Vesti
Politika

Jevtić: O “Trepči“ verovatno u Briselu

Ministar za zajednice i povratak i potpredsednik kosovske vlade u ostavci Dalibor Jevtić smatra da će se pitanje “Trepče“ verovatno rešavati u okviru dijaloga Beograda i Prištine.
Jevtić: O “Trepči“ verovatno u Briselu
Dalibor Jevtić (Foto Kim)

Vlada je tokom ove nedelje usvojila predlog statuta o “Trepči“ i prosledila ga kosovskoj skupštini na razmatranje.

Ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić tvrdi da za ovakvu odluku ne postoji saglasnost predstavnika svih zajednica na Kosovu.

“U ovom slučaju vrlo je važno mišljenje predstavnika Srba na severu Kosova koje nije uvaženo. Oni nisu deo ovog procesa i nisu bili uključeni u izradu statuta. Mislim da to nije dobro i da je to još jedan potez koji je jednostran. To je još jedan proces donošenja odluka koje su bazirane na jednonacionalnim interesima, što nije dobro“, rekao je Jevtić.

Po predlogu statuta, kosovska vlada poseduje 80 odsto akcija, dok će vlasnici 20 odsto akcija biti radnici, u skladu sa Zakonom o "Trepči".

“Mislim da će se pitanje ’Trepče’ rešavati na nekom drugom mestu, verovatno u okviru dijaloga Beograda i Prištine, jer ovako, kako stvari stoje, niti Zakon, niti sam proces implementacije zakona neće biti moguć na severu Kosova“, zaključio je Jevtić.Ostale vesti

Ulazak na Kosovo omogućen svima, uz medicinske procedure
Iz Kosovske policije demantovali su vesti koje su juče objavili pojedini mediji sa severa Kosova da građanima sa prebivalištem u Srbiji nije dozvoljen ulazak na Kosovo, već samo licima koji imaju kosovska dokumenta ili dokumenta Policijskih uprava gradova na Kosovu koje su smeštene u centralnoj Srbiji.
  • 02.06.2020
Dačić i Godfri razočarani merama Prištine
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić preneo je ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država Entoniju Godfriju, razočaranost poslednjim potezima Prištine u vezi s uvozom srpske robe i uslovima koje s tim u vezi postavljaju - tzv. uvođenjem recipročnih mera, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
  • 01.06.2020
Tači pozvao Hotija da formira novu vladu u najkraćem roku
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je Ustavni sud Kosova danas objavio u potpunosti odluku o ustavnosti njegovog dekreta i pozvao funkcionera DSK Avdulaha Hotija da formira novu Vladu.
  • 01.06.2020
DSK predao zahtev skupštini za sednicu o izboru vlade
Demokratski savez Kosova podneo je kosovskoj skupštini zahtev za održavanje sednice na kojoj se očekuje izbor novog sastava kosovske vlade sa Avdulahom Hotijem na čelu.
  • 01.06.2020
Najavljeno uklanjanje robe
Nakon što je Vlada Kosova donela odluku o uvođenju "reciprociteta" za robu srpskih proizvođača koja nema oznaku "Republika Kosovo", ministarka ekonomije, zapošljavanja, trgovine, industrije, preduzetništva i strateških investicija na Kosovu Rozeta Hajdari, naložila je uklanjanje takve robe sa tržišta.
  • 01.06.2020
Hoće li biti omogućeno glasanje na Kosovu 21. juna?
Iako je Republička izborna komisija (RIK) predvidela glasanje za parlamentarne izbore u Srbiji 21. juna na 90 biračkih mesta na Kosovu, još uvek je neizvesno hoće li se ti izbori sprovesti.
  • 01.06.2020