Vesti
Politika

Jevtić: Tokom 2020. godine izgrađeno 128 kuća, vratilo se 273 lica

Ministarstvo za zajednice i povratak je tokom 2020. godine izgradilo 128 kuća, kazao je ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić na godišnjoj on-lajn konferenciji. U istoj godini na Kosovo se vratilo 273 lica. Takođe, istakao je da su zabeležena 62 incidenta usmerena ka provratnicima.

Jevtić: Tokom 2020. godine izgrađeno 128 kuća, vratilo se 273 lica
Dalibor Jevtić (Foto MZZP)

Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić istakao je da je 2020. godina bila specifična u svakom smislu te reči, naglasivši da je pandemija diktirala način života svih ljudi, uključujuči i rad Ministarstva za zajednice i povratak.

Tokom iznošenja podataka o radu ministarstva i onome što je postignuto u 2020. godini, ministar Jevtić je istakao da fokus treba staviti na povratnicima. Međutim, napomenuo je da je politička nestabilnost na Kosovu „još jedan je od faktora koji utiču na proces povratka“.

„Mi smo zajedno sa partnerima iz Evropske unije i Međunarodne organizacije za migracije (IOM), ali drugim međunarodnim organizacijama nastavili da radimo na procesu povratka i reintegraciji raseljenih lica. I u tom kontekstu smo uspeli da pokrenemo izgradnju 128 kuća i zaključno sa današnjim danom 109 je završeno, a 19 je u završnoj fazi i očekujemo da će biti završeno u toku januara meseca. Na Kosovo su se vratila 273 lica, što je poražavajući podatak. Od 273 lica koja su se na Kosovo vratila, 133 je Srba, 42 Goranca, 36 Roma, 33 Egipćana, 23 Aškalija i 5 Albanaca”, kazao je Jevtić, napomenuvši da je Ministarstvo odgovorilo svuda gde je imalo mogućnosti da to uradi, te da od toga nije izuzeta nijedna zajednica na Kosovu.

Jevtić je naglasio da je Ministarstvo za zajednice i povratak i za one porodice koje su se u međuvremenu vratile, a koje još uvek nisu rešile svoja imovinska pitanja, obezbedilo plaćanje kirije za ovu godinu, “iako to nije naša zakonska obaveza”.

“I kada govorimo generalno o raseljenim licima, kada govorimo o opstanku moram da istaknem inicijativu koju smo pokrenuli pre dve godine, a to je zatvaranje kolektivnih centara”, što je, kako je kazao, naišlo na poteškoće.

„Mi imamo sporazume sa opštinama Gračanica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok i Evropska unija i Danski savet za izbeglice su nam glavni partneri na tim projektima,“ rekao je on.

Istakao je da na Kosovu trenutno ima 12 formalnih i neformalnih kolektivnih centara.

Ministarstvo za zajednice i povratak je u prethodnom periodu zabeležilo 62 incidenta koja su bila usmerena protiv povratnika, “u pitanju je 15 slučajeva krađe, 18 fizičkih napada na ličnost, četiri podmetanja požara, 7 slučajeva uništavanja verskih objekata, 13 slučajeva uništavanja nepokretne imovine i 1 slučaj uništavanja javnih objekata”.

“Žalosno je da danas, u 21. veku, ti ljudi ostaju nezaštićeni, posebno u slučajevima kada se znaju počinioci, ali osim privođenja i informativnog razgovora nema dalje reakcije“, istakao je Jevtić.

Ministarstvo se suočilo i sa problemima u realizaciji budžeta, naglasio je Jevtić.

„Mi smo 2020. na početku imali odobreni budžet od preko 7 miliona evra, ali je nakon formiranja prve vlade, nakon rebalansa, budžet smanjen za skoro 50 odsto – na 4,7 miliona“, rekao je Jevtić.

Ministar Jevtić je podseto da su realizovani i infrastrukturni projekti u Gračanici, Novom Brdu, Štrpcu, Istoku i Peći, koji su se odnosili na putnu infrastrukturu, kanalizaciju i vodovod. Vrednost tih ulaganja bila je 188.604 evra.

 

 Ostale vesti

Aljbinu Kurtiju po drugi put zabranjeno da se kandiduje za poslanika
Izborni panel za žalbe u Prištini (IPŽ) zabranio je učešće na izborima 14. februara svim poslaničkim kandidatima koji su u protekle tri godine pravosnažno osuđivani na Kosovu, među kojima je i nosilac liste i kandidat za premijera pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti.
  • 26.01.2021
Kampanja pre zvanične kampanje?: Mirićima nova kuća, stanarima u
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić i njegove kolege iz Srpske liste danas su uručili ključeve novoizgrađene kuće porodici Mirić iz Gračanice i obišli radove na renoviranju naselja "Bergen" u Ugljaru. Iako kampanja za izbore još nije počela, ipak su poručili da je Srpska lista jedinstvena i da to jedinstvo ne mogu da naruše ni "vetrovi koji će povremeno duvati".
  • 26.01.2021
Kosnet: Američki vojnici nisu poginuli radi velike Albanije ili velike Srbije
Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet usprotivio se formiranju takozvane velike Albanije i rekao da "američki vojnici nisu poginuli da bi stvorili veliku Albaniju ili veliku Srbiju".
  • 26.01.2021
Rakić, Jevtić i Simić u opštini Gračanica
Potpredsednik tehničke vlade Kosova Goran Rakić, ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić i šef poslaničke grupe Srpske liste u Skupštini Кosova Igor Simić u poseti su opštini Gračanica.
  • 26.01.2021
IPŽP sutra odlučuje o žalbama stranaka
Izborni panel za žalbe i predstavke sutra će doneti odluku na osnovu žalbi koje su pojedine političke partije podnele CIK-u nakon odluke za neverifikaciju određenih lista.
  • 25.01.2021
Pokret Samoopredeljenje podneo žalbu na odluku CIK-a

Pokret Samoopredeljenje podneo je Izbornom panelu za žalbe i predstavke žalbu na odluku Centralne izborne komisije, koja nije potvrdila listu kandidata za poslanike ovog političkog entiteta, jer su u protekle tri godine bili krivično osuđivani.

  • 24.01.2021