Vesti
Politika

Jevtić: Pozdravljamo stav EU u vezi ZSO

Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić pozdravio je stav EU, koja je pozvala predstavnike kosovske vlade da prekinu dalje odlaganje osnivanja ZSO.
Jevtić: Pozdravljamo stav EU u vezi ZSO
Dalibor Jevtić (Foto Kim)

“Izgovora više nema i ja mogu samo da pozdravim poruku EU i da sa naše strane još jednom izrazim spremnost da koliko već sutra započnemo sa formiranje ZSO onako kako je predviđeno briselskim sporazumom“, izjavio je Dalibor Jevtić.

Jevtić je u izjavi novinarima u Orahovcu, gde je posetio Srbe, rekao da misli da sama činjenica da se četiri godine čeka na proces formiranja ZSO dovoljno govori da se stiglo do trenutka kada nema vise izgovora i razloga zbog čega bi se odlagao proces uspostavljanja ZSO.

"Mislim da je poruka iz EU više nego jasna i ona dolazi u trenutku kada smo svi razumeli da ne postoji bilo kakva prepreka za formiranje onoga što treba da obezbedi bolji život Srba", rekao je Jevtić naglasivši da će ZSO između ostalog pružiti mogućnost da mladi ne odlaze i da se vraćaju na Kosovo.

Jevtić je podsetio na nadležnosti koje bi ZSO trebalo da ima na polju obrazovanja, zdravstvene zaštite, ekonomskog razvoja što je, kako je ocenio, veoma važno i što će omogućiti da Srbi budu jači.

"Izgovora više nema i ja mogu samo da pozdravlim poruku EU, koja je posredinik u dijalogu Beograda i Prištine i da sa naše strane još jednom izrazim spremnost da koliko već sutra započnemo sa formiranje ZSO onako kako je predviđeno briselskim sporazumom", zaključio je Jevtić.

Zvaničnici EU pozvali su predstavnike kosovske vlade da prekinu dalje odlaganje osnivanja ZSO, saopšteno je iz Kancelarija EU na Kosovu.

To je objavljeno posle prvog sastanka u Briselu posebne grupe za normalizaciju, u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i kosovske vlade.

Evropska služba za spoljne poslove i Evropska komisija su na sastanku ponovo naglasili koliko je važno da Kosovo, bez daljih odlaganja, krene sa izradom statuta ZSO.Ostale vesti

Predstavnici Beograda i Prištine nastaviće razgovore u Briselu u ponedeljak 27. septembra, potvrdio je specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.
  • 24.09.2020
Lajčak pozvao predstavnike Prištine i Beograda na sastanak
Specijalni izaslanik Evropske Unije (EU) za dijalog između Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak poslao je pozivnice Prištini i Beogradu za novi susret u okviru pregovora o normalizaciji odnosa, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih izvora u Briselu.
  • 24.09.2020
„ZSO nakon što Srbija prizna Kosovo“
O Zajednici srpskih optiština treba da se razgovara na predstojećem sastanku u Briselu, smatraju analitičari sa Kosova i dodaju da dijalog ne treba prekidati kada je konačno počeo da daje rezulate. Predsednika PDS-a Nenada Rašića izjava premijera Avdulaha Hotija je iznenadila.
  • 24.09.2020
Hoti: Ne znam da li će se održati sastanak u Briselu 28. septembra
O Zajednici srpskih opština se neće razgovarati, kazao je na konferenciji za medije u Prištini premijer Kosova Avdulah Hoti i dodao da ne zna hoće li će se naredna runda dijaloga Beograda i Prištine koja je zakazana za 28. septembar uopšte održati.
  • 24.09.2020
Štrahe: Sever Kosova treba dati Srbima
Bivši austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe ocenio da bi sever Kosova trebalo da pripadne Srbima.
  • 24.09.2020
Španija: Ne menjamo svoj stav o nezavisnosti Kosova
Ministarstvo spoljnih poslova Španije saopštilo je da ta zemlja nema razloga da promeni stav po pitanju priznanja nezavisnosti Kosova, prenosi Ljajmi.
  • 24.09.2020