Vesti
Politika

Jevtić povratnicima u selima opštine Istok obećao pomoć

Ministar za zajednice i povratak Dalibor boravi danas u opstini Istok. Tokom posete selima Ljubožde i Suvi Lukavac, Jevtić je razgovarao sa povratnicima.
Jevtić povratnicima u selima opštine Istok obećao pomoć
Jevtić u selu Ljubožde (Foto Kim)

U okviru ove posete Jevtić je razgovarao sa srpskim povratnicima u selu Ljubozde koji su se tu vratili marta prošle godine.

Do decembra meseca za povratnike je izgrađeno 5 kuća. Međutim, pre dva dana u ovom selu su na jednoj povratničkoj kući razbijeni prozori. Meštani sumnjaju da su to uradila deca koja su bila u obližnjem kafiću.

"Očekujemo da policija da zvanične detalje tog događaja ali me je još jednom ohrabrila njihova upornost na onome što je zajednički cilj a to je da se Ljubožda u potpunosti obnovi u smislu izgradnje kuća".

Bez obzira na takve slučajeve, Jevtić je najavio i povratak 13 porodica.

"Želimo da do Uskrsa završimo ono što smo započeli i na Uskrs zvanično obeležimo povratak 13 porodica. Koliko god nas napadaju mi ćemo ostati uporni. Šaljemo još jednu jasnu poruku da koliko god nas napadaju da ćemo biti uportni i hrabri da podržimo proces povratka", kazao je ministar Jevtić u Ljuboždi.

Ministar je danas posetio i porodicu Dubić iz sela Suvi Lukovac, u opštini Istok, kojoj je početkom ovog meseca zapaljena štala i 300 bala sena.

Snezana Dubić kaže da joj je ministar obećao finansijsku pomoć i pomoć u vidu građevinskog materijala. Dubići su se u Lukavac vratili 2005. godine.

Tokom boravka u Lapljem Selu prošlog vikenda, predsednik Srbije je obećao dodelu traktora porodici Dubić. Očekuju da će im obećana donacija stići za desetak dana.

Inače u selu Suvi Lukavac Ministarstvo za zajednice i povratak je izgradilo 21 kuću, a prema rečima Snežane Dubić tu trenutno živi samo 6 porodica.

Jevtić je boravio i u Osojanu gde je posetio tamošnju školu u kojoj nastavu pohađaju 47 osnovaca  7 gimnazijalaca. Učenicima i nastavnicima je čestitao školsku slavu a sa rukovodstvom škole razgovarao o poboljšanju uslova rada.

U Osojanu je obišao i Radio Bravo koji je poslednjih dana izazvao veliku pažnju javnosti. Iako su pojedini mediji i novinarska udruženja upozoravali da ovaj radio nije u funkciji, predstavnici vlasti su svojim postupcima i izjavama govorili suprotno. Jevtić je danas razgovarao sa mladim Leonidom koji tamo počeo da radi nakon obećanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ministar Jevtić je kazao i da postoji mogućnost da Metohija dobije svoju televiziju.

U obraćanju novinarima, Dalibor Jevtić je kazao da će ministarstvo na čijem je čelu obezbediti 6,9 miliona evra za projekte koji će omogućiti veći povratak Srba na Kosovo. "Mi ćemo ove godine realizovati sve projekte koje nismo uspelli prošle godine, a imaćemo i neke nove projekte. Cilj nam je opstanak jer bez opstanka nema ni povratka, kazao je Jevtić.

Ipak, naglasio je da je veliki izazov za Kosovo početak rada Specijalnog suda za ratne zločine OVK.

Nakon Istoka, ministar Jevtić je otišao u Orahovac. Tamo će danas doći i srpski ministar obrazovanja Mladen Šarčević.Ostale vesti

Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021
Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
  • 16.04.2021
Kurti zatražio od Grčke da prizna nezavisnost Kosova
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa šefom grčke Kancelarije za vezu u Prištini Krisuolom Aliferi i zatražio da se njena zemlja "pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo".
  • 15.04.2021