Vesti
Politika

Jevtić: Nema više izgovora, na redu je formiranje ZSO

Više ne sme biti nikakvih izgovora, niti bi bilo šta smelo da spreči formiranje Zajednice srpskih opština, poručuje potpredsednik kosovske vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.
Jevtić: Nema više izgovora, na redu je formiranje ZSO
Dalibor Jevtić (Foto Kim)

"Činjenica je da smo imali parlamentarne i lokalne izbore, pa su to možda razlozi što su se neki važni procesi odlagali. Čini mi se da više ne sme biti nikakvih izgovora i da je važno da na konkretan način, onako kako je potpisano i dogovoreno u Briselu, krenemo u formiranje ZSO", rekao je Jevtić u intervjuu Tanjugu.

Kada je reč o ratifikaciji Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom Jevtić ukazuje da oko ovog pitanja postoji neslaganje unutar albanskog korpusa i da Srpska lista ni u jednom trenutku nije bila deo razgovora o tome.

Na pitanje da li postoji spremnost nove vlade u Prištini za to, on je podsetio da se prvi put u jednom zvaničnom dokumentu kosovske vlade, a to je program vlade, nalazi ZSO.

"To, međutim, nije dovoljno. Želimo da vidimo konkretne korake", kaže Jevtić i dodaje da ZSO nije nešto što će ugroziti bilo čije interese.

"Zbog toga ne sme biti više izgovora. Ne sme više bilo šta da spreči da se nakon 1.700 dana od potpisivanja sporazuma u Briselu, napravi korak ka formiranju ZSO", podvukao je potpredsednik kosovske vlade.

Jevtić, kojem je ovo učešće u trećoj vladi Kosova, ističe da može da govori o pozitivnom odnosu vlade premijera Ramuša Haradinaja i spremnosti da se dogovoreno i implementira, što je, kaže, u prošlosti nedostajalo.

"Vidi se pre svega veća volja, bolja podrška u onome što su interesi srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Pozitivniji je pristup u rešavanju svih problema koje izlažemo na sednicama vlade. Generalno sama činjenica da je uvažen zahtev da se poveća budžet za Ministarstvo na čijem sam čelu govori u prilog pozitivnom odnosu. Bićemo u prilici da u 2018. raspolažemo većim budžetom koji će biti oko sedam miliona evra, u odnosu na 2017. kada smo raspolagali sa jedva tri miliona evra. To je značajan pomak", ukazao je on.

Jevtić je dodao da je pozitivno i što se krenulo u rešavanje konkretnih pitanja, kao što je bilo ukidanje odluke o eksproprijaciji zemljišta na Brezovici, ili pokretanje pitanja poštovanja zakona o upotrebi jezika, i zastupljenosti Srba u institucijama Kosova.

"Sve ovo govori u prilog tome da smo na dobrom putu, i nadam se da će tako i ostati", naglasio je on.

"Ne postoji tema oko koje Haradinaj ne želi da razgovara"

Upitan za saradnju sa kosovskim premijerom, rekao je da postoji dnevna komunikacija, kao i da ne postoji tema oko koje Haradinaj ne želi da razgovara.

"Uspeli smo da na konkretan način krenemo u rešavanje nekih problema, što govori u prilog tome da je taj odnos korektan, kao što je i obećao prilikom formiranja vlade. U ovom trenutku on je dao punu podršku upravo pitanjima koja su u interesu srpske zajednice na Kosovu", naveo je Jevtić.

Ističe i da u Srpskoj listi postoji jedinstveni stav da neće glasati za formiranje vojske Kosova.

To je, kako je istakao, više puta rečeno koalicionim partnerima, ali i predstavnicima međunarodne zajednice.

"Imaju uniforme, naoružanje i redovne obuke, a to sve dobijaju od NATO-a. Unutar njih postoje pripadnici srpskog naroda, njih 103", naveo je on.

Na pitanje da li očekuje da će Priština pokušavati da postavlja prepreke na putu Srbije u EU, koji je vezan za Poglavlje 35, koje se tiče Kosova, on je ukazao da ne očekuje da će sve ići tako lako, zbog težnji i aspiracija Kosova.

"Neće biti vanrednih parlamentarnih izbora"

Po pitanju stabilnosti vlade i namera opozicije da pokrene pitanje poverenja Jevtić kaže da je normalno u politici da opozicija osporava rad vlade.

Međutim, ukazuje da su lokalni izbori jasno pokazali odluku većine građana Kosova da podrže suživot i demokratski način rešavanja svih pitanja i problema.

Što se želja kosovskog premijera tiče da naredne godine zatraži status kandidata za članstvo u EU, rekao je da su jedno želje, a drugo mogućnosti.Ostale vesti

Borelj: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine do kraja juna
Šef diplomatije Evropske unije, Žozep Borelj, najavio je da će se nova rudna dijaloga Beograda i Prištine održati pre kraja juna jer je nova vlast u Prištini tražila dodatno vreme da se upozna sa situacijom iz prethodnih runda dijaloga.  
  • 10.05.2021
Fabrici: Dijalog BG i PR nije preduslov za otvaranje poglavlja
Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici kazao je danas da su reforme u oblasti vladavine prava urgentne za napredak Srbije na putu ka članstvu u EU, istovremeno napomenuvši da dijalog Beograda i Prištine nije preduslov za otvaranje novih poglavlja.
  • 10.05.2021
Bećaj: Kurti je nasledio balast taložen dvadesetak godina
Politički analitičar Beljulj Bećaj rekao je u emisiji “Slobodno srpski”  da je premijer Kosova Aljbin Kurti nasledio, kako je kazao, “balast taložen dvadesetak godina, koji je odraz takozvane zarobljene ili duboke države”.
  • 10.05.2021
Ministri EU o snažnijem angažovanju na Zapadnom Balkanu
Šefovi diplomatija Evropske unije danas će u Briselu održati strategijsku raspravu o snažnijem političkom angažovanja EU s partnerima na Zapadnom Balkanu.
  • 10.05.2021
Vučić: Punopravno članstvo u EU, uz kompromis o Kosovu, način da ostvarimo cilj
"Punopravno članstvo Srbije u EU, uz kompromisno rešenje o pitanju Kosova i Metohije, način je da ostvarimo cilj i našu zemlju učinimo uređenom i uspešnom. To bi značilo da smo na dobrom, evropskom putu", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je sinoć u Skupštini grada Beograda prisustvovao svečanosti povodom obeležavanja Dana Evrope.
  • 09.05.2021
Petković: Kurtijeva najava tužbe neostvariva
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da najava Aljbina Kurtija da će Priština protiv Beograda podneti "tužbu za genocid" još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na socijalna i ekonomska očekivanja građana.
  • 07.05.2021