Vesti
Politika

Jevtić sa protesta u Gračanici: Nećemo da ćutimo, ovo je naša demokratska borba

Na protestu koji je danas u Gračanici orgnizovan zbog odluke kosovskih vlasti da se ne omogući glasanje na srpskim predsedničkim i parlamentarnim izborima, okupilo se nekoliko hiljada građana iz srpskih sredina južno od Ibra. Dalibor Jevtić, potpredsednik Srpske liste je poručio da Srbi više neće tolerisati institucionalno nasilje koje nad njima sprovodi vlast u Prištini.
Jevtić sa protesta u Gračanici: Nećemo da ćutimo, ovo je naša demokratska borba
Sa protesta u Gračanici (Foto Kim)

Protestna šetnja u kojoj su učestvovali Srbi sa centralnog Kosova, iz Kosovskog Pomoravlja i Sirinićke Župe počela je od manstirskog dvorišta, a završena je u dvorištu Doma kulture. Demonstranti, među kojima su bili predstavnici i srpskih i kosovskih institucija nosili su različite transparente, ali je najupečatljivija poruka bila "Mirom protiv Kurtijevog nasilja".

U protestnoj šetnji bili su radnici kosovskih opština, privremenih organa, zdravstva, školstva i institucija kulture. Oni koji su u Gračanicu došli iz drugih sredina, organizovano su prebačeni autobusima i vozilima. U školi u Gračanici danas su zbog ovog okupljanja učenici nižih razreda gubili pojedine časove, a sa svojih radnih mesta izašli su i zdravstveni i opštinski radnici.

"Došao sam da podržim Srbiju i predsednika Vučića zato što su kosovske vlasti zabranile srpske izbore na Kosovu. Ići ću da glasam gde god treba. Došao sam danas na protest u svojoj organizaciji, sopstvenim automobilom. Svojevoljno smo danas na protestu", kazao je Dušan Katić iz Raniluga.

"Pogađa me to što ne mogu da glasam. Moraću da idem u Kuršumliju da glasam, a znate li koliki su to izdaci? Ne znam da li će biti organizovan kolektivni odlazak do Kuršumlije", rekao je neimenovani meštanin Gračanice.

"Došla sam iz Gnjilana da izrazim protest zbog glasanja. Zaposlena sam u zdravstvu i sa kolegama smo došli organizovano", kazala je Jagoda Denić.

"Ovo nije Albanija, nego Srbija. Ako nam ne dozvole da u našim sredinama glasamo na izborima, ići ćemo u Kuršumliju. Još ne znam da li postoji organizovan prevoz do glasačkih mesta u Srbiji", rekao je Predrag Milovanović.

Jevtić: Institucionalno nasilje Prištine

Nakon šetnje, novinarima koji su pratili ovaj događaj obratio se Dalibor Jevtić, gradonačelnik Štrpca i potpredsednik Srpske liste. Najpre je javnost izvestio da su srpske sudije i tužioci sa severa Kosova od danas pa do daljnjeg napustili svoja radna, a razlog tome je suspenzija predsednice Osnovog suda Ljiljane Stevanović.

"Neko konstantno pokušava na različite institucionalne načine da ugrozi život Srba. Neko koristi institucije, kriminalizuje nas - i kao političke predstavnike i kao narod. Neko želi da nas predstavi da smo mi, ne znam kakvi, kriminalci. Pod plaštom borbe protiv korupcije se sprovode određeni procesi kroz koje imamo kršenje evidentnih zakona i ljudskih prava i to nikome ne smeta", kazao je on.

Jevtić je ponovio i ono što su srpski predstavnici rekli i u razgovoru sa predsednikom Srbije, a to je da je srpskom narodu na Kosovu "dogorelo".

"Dakle, mi nećemo da ćutimo nad tim i takvim nasiljem. Ova poruka danas, ova današnja šetnja i sve što radimo je upravo usmerena ka tome da ne želimo da ćutimo i ne želimo da našom ćutnjom potvrdimo da se slažemo sa tim i takvim nasiljem. Dakle, ovo je naša demokratska borba protiv tog nasilja i ovo je naša vrlo jasna poruka da nećemo da ćutimo. Dakle, želimo samo da budemo slobodni građani koji žele da žive ovde i koji žele da uživaju sva ljudska i demokratska prava u 21. veku", kazao je on.

Jevtić je podsetio da su srpski politički i predstavnici različitih institucija na Kosovu predočili predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da žele da napusti institucije, ali da se on sa tim nije složio. Tu mogućnost gradonačelnik Štrpca ne isključuje i dalje, ali će odluke o tome, kako je naveo, doneti u konsultacijama sa Vučićem.

"Ostavljamo prostora da prevaziđemo ovu situaciju i ostavljamo prostora da se sa institucionalnim nasiljem prestane, već koliko sutra", dodao je.

Jevtić je naveo da od predstavnika međunarodnih institucija traže zaštitu srpskog stanovništva kojem se, kako je istakao, uskraćuju sva ljudska i demokratska prava, pa i pravo na glasanje.

"To je samo još jedan dokaz nedvosmislenog plana Vlade Kosova da se Srbi sa Kosova, iz dana u dan, sve više unize i na taj način i tim institucionalnim nasiljem, proteraju", kazao je on.

Na pitanje da li će Srbi sa Kosova organizovano odlaziti na glasanje u centralnoj Srbiji, Jevtić je odgovorio da će tu odluku "doneti u narednim danima". Ostale vesti

Tribina: Politika prema Kosovu rezultiraće nestankom Srba

Albanci za srpsku politiku ne postoje, oni nisu priznati kao politički subjekat i kao takvi ne mogu biti sagovornik, ocenili su sinoć u Beogradu učesnici tribine "Da li je moguće misliti na priznanje Kosova ako si Srbin".

  • 29.11.2022
Vučić: Ako je za Kurtija završeno pitanje statusa Kosova, i za mene je
Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da povodom nastavka pregovora sa Prištinom "nema previše nade, već ima strah od budućih događaja".
  • 28.11.2022
Overene prijave kandidata za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova
Centralna izborna komisija overila je danas imena kandidata za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić.
  • 28.11.2022
Brnabić u Bukureštu: Srbija ceni principijelan stav Rumunije o Kosovu
Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je u Bukureštu s premijerom Rumunije Nikolaeom Ćukom o jačanju bilateralne saradnje na ekonomskom i političkom planu.
  • 28.11.2022
CIK danas verifikuje kandidate za gradonačelnike na severu

Centralna izborna komisija trebalo bi danas da verifikuje kandidate za gradonačelnike četiri opštine za vanredne izbore koji će se održati 18. decembra u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

  • 28.11.2022
Održana zajednička sednica albanske i kosovske skupštine u Tirani

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je u Tirani da su međusobni odnosi Albanaca sa strancima danas bolji nego ikada.

  • 27.11.2022