Vesti
Politika

Jevtić sa kongresmenima o položaju Srba na Kosovu

Potpredsednik kosovske vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić razgovarao je u Vašingtonu sa nekoliko kongresmena o položaju Srba na Kosovu.
Jevtić sa kongresmenima o položaju Srba na Kosovu
Ministar Jevtić sa kongresmenima (Foto MZZP)

Na sastanku sa predsedavajućim Odbora za spoljne poslove, kongresmenom Edom Rojsom, i kongresmenima Eliotom Engelom i Dejvidom Prajsom, Jevtić je predočio probleme sa kojima se suočavaju Srbi na Kosovu, saopšteno je iz njegovog kabineta.

"Drago mi je da imam priliku da sa vama razgovaram i predočim vam probleme sa kojima se Srbi na Kosovu suočavaju, i da možete da čujete iz drugog ugla kako mi gledamo na generalno pitanje budućnosti Kosova. Moramo raditi na tome da Srbi, Albanci ali i ostali narodi na Kosovu žive bolje iz dana u dan, to je ono što je cillj", rekao je Jevtić na sastanaku.

U razgovoru sa američkim zvaničnicima, Jevtić je ukazao na probleme i mogućnosti njihovog rešavanja kako bi trenutna situacija na Kosovu bila bolja.

On im je, kako je saopšteno, preneo da moraju da se poštuju prava svih naroda na Kosovu i da ne treba činiti ništa što će ugrožavati bilo čija prava.

Obavestio ih je da politički predstavnici Srba imaju prirodnu vezu i saradnju sa zvaničnim Beogradom i istakao važnost institucionalne veze Srba sa Kosova sa Vladom Srbije, jer bez te veze, kako je rekao, "mnogi problemi Srba bi i danas ostali nerešeni".

Kada je u pitanju povratak raseljenih, rekao je da se ovo pitanje mora konačno zatvoriti na jedan pozitivan način.

"Moramo videti koliko raseljenih lica želi da se vrati, a koliko želi da se integriše u sredinama u kojima su se raselili i da sve koji žele vratimo uz garanciju pune bezbednosti, kao i ekonomske stabilnosti jer bez bolje bezbednosti nema ni povratka. Posebno želim da istaknem pitanje uzurpirane imovine i važnost bržeg rešavanja ovog problema", rekao je ministar Jevtić.

O projektima USAID-a

Jevtić se u Vašingtonu sastao i sa pomoćnikom direktora USAID-a za Evropu i Aziju Brokom Biermanom.

"Svi dosadašnji implementirani projekti i programi USAID-a su dali konkretne rezultate i jako su uspešni, upravo iz tih razloga sa takvim projektima treba nastaviti", rekao je Jevtić.

Kao jedan od važnijih istakao je novi projekat USAID-a (LEGO), jer kako je rekao, ima za cilj jačanje kapaciteta nevećinskih opština, učešće nevećinskih zajednica u procesu donošenja odluka i upravljanja institucijama, a imaće značajan uticaj na društvo u celini.

Jevtić je pozvao Biermana da se ponovo sastanu tokom njegovog boravka na Kosovu, kako bi nu predočio sve detalje o potrebama u sredinama gde žive nevećinski narodi, navedeno je u saopštenju.Ostale vesti

Palmer: Nije pritisak, ali
SAD neće pritiskati, već ohrabruju Beograd i Prištinu da postignu sporazum o normalizaciji, kaže specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer.
  • 06.03.2021
EP 25. marta o Zapadnom Balkanu
Debata o izveštajima o napretku četiri balkanske države ka EU biće održana na mini-plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 25. marta, saopšteno je u Briselu.
  • 06.03.2021
Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021
Lajčak: Dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je večeras da su već dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma između Beograda i Prištine, koji još nisu objavljeni jer, kako je naveo, "ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno".
  • 05.03.2021
Hodžić: Podržaću Kurtijevu vladu i kandidaturu Osmanijeve za predsednicu
Adrijana Hodžić sa liste „Ujedinjena zajednica" koja je osigurala mesto u Skupštini Kosova kao predstavnica bošnjačke zajednice, izjavila da će podržati formiranje vlade koju vodi Aljbin Kurti i kandidaturu Vjose Osmani za mesto predsednice Kosova, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 04.03.2021