Vesti
Politika

Jevtić: Srpska lista neće glasati za vojsku Kosova

Potpredsednik Vlade Kosova Dalibor Jevtić rekao je za Glas Amerike da Srpska lista neće glasati za transformaciju Bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova, a da će po pitanju demarkacije sa Crnom Gorom biti uzdržana

Jevtić: Srpska lista neće glasati za vojsku Kosova
Dalibor Jevtić (Foto Kim)

Srpska lista ima vrlo jasan stav po pitanju transformacije, odnosno onoga što se naziva formiranje Vojske Kosova. Mi nećemo glasati za formiranje Vojske Kosova, poručio je Jevtić.

Što se tiče demarkacije granice sa Crnom Gorom, dodao je on, to pitanje je problem unutar albanske zajednice i ako dođe to na dnevni red mi ćemo i dalje biti uzdržani.

Jevtić, koji je i ministar za povratak i zajednice, rekao je da je trenutno 4.000 raseljenih Srba izrazilo želju da se vrati na Kosovo.

Glavna prepreka za povratak je, prema rečima Jevtića, uzurpirana imovina.

Svakako da i ekonomija ima veliki uticaj, u nekim delovima Kosova je to pitanje bezbednosti. Dakle, sve ovo, zavisno od toga odakle su ljudi raseljeni, utiče na povratak, rekao je on i istakao da je cilj da broj raseljenih u ovoj godini ne bude ispod 1.000 ljudi.

Jevtić je rekao i da je poražavajuća činjenica i nedopustivo je da se skoro pet godina od potpisivanja Briselskog sporazuma još nije formirala Zajednica srpskih opština.

Još jednom želim da podsetim na činjenicu da je Sporazum ratifikovan u skupštini Kosova, što znači da je on iznad Ustava i Zakona Kosova, rekao je Jevtić.

Mislim da bi bilo neodgovorno da i sada licitiramo bilo kakvim datumima, ali su očekivanja da se u toku 2018. godine konačno uspostavi ZSO, rekao je on.Ostale vesti

Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak "u svakom trenutuku kada kada bude pozvana u Brisel".

  • 03.03.2021
Čitaku zvanično završila mandat ambasadorke u SAD
Vljora Čitaku je zvanično završila svoj mandat ambasadorke Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi KosovaPress.
  • 03.03.2021
Eljezi: Sutra se očekuje objavljivanje konačnih rezultata izbora

Konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 14. februara biće poznati sutra, prenosi KosovaPress.

  • 03.03.2021
Selaković: Posvećeni dijalogu sa Prištinom, problem nedostatak poverenja

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković započeo je zvaničnu posetu Berlinu obraćanjem Odboru za EU nemačkog Bundestaga, gde je poručio da Srbija, čiji je spoljnopolitički prioritet punopravno članstvo u EU, ostaje posvećena dijalogu sa Prištinom, pod okriljem Unije, ali ukazao da je ono što je u ovom procesu značajan problem, nedostatak poverenja, prenosi RTS

  • 03.03.2021
“Sporazum”: U iščekivanju zvaničnih rezultata
U novoj emisiji “Sporazum” govorimo o političkoj situaciji na Kosovu nakon održanih vanrednih parlamentarnih izbora, sa posebnim akcentom na učešće nevećinskij zajednica. Analiziramo kakve promene na relaciji Priština – Beograd donosi izborni pobednik Aljbin Kurti ako uspe da formira svoju novu vladu.
  • 03.03.2021
Lajčak stiže u Beograd, danas razgovori sa Vučićem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom u 18 časova.
  • 03.03.2021