Vesti
Politika

Jevtić sa protesta u Gračanici: Nećemo da ćutimo, ovo je naša demokratska borba

Na protestu koji je danas u Gračanici orgnizovan zbog odluke kosovskih vlasti da se ne omogući glasanje na srpskim predsedničkim i parlamentarnim izborima, okupilo se nekoliko hiljada građana iz srpskih sredina južno od Ibra. Dalibor Jevtić, potpredsednik Srpske liste je poručio da Srbi više neće tolerisati institucionalno nasilje koje nad njima sprovodi vlast u Prištini.
Jevtić sa protesta u Gračanici: Nećemo da ćutimo, ovo je naša demokratska borba
Sa protesta u Gračanici (Foto Kim)

Protestna šetnja u kojoj su učestvovali Srbi sa centralnog Kosova, iz Kosovskog Pomoravlja i Sirinićke Župe počela je od manstirskog dvorišta, a završena je u dvorištu Doma kulture. Demonstranti, među kojima su bili predstavnici i srpskih i kosovskih institucija nosili su različite transparente, ali je najupečatljivija poruka bila "Mirom protiv Kurtijevog nasilja".

U protestnoj šetnji bili su radnici kosovskih opština, privremenih organa, zdravstva, školstva i institucija kulture. Oni koji su u Gračanicu došli iz drugih sredina, organizovano su prebačeni autobusima i vozilima. U školi u Gračanici danas su zbog ovog okupljanja učenici nižih razreda gubili pojedine časove, a sa svojih radnih mesta izašli su i zdravstveni i opštinski radnici.

"Došao sam da podržim Srbiju i predsednika Vučića zato što su kosovske vlasti zabranile srpske izbore na Kosovu. Ići ću da glasam gde god treba. Došao sam danas na protest u svojoj organizaciji, sopstvenim automobilom. Svojevoljno smo danas na protestu", kazao je Dušan Katić iz Raniluga.

"Pogađa me to što ne mogu da glasam. Moraću da idem u Kuršumliju da glasam, a znate li koliki su to izdaci? Ne znam da li će biti organizovan kolektivni odlazak do Kuršumlije", rekao je neimenovani meštanin Gračanice.

"Došla sam iz Gnjilana da izrazim protest zbog glasanja. Zaposlena sam u zdravstvu i sa kolegama smo došli organizovano", kazala je Jagoda Denić.

"Ovo nije Albanija, nego Srbija. Ako nam ne dozvole da u našim sredinama glasamo na izborima, ići ćemo u Kuršumliju. Još ne znam da li postoji organizovan prevoz do glasačkih mesta u Srbiji", rekao je Predrag Milovanović.

Jevtić: Institucionalno nasilje Prištine

Nakon šetnje, novinarima koji su pratili ovaj događaj obratio se Dalibor Jevtić, gradonačelnik Štrpca i potpredsednik Srpske liste. Najpre je javnost izvestio da su srpske sudije i tužioci sa severa Kosova od danas pa do daljnjeg napustili svoja radna, a razlog tome je suspenzija predsednice Osnovog suda Ljiljane Stevanović.

"Neko konstantno pokušava na različite institucionalne načine da ugrozi život Srba. Neko koristi institucije, kriminalizuje nas - i kao političke predstavnike i kao narod. Neko želi da nas predstavi da smo mi, ne znam kakvi, kriminalci. Pod plaštom borbe protiv korupcije se sprovode određeni procesi kroz koje imamo kršenje evidentnih zakona i ljudskih prava i to nikome ne smeta", kazao je on.

Jevtić je ponovio i ono što su srpski predstavnici rekli i u razgovoru sa predsednikom Srbije, a to je da je srpskom narodu na Kosovu "dogorelo".

"Dakle, mi nećemo da ćutimo nad tim i takvim nasiljem. Ova poruka danas, ova današnja šetnja i sve što radimo je upravo usmerena ka tome da ne želimo da ćutimo i ne želimo da našom ćutnjom potvrdimo da se slažemo sa tim i takvim nasiljem. Dakle, ovo je naša demokratska borba protiv tog nasilja i ovo je naša vrlo jasna poruka da nećemo da ćutimo. Dakle, želimo samo da budemo slobodni građani koji žele da žive ovde i koji žele da uživaju sva ljudska i demokratska prava u 21. veku", kazao je on.

Jevtić je podsetio da su srpski politički i predstavnici različitih institucija na Kosovu predočili predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da žele da napusti institucije, ali da se on sa tim nije složio. Tu mogućnost gradonačelnik Štrpca ne isključuje i dalje, ali će odluke o tome, kako je naveo, doneti u konsultacijama sa Vučićem.

"Ostavljamo prostora da prevaziđemo ovu situaciju i ostavljamo prostora da se sa institucionalnim nasiljem prestane, već koliko sutra", dodao je.

Jevtić je naveo da od predstavnika međunarodnih institucija traže zaštitu srpskog stanovništva kojem se, kako je istakao, uskraćuju sva ljudska i demokratska prava, pa i pravo na glasanje.

"To je samo još jedan dokaz nedvosmislenog plana Vlade Kosova da se Srbi sa Kosova, iz dana u dan, sve više unize i na taj način i tim institucionalnim nasiljem, proteraju", kazao je on.

Na pitanje da li će Srbi sa Kosova organizovano odlaziti na glasanje u centralnoj Srbiji, Jevtić je odgovorio da će tu odluku "doneti u narednim danima". Ostale vesti

Bilčik: EU posvećena, usredsrediti se na reforme i nastavak dijaloga
Kada je reč o 2030. godini kao mogućem datumu za prijem država Zapadnog Balkana u EU, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik je kazao da je ubeđen da je to signal da je EU spremna i posvećena narednom proširenju i da će oni koji budu spremni da se pridruže EU, moći da to učine.
  • 23.09.2023
Milanović: Kosovo je realnost i Srbija će na to morati da se privikne
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović, koji je u radnoj poseti SAD, izjavio je da je Kosovo realnost i da će Srbija na to morati da se privikne.
  • 23.09.2023
Vučić: Svećlja isporučuje Kurtiju dnevnu dozu uhapšenih i ranjenih Srba
"Hoće da hapsi zbog odlaska na liturgiju u Gračanicu, a juri ljude zbog natpisa na majici i Kurtiju isporučuje dnevnu dozu ranjenih Srba", ovako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić opisao Dželjalja Svećlju, kosovskog ministra unutrašnjih poslova.
  • 22.09.2023
Kurti: Dali smo tri predloga, Srbija nijedan
Premijer Kosova Aljbin Kurti je nakon sastanka sa predsednikom Švajcarske Alenom Bersetom izjavio da smatra da je Vlada Kosova u pravu kada je dijalog sa Srbijom u pitanju i dodao da je "Priština iznela tri predloga, Srbija nijedan".
  • 22.09.2023
Hovenijer: Šokiran sam eksplozijama u mnogim delovima Kosova
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer je izrazio šok zbog, kako je napisao, eksplozija u mnogim delovima Kosova.
  • 22.09.2023
Abazović: Formiranje vlade prepustiti nekom drugom, ne treba isključiti izbore
Crnogorski premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović izjavio je da bi formiranje nove vlade trebalo prepustiti nekom drugom ako akteri koji se trenutno time bave nisu u mogućnosti da završe taj proces, navodeći da ne treba isključiti nove izbore.
  • 22.09.2023