Vesti
Politika

Jevtić: Odluka o transformaciji BSK u vojsku štetna

Potpredsednik kosovske vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić, kazao je da je jučerašnja odluka o usvajanju predloga zakona koja se odnose na transformaciju BSK u vojsku doneta jednostrano. Najavio je da će politički predstavnici Srba iskoristiti sva pravna sredstva da se suprotstave tom procesu.
Jevtić: Odluka o transformaciji BSK u vojsku štetna
Dalibor Jevtić (Foto arhiva Kim)

Jevtić je istakao da je, po mišljenju predstavnika Srba, jučerašnja odluka “ne samo pogrešna, već i štetna“.

“Mi ćemo iskoristiti sva pravna sredstva ovde na Kosovu da se suprostavimo jednom takvom procesu. Kada to kažem, želim da istaknem činjenicu da smatramo da je ovo ustavno pitanje i samim tim ne može se usvojiti bez saglasnosti i glasova političkih predstavnika Srba u Skupštini Kosova“, kazao je on.

Kosovski ministar za zajednice i povratak u ostavci kazao je da u “trenutku kada se želi nastavak dijaloga i uspostavljanje stabilnog i dugotrajnog mira na KiM, ovakvi procesi ne idu u prilog tome“.

“Ja sam juče razgovarao i sa premijerom, ali i sa predstavnicima međunarodne zajednice i vrlo jasno im stavio do znanja da ovako nešto u ovom trenutku treba da se zaustavi. Naravno da ako želimo da zajednički reševamo probleme koje kao društvo ovde na Kosovu imamo, treba da to radimo na drugačiji način, a ne jednostranim potezima“, smatra Jevtić.

Vlada Kosova donela je odluku o formiranju Vojske Kosova, usvajanjem tri nacrta zakona o Bezbednosnim snagama Kosova, čemu se najpre usprotivio kosovski predsednik Hašim Tači, koji je nešto kasnije promenio stav.

Nacrti zakona o BSK, o službi Bezbednosnih snaga Kosova i o Ministarstvu odbrane usvojeni su bez ijednog glasa protiv, dok sednici Vlade nisu prisustvovali srpski ministri.

O ovoj odluci svoje stavove iznela je Američka ambasada u Prištini, kao i NATO.Ostale vesti

Borel: Priština da obustavi policijsku akciju, nasilni protesti da prestanu
Vlasti u Prištini moraju da obustave akcije specijalne policije oko opštinskih zgrada na severu Kosova, a nasilni protesti moraju da prestanu, izjavio je u Briselu visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borel, dodajući da će EU nastaviti da razgovara s čelnicima Srbije i Kosova s ciljem da se zaoštravanje i nasilje bezuslovno odmah obustave.
  • 30.05.2023
Stano: Briselski dijalog nije mrtav
Dijalog Beograda i Prištine nije mrtav i sada još intenzivnije radimo na pronalasku rešenja u okviru dijaloga, rekao je novinarima u Briselu portparol Evropske komisije Peter Stano.
  • 30.05.2023
Vučić i Kurti otkazali put u Bratislavu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti otkazali su učešće na forumu u Bratislavi.
  • 30.05.2023
Bivši predsednik SO Zvečan: Povlačenje specijalaca, nedolazak gradonačelnika, sloboda za uhapšene
"Još jednom bih želeo da naglasim naše jučerašnje zahteve, a to je da se svi pripadnici specijalne policije povuku iz opština sa srpskom većinom i da lažni gradonačelnici ne dolaze u zgrade opština na severu Kosova i Metohije. Moram da naglasim da mi pri tim zahtevima ostajemo i danas. Tražimo i slobodu za naše neosnovano uhapšene građane Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića, rekao je bivši predsednik SO Zvečan Srđan Milosavljević.
  • 30.05.2023
Lajčak i Kovačevski pozvali na povratak mira i stabilnosti na Kosovu
Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski i specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak su zajedno iz Bratislave pozvali na hitnu deeskalaciju situacije na Kosovu i povratak mira i stabilnosti.
  • 30.05.2023
Zvanični Pariz osuđuje nasilje i poziva Prištinu na smirivanje tenzija
Francuska je oštro osudila nasilje na severu Kosova, gde je povređeno oko 30 pripadnika KFOR-a, i apelovala na strane, posebno vladu Kosova, da preduzmu mere u cilju smirivanja tenzija, saopštilo je danas francusko ministarstvo spoljnih poslova.
  • 30.05.2023