Vesti
Politika

Jevtić sa protesta u Gračanici: Nećemo da ćutimo, ovo je naša demokratska borba

Na protestu koji je danas u Gračanici orgnizovan zbog odluke kosovskih vlasti da se ne omogući glasanje na srpskim predsedničkim i parlamentarnim izborima, okupilo se nekoliko hiljada građana iz srpskih sredina južno od Ibra. Dalibor Jevtić, potpredsednik Srpske liste je poručio da Srbi više neće tolerisati institucionalno nasilje koje nad njima sprovodi vlast u Prištini.
Jevtić sa protesta u Gračanici: Nećemo da ćutimo, ovo je naša demokratska borba
Sa protesta u Gračanici (Foto Kim)

Protestna šetnja u kojoj su učestvovali Srbi sa centralnog Kosova, iz Kosovskog Pomoravlja i Sirinićke Župe počela je od manstirskog dvorišta, a završena je u dvorištu Doma kulture. Demonstranti, među kojima su bili predstavnici i srpskih i kosovskih institucija nosili su različite transparente, ali je najupečatljivija poruka bila "Mirom protiv Kurtijevog nasilja".

U protestnoj šetnji bili su radnici kosovskih opština, privremenih organa, zdravstva, školstva i institucija kulture. Oni koji su u Gračanicu došli iz drugih sredina, organizovano su prebačeni autobusima i vozilima. U školi u Gračanici danas su zbog ovog okupljanja učenici nižih razreda gubili pojedine časove, a sa svojih radnih mesta izašli su i zdravstveni i opštinski radnici.

"Došao sam da podržim Srbiju i predsednika Vučića zato što su kosovske vlasti zabranile srpske izbore na Kosovu. Ići ću da glasam gde god treba. Došao sam danas na protest u svojoj organizaciji, sopstvenim automobilom. Svojevoljno smo danas na protestu", kazao je Dušan Katić iz Raniluga.

"Pogađa me to što ne mogu da glasam. Moraću da idem u Kuršumliju da glasam, a znate li koliki su to izdaci? Ne znam da li će biti organizovan kolektivni odlazak do Kuršumlije", rekao je neimenovani meštanin Gračanice.

"Došla sam iz Gnjilana da izrazim protest zbog glasanja. Zaposlena sam u zdravstvu i sa kolegama smo došli organizovano", kazala je Jagoda Denić.

"Ovo nije Albanija, nego Srbija. Ako nam ne dozvole da u našim sredinama glasamo na izborima, ići ćemo u Kuršumliju. Još ne znam da li postoji organizovan prevoz do glasačkih mesta u Srbiji", rekao je Predrag Milovanović.

Jevtić: Institucionalno nasilje Prištine

Nakon šetnje, novinarima koji su pratili ovaj događaj obratio se Dalibor Jevtić, gradonačelnik Štrpca i potpredsednik Srpske liste. Najpre je javnost izvestio da su srpske sudije i tužioci sa severa Kosova od danas pa do daljnjeg napustili svoja radna, a razlog tome je suspenzija predsednice Osnovog suda Ljiljane Stevanović.

"Neko konstantno pokušava na različite institucionalne načine da ugrozi život Srba. Neko koristi institucije, kriminalizuje nas - i kao političke predstavnike i kao narod. Neko želi da nas predstavi da smo mi, ne znam kakvi, kriminalci. Pod plaštom borbe protiv korupcije se sprovode određeni procesi kroz koje imamo kršenje evidentnih zakona i ljudskih prava i to nikome ne smeta", kazao je on.

Jevtić je ponovio i ono što su srpski predstavnici rekli i u razgovoru sa predsednikom Srbije, a to je da je srpskom narodu na Kosovu "dogorelo".

"Dakle, mi nećemo da ćutimo nad tim i takvim nasiljem. Ova poruka danas, ova današnja šetnja i sve što radimo je upravo usmerena ka tome da ne želimo da ćutimo i ne želimo da našom ćutnjom potvrdimo da se slažemo sa tim i takvim nasiljem. Dakle, ovo je naša demokratska borba protiv tog nasilja i ovo je naša vrlo jasna poruka da nećemo da ćutimo. Dakle, želimo samo da budemo slobodni građani koji žele da žive ovde i koji žele da uživaju sva ljudska i demokratska prava u 21. veku", kazao je on.

Jevtić je podsetio da su srpski politički i predstavnici različitih institucija na Kosovu predočili predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da žele da napusti institucije, ali da se on sa tim nije složio. Tu mogućnost gradonačelnik Štrpca ne isključuje i dalje, ali će odluke o tome, kako je naveo, doneti u konsultacijama sa Vučićem.

"Ostavljamo prostora da prevaziđemo ovu situaciju i ostavljamo prostora da se sa institucionalnim nasiljem prestane, već koliko sutra", dodao je.

Jevtić je naveo da od predstavnika međunarodnih institucija traže zaštitu srpskog stanovništva kojem se, kako je istakao, uskraćuju sva ljudska i demokratska prava, pa i pravo na glasanje.

"To je samo još jedan dokaz nedvosmislenog plana Vlade Kosova da se Srbi sa Kosova, iz dana u dan, sve više unize i na taj način i tim institucionalnim nasiljem, proteraju", kazao je on.

Na pitanje da li će Srbi sa Kosova organizovano odlaziti na glasanje u centralnoj Srbiji, Jevtić je odgovorio da će tu odluku "doneti u narednim danima". Ostale vesti

Vejvoda: Srbija ne može da zadrži neutralnost
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine, i da su za vreme premijera Zorana Đinđića počeli razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
  • 28.06.2022
Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022
Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022
Spreman operativni plan KP za obeležavanje Vidovdana
Kosovska policija (KP) je saopštila da je preduzela sve mere za upravljanje bezbednosnom situacijom pre, za vreme i posle obeležavanja Vidovdana.
  • 27.06.2022