedostatak koordinacije sa SAD imaće posledice po Prištinu
Odnosi između naroda SAD i Kosova su čvrsti i „neće se promeniti“, ali Vašington ima „neke izazove“ u bilateralnim odnosima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, naveo je izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar tokom sastanka sa novinarima u američkoj ambasadi u Prištini.
  • 06.06.2023
Savet EU odlučio da produži mandat Euleksa do 2025. godine

Odbor za politička i bezbednosna pitanja Saveta Evropske unije saglasan je da se misija Euleksa na Kosovu produži do 14. juna 2025. godine.

  • 06.06.2023
Andrić Rakić o sastanku sa Lajčakom i Eskobarom: Preneli smo frustraciju i nezadovoljstvo srpske zajednice
Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative kazala je nakon sastanka predstavnika civilnog društva sa specijalnim prestavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom u Prištini da su emisarima preneli „visok nivo frustracije i nezadovoljstva koji postoji u srpskoj zajednici“.
  • 06.06.2023