Vesti
Politika

Jevtić: Odluka Centralne izborne komisije protivzakonita

Odluka centralne izborne komisije da na predstojećim izborima onemogući biračima da glasaju sa srpskim dokumentima je protivzakonita, kazao je potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić tokom posete Ranilugu.
Jevtić: Odluka Centralne izborne komisije protivzakonita
Dalibor Jevtić (Foto Kim)

"Interesantno je", kazao je Jevtić, "da je CIK ranije već doneo odluku da se u izborni proces ide kao i do sada“.

„U toku jučerašnjeg dana smo dobili informaciju da postoji inicijativa od strane predstavnika SLS-a da se to izmeni“, nastavio je on i dodao da su o odluci Centralne izborne komisije obavestili međunarodnu zajednicu, jer je to, kako je rekao, protivzakonito.

„U zakonu vrlo jasno stoji da svi oni koji se nalaze na biračkom spisku mogu da glasaju sa ličnom kartom, bilo Kosova ili Srbije, ili sa bilo kakvom identifikacionom kartom koja dokazuje identitet osobe“, naveo je Jevtić.

On je istakao da je namera da se „utiče na to da bude manji broj onih koji će izaći na izbore“.

Izrazio je očekivanje da će broj glasača biti veći u odosu na prethodne izbore.

„Procene su da će na izbore izaći negde oko 60.000 do 70.000 Srba“, zaključio je Dalibor Jevtić.

Jevtić je optužio predsednika SLS-a da vrši pritisak na radnike Pošte Kosova.

"Moram da napomenem činjenicu da smo dobili informaciju i pozive od pojedinih naših sunarodnika da im je prećeno, mislim na one koji rade u Pošti Кosova koji tvrde da su pretnje došle od strane direktora za manjine u toj pošti, gospodina Petrovića, koji inače ima i svoju stranku. Od tih ljudi se zahteva da glasaju za tu stranku, a ukoliko to ne urade i ne dokumentuju glasanje, da će biti suspendovani, isterani sa posla ili premeštani u sredine u kojima nema Srba”, tvrdi jedn od potpredsednika Srpske liste.

 Ostale vesti

Kurti: Zapadni izaslanici pristrasni, dolaze sa zahtevima Srbije
Premijer Kosova Aljbin Kurti požalio se, u intervjuu za AP, na stav Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije protiv njegove zemlje, odnosno na tolerisanju "srpskog autoritarnog režima".
  • 08.06.2023
Hil: Srbija naš partner, pitanje da li je i Kurti
Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil ocenio je da je pitanje da li SAD mogu da računaju na kosovskog premijera Aljbina Kurtija kao partnera i dodao da se "ne seća tako dubokih podela između Prištine i Vašingtona".
  • 08.06.2023
Pukovnik Mekgregor: Kurti može otkriti da je izgubio vetar u leđa
Kurti trenutno oseća da ima mnogo vetra iza sebe, posebno zbog zbivanja u Ukrajini, ali uskoro može otkriti da je za nekoliko godina taj vetar potpuno nestao i da nikog više neće biti briga šta on radi ili želi, rekao je u intervjuu za Srpski radio Čikago pukovnik u penziji Daglas Mekgregor, vojni analitičar i viši savetnik predsednika Trampa u Pentagonu.
  • 08.06.2023
Skupština Republike Srpske usvojila Rezoluciju o zaštiti Srba na Kosovu
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Rezoluciju o zaštiti Srba na Kosovu i o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije.
  • 08.06.2023
Kosovski Albanci oprečno o nacrtu statuta ZSO Edija Rame
Šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja u Skupštini Kosova Mimoza Kusari Ljilja izjavila je da poslanici tog pokreta nisu videli nacrt Statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) kog je predložio premijer Albanije Edi Rama. DPK smatra da ga treba podržati, a DSK da je samo Vlada Kosova nadležna za takve predloge.
  • 08.06.2023
Vulović potpisao ugovor za sanaciju puta od Gazivoda do sela Kovači
Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Aleksandar Martinović i predsednik Privremenog organa opštine Zubin Potok Srđan Vulović potpisali su ugovor o raspodeli sredstava za projekat sanacije dela puta u opštini Zubin Potok, na deonici puta od velike brane jezera Gazivode do sela Kovači, u iznosu od 7.996.000,00 dinara, saopšteno je iz pomenutog ministarstva.
  • 08.06.2023