Jevtić: U SAD predstavljamo probleme Srba na KiM

Potpredsednik kosovske vlade i ministar za povratak u ostavci Dalibor Jevtić, koji se sa delegacijom Srpske liste nalazi u poseti Vašingtonu, kaže da je cilj njihove posete da realno predstave probleme Srba na Kosovu i Methoniji i da "govore o nedavnim incidentima u južnoj srpskoj pokrajini".

Podeli ovaj članak sa:
  • Dalibor Jevtić (Foto Kim)

"Došli smo da predstavimo realnu sliku onoga što su danas realni problemi Srba koji žive na prostoru KiM i da govorimo o poslednjim incidentima, kojih je samo tokom maja meseca bilo dvadesetak, kao i onome što se dešavalo od moje poslednje posete Vašingtonu u februaru, a to je pre svega incident u kojem je uhapšen Marko Đurić, način na koji se sve to desilo i što je doprinelo zahlađenju odnosa Srba i Albanaca na Kosovu", rekao je Jevtić za Glas Amerike.

Dodao je da je delegacija Srpske liste u SAD došla iz Berlina, gde je razgovarala o trajnom rešenju problema koji će doneti stabilnost i mir na Kosovu.

Jevtić je rekao da će se delegacija u Vašingtonu susresti sa predstavnicima Stejt departmenta, a da je već razgovarala sa predstavnicom Ministarstva odbrane SAD i predstavnicima NDI (Nacionalnog demokratskog instituta).

Na pitanje kako ocenjuje rad Misije Euleksa, koja završava mandat na Kosovu, Jevtić je rekao da očekivanja nisu ispunjena do kraja, te je ukazao da i dalje postoji veliki broj slučajeva uzurpirane imovine i ubistava, koji nisu rešeni.

Podsetivši na nedavni incident u Starom Gracku, Jevtić je rekao da sve što se događa, i nakon ubistva 14 srpskih žetalaca, "događa se jer su prethodni incidenti prošli nekažnjeno".

"Nismo u potpunosti zadovoljni i mislimo da je ne samo Euleks, već čitava međunarodna zajednica, koja je u velikom kapacitetu prisutna na Kosovu, još daleko od onoga što je trebalo da uradi, a to je da je zbog pravde, istine, stabilnosti i mira trebalo da daleko bolje te probleme i pitanja reši", ocenio je Jevtić.

Govoreći o urbanizaciji Gračanice, Jevtić je rekao da je želja i potreba da se Gračanica i druge sredine u kojima Srbi na Kosovu žive urbanizuju proistekla iz činjenice da ne postoji povratak u urbane sredine, kao što su Priština, Đakovica i drugi gradovi u kojima su Srbi živeli pre rata.

Ipak, naglasio je, važnije od urbanizacije je ekonomsko i bezbednosno pitanje.

"Bez razvoja ekonomije neće biti mogućnosti da mladi tu ostanu. Prioritet mora da bude mogućnost da se ekonomija razvija, a mi smo tu šansu videli kroz formiranje Zajednice srpskih opština. Mislim da će ZSO upravo pružiti te mogućnosti", kaže Jevtić.

Na pitanje da li ima neke informacije o ubistvu Olivera Ivanovića, Jevtić je rekao da nema i da smatra da informacije treba da pruže organi i institucije koje se bave istragom.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane