Vesti
Politika

Jevtić: Srbi neće podržati zakon o pomoći optuženima

Jedan od dvojice srpskih ministara u Vladi Kosova Dalibor Jevtić izjavio je večeras da Srbi neće podržati zakon o finansiranju i pravnoj pomoći osumnjičenima koje će procesuirati Specijapni sud za ratne zločine OVK.
Jevtić: Srbi neće podržati zakon o pomoći optuženima
Dalibor Jevtić (Foto Kim)

Jevtić je u izjavi Tanjugu rekao da Srpska lista neće podržati zakon o finansiranju i pravnoj zaštiti osumnjičenih pred Specijalnim sudom koji je Vlada Kosova usvojila večeras.

On je dodao da je na sednici kosovske vlade to potvrdio i obrazložio zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović.

Naravno podržaćemo Zakon o Specijalnom sudu za ratne zločine OVK, dodao je Jevtić, istakavši da očekuje večeras nastavk sednice i usvajanje Zakona o Specijalnom sudu koji će zaokružiti proces i otvoriti mogućnost da sud bude formiran i počne sa radom.

Komentarišući tok današnje sednice Skupštine Kosova, Jevtić je kazao da je ona protekla u duhu žestoke rasprave između albanskih opozicije i pozicije.

Sve ono što se čulo nije bilo prijatno jer je bilo dosta teških reči i optužbi koje ne doprinose onome čemu trežimo - pomirenju između dva naroda, kazao je Jevtić.

S druge strane vest da su usvojeni amandmani koji definišu formiranje Specijalnog suda vest je koja daje nadu da će oni koji su činili zločine imenom i prezimenom ipak odgovarati za svoja nedela, zaključio je Jevtić.Ostale vesti

Kurti: Mene je izabrao narod, a ne ambasadori
Premijer Kosova Aljbin Kurti naveo je da veoma ceni američkog ambasadora Džefrija Hovenijera, ali da je njega izabrao narod, a ne ambasadori.
  • 01.06.2023
Borel: Tri jasna zahteva - novi izbori, učešće Srba i ZSO
Specijalni predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel poručio je da su u razgovorima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom Kosova Vjosom Osmani izneta tri zahteva - novi izbori na severu, obezbeđivanje učešća Srba na njima i početak rada na uspostavljanju ZSO, navodeći da će u suprotnom to imati ozbiljne posledice po odnose sa Evropskom unijom.
  • 01.06.2023
Osmani: Ako Srbi žele nove izbore na severu, postoji legalan način
Predsednica Kosova Vjosa Osmani saopštila je da je danas u Moldaviji održan kratak zajednički sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, na kome su bili i predsednik Francuske Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i šef spoljne politike EU Žozep Borel. Onaw je navela da postoji mogućnost održavanja novih izbora u četiri opštine na severu, što su zatražili francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc.
  • 01.06.2023
Vučić: Težak razgovor sa Makronom i Šolcom o eskalaciji nasilja na Kosovu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da je imao težak razgovor sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom o eskalaciji nasilja na Kosovu.
  • 01.06.2023
MSP Kosova pozvalo građane da izbegavaju putovanje preko Srbije
Zbog situacije na severu Kosova, Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore pozvalo je sve građane Kosova da "izbegavaju prelazak preko Srbije".
  • 01.06.2023
Makron: Pariz i Berlin pozvali na nove izbore na severu Kosova uz učešće Srba

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je u Moldaviji da su Pariz i Berlin danas apelovali na Srbiju i Kosovo da što pre budu organizovani novi lokalni izbori u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova i da na njima učestvuju predstavnici Srba.

  • 01.06.2023