Vesti
Politika

Jevtić: Moguće da i Srbi južno od Ibra napuste institucije

Gradonačelnik Štrpca, Dalibor Jevtić, izjavio je da postoji mogućnost da i Srbi južno od Ibra napuste kosovske institucije, navodeći da kosovski premijer, Aljbin Kurti, tumači zakone na način koji mu odgovara i da se na Kosovu ne poštuju važeći zakoni koji se tiču prava srpske i ostalih nevećinskih zajednica.
Jevtić: Moguće da i Srbi južno od Ibra napuste institucije
Dalibor Jevtić (Foto Kim)

Dalibor Jevtić je za Tanjug rekao da je situacija na Kosovu od dolaska Kurtija na vlast, iz dana u dan sve teža kada je reč o životu i položaju Srba, te dodao da je sve što se dešava u poslednje vreme dokaz da i međunarodna zajednica svoj deo posla ne radi na način na koji bi trebalo, a u cilju pre svega smirivanja tenzija i prevazilaženja celokupne situacije.

Naveo je da je prisutno "institucionalno nasilje na svim nivoima" i da su Srbi žrtve onoga što Kurti ima za cilj u krajnjem smislu, a to je da srpski narod na Kosovu stavi u što teži položaj i na taj način ih natera da taj prostor napuste.

"Odluka o napuštanju institucija naših kolega sa severa KiM doneta je u trenutku kada više nismo imali izlaz pod svim pritiscima koje smo trpeli ne samo mi, već i država Srbija i predsednik Aleksandar Vučić i u tom smislu ona je bila jasna poruka da nešto treba da se menja u tom odnosu i celokupnoj situaciji koja se dešava na KiM", rekao je Jevtić.

Zakoni se tretiraju kao švedski sto

Dodao je da je i tada vrlo jasno poručio da će i Srbi južno od Ibra, ukoliko se nešto ne promeni, krenuti istim putem jer, kako je istakao, nema smisla biti u institucijama ukoliko unutar njih ne mogu da obezbede ostvarivanje naših osnovnih, ljudskih prava života na KiM. Jevtić je istakao da je najproblematičnije to što se važeći zakoni na KiM, koji se tiču prava srpske i ostalih nevećinskih zajednica, ne poštuju.

"Zakoni se tamo tretiraju kao švedski sto. Kurti ih tretira na način da uzima samo ono što se njemu sviđa, sve što se tiče prava Srba se ignoriše, a sa druge strane tumači zakone na način koji njemu odgovara, na jedan diktatorski način", rekao je Jevtić.

Na pitanje šta su crvene linije kada je reč o poziciji Srba južno od Ibra za izlazak iz kosovskih institucija, Jevtić je rekao: "Što se nas južno od Ibra tiče, mislim da smo blizu tih crvenih linija. Poslednja odluka, potpuno ignorisanje ustavnog prava koje garantuje predstavljanje Srba u institucijama na centralnom nivou vlasti je nešto što nas je dovelo u poziciju da nismo daleko od odluke da i mi, južno od Ibra, napustimo kosovske institucije".

Jevtić je rekao da su Srbi razočarani zbog ćutanja međunarodne zajednice na sve ono što Kurti radi.

"Ćutanje je znak odobravanja i u takvoj situaciji nama ništa drugo ne preostaje nego da napustimo institucije i da ne budemo deo onoga što Kurti radi", rekao je Jevtić i dodao da će konačnu odluku o napuštanju kosovskih institucija doneti dobro uzimajući u obzir sve okolnosti, činjenice i da je glavno pitanje koje im je postavio predsednik Srbije - A šta ćete dan posle?".

Saradnja sa centralnim vlastima u Prištini ne postoji

Na pitanje da li lokalne vlasti južno od Ibra, tamo gde je većinsko srpsko stanovništvo, imaju komunikaciju sa centralnim vlastima u Prištini, pogotovo kada je reč o imenovanju Rašića za ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Jevtić je rekao da saradnja sa centralnim vlastima u Prištini ne postoji, te da oni ne rade ništa ni po pitanju proceduralnih, tehničkih stvari.

"Ne odgovaraju na naše dopise. Recimo, mi u Štrpcu godinu dana nakon pokretanja procedure za dobijanje licence za otvaranje javnog preduzeća koje će biti zaduženo za odnošenje otpada još nismo dobili saglasnost koja je proceduralna i tehnička, a ne političko pitanje", rekao je Jevtić i dodao da to jasno govori o odnosu vlade u Prištini prema opštinama sa srpskom većinom.

Sa druge strane, naveo je da je kada je reč o proceduri izbora ministara, kosovski ustav veoma jasan i da član 96, stav 5 jasno ukazuje na način na koji se bira predstavnik srpskog naroda u vladi u Prištini. Podsetio je da su i Nenad Rašić i Rada Trajković i Aljbin Kurti rekli da tu procedura nije prekršena i dodao da Kurti sada mora da kaže da je to učinio na osnovu drugog člana ustava i načina izbora i imenovanja ministara, kao i to da Rašić nije predstavnik srpskog naroda.

"Ako Kurti kaže da je Rašić predstavnik srpskog naroda, onda je sa te strane prekršen ustav, a ako kaže da ga je po drugom osnovu imenovao za ministra, onda je čitava vlada neustavna i samim tim reakcija međunarodne zajednice mora da bude drugačija", rekao je Jevtić.

Komentarišući to što je Srpska lista najavila žalbu kosovskom ustavnom sudu i pitanje da li očekuje bilo kakav institucionalni odgovor kada je reč o imenovanju Rašića za ministra, Jevtić je rekao da će iskoristiti institucionalne mehanizme, ali da javnost mora da zna da je odnos svih institucija u ovom trenutku prema svemu onome što dolazi od strane Srpske liste veoma negativan.

"Ja nekih preteranih očekivanja tu nemam, ali zato se mi pre svega obraćamo predstavnicima međunarodne zajednice", rekao je Jevtić.Ostale vesti

Eskobar: Međusobno priznanje krajnji cilj dijaloga
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar izjavio je da Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju dijalog Kosova i Srbije, koji se vodi pod okriljem Evropske unije (EU), i smatraju da međusobno priznanje treba da bude krajnji cilj tog procesa.
  • 06.02.2023
Kurti: Prihvatićemo predlog EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom da će prihvatiti predlog za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

  • 06.02.2023
Lajčak u Prištini: Sve dogovoreno se mora implemetirati
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je u Prištini sa premijerom Aljbinom Kurtijem i šefom kosovske delegacije u dijalogu Besnikom Bisljimijem. Tema sastanka bio je francusko-nemački predlog, a Lajčak je još jednom ponovio da se sve dogovoreno u dijalogu mora implemetirati. 
  • 06.02.2023
Brnabić se izvinila zbog ’’Republike Kosovo’’ na sajtu Vlade Srbije
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je u jednom od izveštaja objavljenom na sajtu Vlade Srbije bilo napisano "Republika Kosovo" i dodala da je reč o grešci u prevodu.
  • 06.02.2023
„Međunarodna zajednica da ne vrši pritisak na Prištinu kada je reč o ZSO“
Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je predstavnike međunarodne zajednice da ne vrše pritisak na Prištinu kada je reč o osnivanju Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom, jer prema njegovim rečima - ta tema povećava tenzije između Kosova i Srbije.
  • 06.02.2023
Aleksić: Sednica o Kosovu pokazala da je ’’car go’’
Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je skupštinska sednica o Kosovu pokazala da je "car go", jer predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije mogao da navede ništa što je Srbija dobila u kosovskim pregovorima koje je vodio prethodnih deset godina, saopštila je ta partija.
  • 06.02.2023